Pre neki dan započeta adaptacija perona na autobuskoj stanici u Užicu, za šta je grad izdvojio milion dinara, biće završena za dvadesetak dana.

 Time će, kako je najavio gradonačelnik Saša Milošević, koji je, zajedno sa Draganom Stevanovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, označio početak radova, biti rešen dugogodišnji problem funkcionisanja javnog prevoza u gradu. Radovi podrazumevaju uređenje perona, njihovo obeležavanje i osvetljenje, a nakon toga uslediće rekonstrukcija krova.

Grad se nedavno zadužio kreditom i za 64,5 miliona dinara kupio perone, čiji je vlasnik bilo preduzeće u stečaju Raketa – putnički saobraćaj, a u JP Direkcija za izgradnju osnovan je poseban odsek koji bi trebalo da koordiniše javnim prevozom. U toku je izrada studije o saobraćaju, koja bi trebalo da bude završena do kraja novembra ove godine i koja će ukazati na načine na koji bi trebalo da se organizuje gradski prevoz. Interesantno je da je na ranijem tenderu za prevoznika u gradskom saobraćaju odabrano užičko preduzeće Zlatan-rajzen, koji te poslove i dalje obavlja, dok je čajetinski prevoznik Gagaturs trenutni zakupac perona.

– Moramo da produžimo preuzetu obavezu prema sadašnjem zakupcu, a za tendersku proceduru za izbor novog prevoznika potrebna su tri meseca – objasnio je gradonačelnik, a potom obećao da će cene peronskih karata biti niže i da će, završetkom adaptacije, one biti ukinute.

On je dodao da, osim sadašnje varijante davanja perona u zakup, postoji mogućnost da grad osnuje javno preduzeće za saobraćaj i da od prihoda vraća uzeti kredit. Istakavši da je kupovina perona održiv projekat, Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, rekao je da je „više od 60 miliona dinara utrošeno kako bi se, po ko zna koji put, platilo nečije nerazmišljanje, neodgovornost i neposvećenost javnom interesu“, poručivši da će Užice konačno rešiti bar deo problema u javnom saobraćaju.

– Bitno je da pare budu potrošene u održive projekte. Od toga će imati koristi budžet Užica i građani, a to će biti i doprinos konsolidaciji javnih finansija u Srbiji – poručio je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari