Ove namirnice će uskoro poskupeti!

Ministar finansija Lazar Krstić naveo je da će zbog povećanja stope PDV, potrošačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za samo 450 dinara

  • 21

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je danas da će niža stopa poreza na dodatu vrednost biti povećana sa osam na 10 odsto, a to znači da će poskupeti hleb, mleko, meso, voće, računari, komunalne usluge...

Kako je najavljeno, novi paket mera koje je predstavila Vlada podrazumeva i da će neka od neegzistencijalnih dobara biti prevedena iz niže u višu kategoriju, što znači da će se na primer, na kompjutere, primenjivati stopa PDV-a od 20 odsto.

- To je velika mera koju, naročito u ovakvoj situaciji, hoćete zadnju da povučete, kako biste osigurali da će domaća potrošnja rasti i ostati stabilna. Ovde nemamo izbora - rekao je ministar finansija.

On je naveo da će zbog povećanja stope PDV potrošačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara.

Sistem PDV-a Republike Srbije poznavao je do sada dve poreske stope - opštu 20 % i posebnu 8%. Posebna stopa primenjuje se na promet dobara i usluga ili uvoz dobara, dok se opšta stopa primenjuje na sav ostali oporezivi promet dobara i usluga ili uvoz dobara.

EVO ŠTA ĆE POSKUPETI:

Hleb, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećera, ulje od suncokreta, kukuruz, uljana repica, soja i masline, voće, povrće, meso, uključujući i iznutrice i druge klanične proizvode, ribe i jaja; žitarica, lekovi, đubriva, udžbenici, računari, dnevne novine; usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, komunalne usluge; ulaznice za bioskop i pozorišne predstave, sajmove, cirkuse, zabavne parkove, koncerte (muzičke događaje), izložbe, sportske događaje, muzeje i galerije, botaničke bašte i zoološke vrtove, ako promet ovih usluga nije oslobođen od PDV, kao i prirodni gas.

(Telegraf.rs/ Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. oktobar 2013 | 15:23

    I za ovaj harač je potrebna diploma Jejla?

  • Milojko

    8. oktobar 2013 | 15:24

    Jednom recju...sve!!!

  • Desko

    8. oktobar 2013 | 15:18

    Aman vise da poskupljujete .... Zašto ne oduzimate novac i imovinu koji su pokrali proteklih 12god.sto mucite ovaj narod?! Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA