Voda na ovoj planeti nije u stanju na koje smo navikli

Naučnici tvrde da su identifikovali planetu u blizini Zemlje koja je šest puta veća i prekrivena je atmosferom bogatom vodom, ali koja je u obliku plazme.

Život

Izvor: Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 03.10.2013.

13:50

Default images

Astronomi su utvrdili da je atmosfera planete Gliese 1214 b, koja je klasifikovana kao super-Zemlja, najverovatnije bogata vodom. Međutim, ova egzoplaneta nije Zemljin blizanac. Visoke temperature od 280°C i gustina planete daju joj atmosferu koja je dramatično drugačija od Zemljine.

„Pošto su temeprature i pritisak tako visoki, voda nije u svojoj uobičajenoj formi (para, tečnost ili čvrsto stanje), već u formi plazme na dnu atmosfere – uglavnom u unutrašnjosti“, izjavio je istraživač Norio Narita iz Nacionalne astonomske opservatorije u Japanu.

Koristeći instrumente na teleskopu Subaru na Havajima, naučnici su proučavali svetlost koja je dolazila od planete. Kombinovanje tih rezultata sa ranijim dovelo je istraživače do zaključka da atmosfera sadrži znatne količine vode.

Za razliku od drugih planeta, Gliese 1214 b nema tvrdu površinu, što otežava određivanje visine atmosfere. Proučavaoci atmosfere su zbog toga razvili koncept koji im je omogućio da odrede da je atmosfera ove planete tri puta dublja od one na Zemlji.

„Iako vodena para postoji u atmosferi, tečna voda ne bi mogla da postoji na površini ove planete. Nažalost, ne mislimo da bi ova planeta mogla da bude naseljiva“, dodao je Narita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: