Tuže direktore jer ne uvode bosanski jezik

Bošnjačko nacionalno veće tuži direktore škola koji ne uvode bosanski jezik, iako je odluka države Srbije da se nastava odvija na srpskom

  • 26

Spisak direktora škola i drugih prosvetara u Raškom okrugu protiv kojih je Bošnjačko nacionalno veće podiglo krivične prijave jer nisu uveli nastavu na bosanskom sve je duži, pišu "Večernje novosti".

Bez obzira na to što je država u poslednji čas donela odluku da nema uslova za uvođenje bosanskog u redovnu nastavu, BNV odučilo je da tuži sve one koji ne učestvuju u projektu uvođenja ovog jezika u učionice osnovnih i srednjih škola.

Poslednji na listi tuženih je Edin Dugopoljac, direktor OŠ "Stefan Nemanja" u Novom Pazaru. Na teret mu stavljaju da je u periodu od 2. septembra do 3. oktobra uskratio učenicima pravo da uče na maternjem jeziku i tako zloupotrebio svoj položaj. Pre njega, ista tužba podignuta je protiv direktora gimnazija u Novom Pazaru, Prijepolju i Sjenici, ali i protiv nadležnih u školskim upravama u Kraljevu i Užicu, kao i protiv šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru.

BNV ih tuži za opstrukciju nastave na bosanskom, a sa druge strane, Ministarstvo prosvete, iako je reklo da nastava treba da bude na srpskom, ne reaguje na uvođenje časova na bosanskom.

Nastave na jeziku Bošnjaka ima više u osnovnim školama, ali i tu manje od očekivanja. Od svih srednjih škola, nastava na ovom manjinskom jeziku krenula je samo u gimnaziji u Tutinu i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NL

    8. oktobar 2013 | 23:30

    O, majko moja, izmislise svoj jezik i mi svi treba da im se prilagodimo. E takva je Srbija, postuje sve narode i vere, sve je to u redu i treba tako, ali oni su nezahvalni i uvek nesto vise traze i prave probleme, e pa to nije u redu, ima neka granica i oni trebaju da postuju Srbiju.....".

  • Shonez

    8. oktobar 2013 | 23:31

    Ma kakav bošnjački. Srpski im je maternji jezik. Ovi u Vukovaru ruše sve što piše na čirilici. A mi da uvidimo u Srpske škole neki strani( nepostojeći) jezik. Ma malo morgen.

  • Bob

    8. oktobar 2013 | 23:38

    Ma kakav bosanski jezik u Srbiji. U Vukovaru ruse table sa dvojezicnim natpisima a oni hoce svoj jezik ovde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA