Petak, 04.10.2013.

08:21

Štrpce: Predizborni skup "Srpske"

U Štrpcu je danas predizbornim mitingom Građanske inicijative "Srpska" zvanično počela kampanja ove liste.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Sa predizbornog skupa koji je održan u centru Štrpca upućena je poruka građanima da masovno izađu na lokalne izbore i podrže "Srpsku" zaokruživanjem broja 126 na glasačkom listiću.

Skup je održan ispred zgrade opštine i bio je najmasovnije okupljanje građana u ovom gradu u poslednjih 10 godina, a mogle su se videti pristalice i simpatizeri "Srpske" iz svih delova Kosova.

U Štrpce je danas trebalo da dođu premijer Srbije Ivica Dačić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin, ali su njihov dolazak na Kosovo onemogućile prištinske vlasti, koje su donele odluku o zabrani dolaska srpskim zvaničnicima na Kosovo dok traje kampanja.

To nije sprečilo da u Štrpcu budu neki od prvih Vulinovih saradnika iz Kancelarije za KiM - Malinka Mitrović i Mirko Krlić - koji je na skupu istakao da je pred Srbima istorijska odluka i da građani ovoga puta pišu istoriju.

"Niste krivi što ste došli u ovu situaciju, ali se mora. Moramo na izbore, izbori su demokratski odgovor na ovaj istorijski trenutak, naš istorijski odgovor, jer smo takav narod, jer tako hoćemo", rekao je Krlić.

On je zagovornike bojkota izbora upitao na šta to pozivaju svoje sunarodnike i kako će onda Srbija da pomaže, kako će Srbija da finansira školovanje, zdravstvo, socijalna davanja, ako u opštinama ne bude Srba.

"Preko Prištine, koja je sada zabranila dolazak premijeru i ministru, hoće li to tako ići, je l' mislite da je tako moguće?", zapitao je Krlić okupljene, ističući da se zbog toga mora ići na izbore i pobedu 3. novembra.

"Moramo pokazati jedinstvo, jer jedino jedinstveni kroz svoju istoriju možemo krenuti ka svojoj budućnosti. Nemamo viška nijednog Srbina da bismo bilo koga ostavili po strani, zbog toga moramo biti za jednu jedinstvenu listu na istom putu. Zašto? Zato što je 'Srpska'", rekao je Krlić.

Predsednik GI "Srpska" Vladeta Kostić pozvao je Srbe da 3. novembra glasaju za "Srpsku", jer na taj način se garantuje još jedna srpska institucija - Zajednica srpskih opština.

Kostić je kazao da glas za "Srpsku" garantuje očuvanje radnih mesta i plata, zdravstvenog osiguranja, školovanje dece po programima Republike Srbije, očuvanje srpske kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

On je istakao da podrška "Srpskoj" znači garanciju daljeg opstanka Srba u pokrajini i finansiranje života Srba na Kosovu i Metohiji.

"Mnogo je razloga zašto glasati za 'Srpsku', reći ću vam jedan a on je najvažniji, zato što je 'Srpska'", rekao je Kostić, koji je i načelnik Kosovskog okruga.

Kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović izjavio je da je prošlo 14 godina od kako su Srbi ostali bez prava da odlučuju o svojim životima i da su danas na početku, na prvom koraku da to pravo uzmu u svoje ruke i nikada ne dozvole "da najgori od nas odlučuju o nama".

"Prevalili smo preko svojih glava mnogo toga, jedino je naša država bila uz nas i kada su nam palili kuće i kada su nam otimali sve što se oteti može. Uvek kada nam je bilo teško jedino smo na Srbiju mogli da se oslonimo", rekao je Stojanović.

On je naglasio da srpski narod na Kosovu nikada neće okrenuti glavu od Beograda, od svoje države, od svoje Srbije i da je danas novi dan i da se rodila nova nada "da ćemo opet hrabro i bez straha koračati Kosovom i Metohijom".

Stojanović je kazao da će se, čim se završe lokalni izbori na Kosovu, pristupiti stvaranju Zajednice srpskih opština, da se 3. novembra ispisuje nova stranica i da će to biti bolji dani za sve.

Kandidat za gradonačelnika Štrpca iz GI "Srpska" Ivan Redžić podsetio je da su ovu listu podržali Vlada i predsednik Srbije.

"Našu listu podržava Srbija da bi naša deca i dalje išla u srpske škole, da bismo se lečili u srpskim bolnicama, kako bi penzije dočekali u našem srpskom sistemu", rekao je Redžić.

On je naglasio da je formiranje Zajednice srpskih opština jedini garant opstanka Srba na ovim prostrorima.

Okupljeni su nosili državne i zastave na kojima je ispisano "Srpska", parole na kojima je stajalo "Glasaj Srpsku, gradi Srpsku", "Glasaj Srpsku, glasaš Srbiju", "Dajmo Srbiji glas, glasaš Srpsku" i slične.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić ocenio je da je današnji predizborni miting u Štrpcu Gradjanske incijative "Srpska", pokazao da kosovski Srbi veruju Vladi Srbije i da će na izborma 3. novembra masovno podržati tu listi.

"Više od 5.000 Srba iz čitave pokrajine koji su bili na skupu, pokazuju jedinstvo i spremnost da zajedno s Vladom Srbije, koja i podržava tu listu, rade na očuvanju Kosova i Metohije. Jedini način za to je izlazak na izbore i formiranje Zajednice srpskih opština koja će, svidelo se to nekome ili ne, predstavljati entitet koji će Srbima pružiti svu podršku i pomoć i garantovati bezbednost", rekao je Krstić agenciji Beta.

Na skupu su predstavljeni kandidati "Srpske" za gradonačelnike kosovskih opština, a za vreme mitinga bilo je primetno pojačano prisustvo policije u gradu i na ulazima u Štrpce.

Da je u toku izborna kampanja u Štrpcu, moglo se zaključiti i po bilbordima i posterima koji su izlepljeni u ovom gradu, koji se nalazi podno Šar-planine.

Predizborna kampanja na Kosovu, koja je počela juče, završava se 1. novembra.

Centralna izborna komisija Kosova registrovala je 103 politička subjekta i blizu 8.000 kandidata za učešće na lokalnim izborima na Kosovu.

Od 103 registrovana politička subjekta, 50 je iz albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, po dva iz aškalijske i romske zajednice i po jedan iz egipćanske i hrvatske zajednice.

Izbore na Kosovu, kako je najavljeno, posmatraće izuzetno veliki broj međunarodnih i domaćih posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: