Pokazali smo spremnost da izađemo u susret zahtevima predstavnika Srbije u briselskom dijalogu da i ostali predstavnici Srba na Kosovu i formalno imaju svog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji.

Kažem – „i formalno“, jer je naš predstavnik u CIK tamo na osnovu izbornih rezultata na prethodnim izborima i funkcioniše kao predstavnik svih Srba. Između ostalog, on je najzaslužniji što na glasačkim listićima nema grba Kosova. I, ukoliko dođe do izmene u CIK, naš predstavnik će ostati na visokoj poziciji zbog svih rezultata koje je imao u protekle četiri godine, ističe u intervjuu za Danas Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke i vicepremijer u Vladi Kosova, odgovarajući na pitanje zašto je ta stranka pristala da njenog člana u CIK Gorana Zdravkovića zameni Nenad Rikalo, koji se „vodi“ kao predstavnik civilnog sektora.

Da li Hašim Tači pokušava da razjedini i oslabi „srpsko-srpske“ odnose, a s druge strane da na severu što više Srba izađe na izbore?

– Politika SLS oduvek je bila da što više Srba učestvuje u svim političkim procesima na Kosovu, posebno na izborima kojima se na neki način određuje njihova budućnost na ovom području. I nama je, baš kao i premijerima Dačiću i Tačiju, stalo do što veće izlaznosti.

Da li ste u kontaktu sa Ivicom Dačićem?

– Ne. Ne računajući kontakte tokom briselskog dijaloga.

A sa Aleksandrom Vučićem?

– Nisam. Međutim, da sam ja u Beogradu, bio bih veoma zadovoljan činjenicom da je jedna srpska stranka druga po snazi u Vladi Kosova i da njeni glasovi mogu da odlučuju o mnogim važnim stvarima, pa i o opstanku te vlade.

Koliko ste imali razumevanja za odluku Prištine da se Dačiću ne dozvoli ulazak na Kosovo?

– Nemam apsolutno ništa protiv toga da državni službenici iz Beograda svojim posetama Srbima na Kosovu doprinesu njihovom što većem odzivu na izbore, ali se kategorički protivim zapaljivim rečima i verbalnim podelama na lojalne i nelojalne Srbe. Ni ovako nam nije lako, nemojte nam stvarati dodatne probleme. Mislim da smo u poslednjem razgovoru u Briselu te stvari raščistili i da ubuduće neće biti zloupotrebe gostoprimstva.

Kada očekujete Dačićev dolazak i da li ćete se videti?

– Nemam ideju niti kosovske vlasti imaju najavu kada bi tačno moglo doći do posete premijera Srbije. Ne znam ni da li ću se videti sa njim. Bezbroj puta sam rekao da ni za koga nije dobro da državnici iz matice nemaju zvanične kontakte sa političkim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama. Ja sam spreman i na žrtve i na ustupke radi bolje budućnosti ovog naroda, a eventualni susret sa Dačićem tokom njegove posete Kosovu svakako nije ni žrtva ni ustupak. Verujem da i on deli to mišljenje!

Šta vam najviše smeta u ovoj izbornoj kampanji?

– To što su pojedini predstavnici Srbije praktično institucionalizovali podelu na „Srbe lojaliste“ i „Srbe lojalne Prištini“. A onda i to što se još jednom pokazalo da i ova, kao i sve prethodne vladajuće garniture na vlasti, uključujući i Miloševićevu, političke predstavnike Srba sa Kosova smatra nezrelim, nedovoljno svesnim svojih interesa i nedovoljno pametnim da se opredele za sopstveno dobro. Mislim da ćemo ovim izborima staviti tačku na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari