Niški LDP kritikovao je juče „nametanje obaveze“ đacima i nastavnicima niških osnovnih i srednjih škola da učestvuju u akciji gradske opštine Medijana „I ja sam deo krsta“, koja će se održati u subotu 5. oktobra uveče kao deo obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta. Kako je najavljeno, tada će više hiljada građana sa svećama u rukama u blizini crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene formirati „živi krst“, a ta slika biće poslata u svet.

– Svako pravljenje javnog spektakla od časnog krsta, kao najpoznatijeg hrišćanskog simbola, u suprotnosti je sa načelom skromnosti koje stoji u učenju hrišćanstva i unižava smisao vere. Ipak, ko veruje na taj način, može da učestvuje u akciji, da drži sveću u ime čega želi i gde želi. Ali, đacima i profesorima osnovnih i srednjih skola treba ostaviti slobodu da sami odluče o tome u šta žele da veruju i kako to da pokažu – navodi se u saopštenju niškog LDP uz pitanje: šta može biti svrha insistiranja da deca učestvuju u ovoj akciji i čemu ih time društvo uči?

Čelnici opštine Medijana prethodno su saopštili da se akcija sprovodi „uz pomoć Eparhije niške i osnovnih i srednjih škola u gradu“ i da se „očekuje učešće velikog broja učenika“. Oni su kazali da će spektakl snimati ekipe RTS-a iz helikoptera, kako bi se „domaćoj i svetskoj javnosti poslala snažna poruka mira i tolerancije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari