Nizom manifestacija juče je u Srbiji obeležen 1. oktobar – Međunarodni dan starih. Pod sloganom „Budućnost kakvu želimo – ono što starije osobe govore, dugovečnost i razvoj: prilike i izazovi“, u Domu sindikata održana je centralna manifestacija. Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, otvarajući manifestaciju rekao je da o starijima treba brinuti svakoga dana i na svakom mestu, a da će to Ministarstvo nastojati da penzioneri i u vreme krize žive normalno i imaju redovna primanja.


– Neprihvatljivo je smanjenje penzija. Postoje neki predlozi da je penzija velika i da je treba smanjiti na 43 odsto prosečne zarade, to bi moglo kada bi se smanjila na 43 odsto nemačke zarade, ali kada bi se smanjila na 43 odsto srpske zarade, došli bismo u situaciju da ti ljudi žive ispod granice siromaštva, što nikako nećemo dozvoliti. Jer, penzioneri su stvaraoci ove zemlje, rekao je ministar i čestitao starima njihov dan. Ministar je apelovao i na međugeneracijsku solidarnost, navodeći da ćemo svi jednom biti stari.

Srbija, prema poslednjem popisu, ima 1.256.000 starijih od 65 godina, po čemu se ubraja u zemlje sa najstarijim stanovništvom.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović istakao je da je ta najstarija humanitarna organizacija najviše usmerena na pružanje pomoći starom i ugroženom stanovništvu i da se ta pomoć ogleda kroz podelu humanitarnih paketa, pružanje zdravstvene zaštite, omogućavanja besplatnog obroka preko narodnih kuhinja. Poseban segment brige o starima je kroz volonterski rad, u koji su , kazao je Radovanović, uključena i starija lica koja aktivno pomažu svojim vršnjacima. U holu Doma sindikata održan je i sajam posvećen starijima, gde su pored brojnih gerontoloških centara svoje proizvode i usluge predstavili i drugi izlagači. Posetioci su mogli da izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, da urade pregled krvnih sudova…

U zabavnom delu manifestacije učestvovao je dečiji hor „Čarolija“, kao i korisnici dnevnih klubova za stara lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari