Vlada Srbije ugrozila je svoje odnose sa Evropskom unijom zabranom Parade ponosa. Ne mogu da spekulišem kako će odluka vlasti da zabrane Prajd u Beogradu konkretno uticati na proces evropskih integracije Srbije, ali ignorisanjem obaveze da zaštite osnovna ljudska prava, Vlada Srbije je izložila sebe oštroj međunarodnoj kritici.

 Samim tim, rizikovala je da ugrozi svoje odnose sa EU – kaže za Danas komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks, odgovarajući na pitanje da li će zabrana Prajda usporiti proces evropskih integracija Srbije.

Kako ocenjujete obrazloženje nadležnih, po kome je Parada ponosa zabranjena iz bezbednosnih razloga?

– Zabranom Parade ponosa vlast u Srbiji nije uspela da zaštiti ljudska prava, na šta je, između ostalog, obavezuje i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Posebno u oblasti slobode govora i mirnog okupljanja, što se odnosi na sve građane, uključujući i LGBT populaciju. Srpska vlada nije poštovala princip jednakosti i nediskriminacije kao osnovne elemente u zaštiti ljudskih prava. „Zabrinutost“ za bezbednost ne sme da bude izgovor koji će sprečiti ostvarivanje ovih prava. Država je trebalo da iskoristi sve mehanizme da obezbedi sigurnost učesnika prijavljenog skupa.

Kakvu poruku je Srbija poslala svetu, a kakvu svojim građanima, zabranom Prajda?

– Srbija je propustila mogućnost da pokaže da je spremna da zaštiti ljudska prava i demokratske aktivnosti u toj oblasti. To je loša poruka koju je poslala svetu, ali i svojim građanima. Samim tim rizikuje da iracionalna i neprijateljska retorika prema LGBT populaciji bude još jača.

Koje mere moramo preduzeti kako se slične situacije ne bi ponavljale ubuduće?

– Srbija mora da preduzme kratkoročne i dugoročne mere kako bi ubuduće bila izbegnuta diskriminacija LGBT osoba. Ono što najpre mora da se uradi jeste puna primena njihovih prava u vidu slobode izražavanja i okupljanja. Političari na republičkom i lokalnom nivou treba da budu primer ukazujući na predrasude prema LGBT populaciji. To uključuje i edukaciju javnosti putem pravih informacija, a ne lažnih koje se plasiraju. Samo poštovanjem ljudskih prava i sloboda u Srbiji ljudi mogu da promene stavove, prestanu sa obrascem homofobnog razmišljanja i ponašanja i nauče da poštuju pripadnike LGBT osobe, prihvatajući ih kao ravnopravne članove društva. Ljudska prava su univerzalna i odnose se na sve, bez diskriminacije.

Krivične prijave zbog pretnji organizatorima Parade ponosa

Beograd – Policija je podnela krivične prijave protiv 18 osumnjičenih za pretnje putem društvenih mreža organizatorima Parade ponose, javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Policija je otkrila 39 osoba koje su preko društvenih mreža pretile organizatorima Prajda, a protiv 18 je podnela krivične prijave, javio je RTS. Od 39 identifikovanih, osam je iz Beograda i protiv sedam su podnete krivične prijave, a jedna osoba je maloletna. Iz drugih gradova Srbije je njih 31 od kojih su protiv 10 podnete krivične prijave. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari