Vesti

3

Dačić prekida učešće u pregovorima sa Prištinom

Autor: AM

Izvor: Beta

Dačić prekida učešće u pregovorima sa Prištinom

Kako taj dnevnik saznaje, Dačić će o tome sutra pisano obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton.

"Dačićeva odluka je usledila posle zabrane prištinskih vlasti da mu dozvole ulazak na teritoriju Kosova i Metohije gde je planirao da poseti opštinu Štrpce", prenela je Politika.

EU bez komentara 

U sedisstu EU nisu želeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Priština zbog toga što mu nije omogućeno da glasa na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu.

"Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obe strane", rekla je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Građanska inicijativa Srpska: Kršenje prava kosovskih Srba

Građanska inicijativa Srpska saopstila je danas da je odluka Vlade Kosova da ne dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da poseti Štrpce kršenje prava Srba na Kosovu i opstrukcija njihovog učešća na lokalnim izborima zakazanim za 3.
novembar.

"Ova odluka kosovske vlade je u suprotnosti sa pozivom (predsednika Vlade Kosova) Hašima Tačija kosovskim Srbima da što masovnije izađu na birališta na loklnim izborima", navodi se u saopštenju.

Srpska inicijativa je navela da je Dačić nameravao da kosovske Srbe iz Štrpca pozove da izađu na izbore i da je ta namera zasmetala kosovskoj vladi, kojoj "sa druge strane ne smetaju oni koji pozivaju na bojkot".

"Na lokalne izbore smo se prijavili na poziv Vlade Srbije, premijera i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Mi u njih imamo poverenje. Odluka da se Dačiću ne dozvoli ulazak znači da će kosovskim Srbima biti nametnut diktat Prištine, sa čim nećemo da se pomirimo i to nećemo da prihvatimo", navela je Građanska inicijativa Srpska.

Ivanović: Nesagledive posledice na sprovođenje izbora

Građanska inicijativa Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića saopštila je danas da je zabrana dolaska na Kosovo premijeru Srbije Ivici Dačiću
nedemokratski potez Prištine koji će imati "nesagledive posledice" na sprovođenje kosovskih lokalnih izbora, zakazanih za 3. novembar.

"Apelujemo na Dačića da ne pravi podele među Srbima na Kosovu i Metohiji dajući podršku samo jednoj listi", navodi se u saopštenju te inicijative dostavljenom agenciji Beta.

Dodaje se da svi koji učestvuju u izbornom procesu to rade kao lojalni građani Srbije, koji su prihvatili poziv Vlade da učestvuju na izborima "u cilju unapređenja položaja srpskog naroda kao i njegovom ostanku i opstanku na Kosovu i Metohiju".

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1.novembra nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

FG

Znao sakm ja da je Dacic covek od reci. Kad on nesto kaze to je ko beton. Rece "prekidam pregovore" i prekinuo ih do prve naredne runde 07.10.2013. Covek od principa. Sam princip bolje reci.

mile

Nije prvi put da gospodin dacic pluje i da sve, posle pacaka Estonove polize. Ovo je jos jedan nacin da se narodu servira :Evo moraju oni(siptari) da popuste pred nama. Prestani da se sprdas sa narodom i drzavom.

DF

Neporecivi dokaz suverenosti i teritorijalne celovitosti Srbije. O ugledu Premijera da i ne govorima a o drzavnickom ponasanju da i ne govorimo. Rasrdio se. Taj "drzavnicki" potez me podseca na onaj vic kada jedan seoski djilkos naljutivsi se na selo zapretio u znak osvete da ce odseci svoj polni organ. Da li premijer ide u agitaciju na lokalne izbore po srpskim selima u Crnoj Gori? Nesto mi se javlja da ce se tiho predomisliti.