Sudovi ne bi trebalo da pritvor pretvaraju u kaznu ili hir, kaže za Danas advokat Zdenko Tomanović povodom proglašenja neustavnim produžavanje pritvora njegovom branjeniku Miroslavu Miškoviću.

– Postupak, optuženje i pritvor protiv Miškovića su dobar primer kako ne sme pravosuđe da postupa. Miškoviću je pritvor produžavan na osnovu pravno i činjenično nepostojećih razloga. A krivični postupak protiv njega se odvijao u dubokoj suprotnosti i sa zakonom, Ustavom i međunarodnim standardima, navodi Tomanović, koji je u ime vlasnika kompanije Delta podneo žalbe Ustavnom sudu u julu ove godine.

– Ohrabruje odluka Ustavnog suda koji je sagledao neustavnost i nezakonitost produžavanja pritvora i očekujem da ova odluka bude povod i podstrek našim sudovima da pritvoru daju pravno značenje u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima i ne pretvaraju ga u kaznu ili hir, kao u slučaju Mišković, već kao izuzetnu meru prema okrivljenom samo onda kada za to postoje dokazani zakoniti razlozi, dodaje Tomanović.

Ustavni sud Srbije usvojio je 3. oktobra Tomanoviću ustavnu žalbu da je produžavanje pritvora Miškovića bilo suprotno Ustavu, preciznije članu 31, koji predviđa ograničeno trajanje ove mere. Mišković u žalbi nije tražio nadoknadu nematerijalne štete, potvrđeno je Danasu. Prema nezvaničnim informacijama, sudije su ocenile da su obrazloženja sa kojima je Miškoviću produžavan pritvor suprotna praksi Evropskog suda za ljudska prava. Ova odluka je objavljena u kratkoj formi na sajtu Ustavnog suda.

Ustavni sud je 18. jula na sednici prvi put doneo odluku kojom je trajanje pritvora u novim velikim istragama oglasio neustavnim. Reč je bila o žalbi konsultanta Zvonimira Nikezića, koga takođe zastupa Tomanović i koji je optužen u drugom postupku. Slučajno ili ne, nakon te odluke počele su da se primenjuju blaže mere prema licima obuhvaćenim antikorupcijskim istragama. Nikezić, optužen za malverzacije u Azotari i uhapšen 24. novembra 2012, izašao je iz pritvora 29. jula nakon polaganja jemstva od milion evra upisom hipoteke na nekretnine.

Mišković je iz pritvora u kome je boravio od hapšenja 12. decembra 2012. izašao 23. jula, nakon što je u sudski depozit položio jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivrednosti. Iz kućnog pritvora prekjuče je izašao Miškovićev sin Marko, koji je položio upis na hipoteku od 3,5 miliona evra. Miškovići, dakle, sa 15,3 miliona evra jamče da će dolaziti na suđenja i učestvovati u postupku koji se protiv njih vodi zbog malverzacija sa putarskim preduzećima. Pripremno ročište zakazano je za 14. oktobar. 

Razlozi

Odlukama Specijalnog suda, Miroslavu Miškoviću je pritvor produžavan zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti. Njegovi advokati od početka su te razloge osporavali, navodeći da se Mišković odazivao pozivima policije i da se stavio pravosuđu Srbije na raspolaganje. Kasnije su navodili da su svi svedoci već dali izjave te da opasnost od uticaja ne postoji, kao što sa protokom vremena smanjila i mogućnost bilo kakvog uznemiravanja javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari