Tekst objavljen: 01.10.2013 13:00        


Ruske zlatno-devizne rezerve u minulih desetak dana porasle su za 11,9 milijardi dolara i sada iznose 515,9 milijardi dolara. Taj rast je vratio optimizam jer su se poslednjih meseci rezerve “topile”, pa su neki ekonomisti govorili da će one pasti i ispod 500 milijardi.

Rusija u deviznim rezervama ima 515,9 milijardi dolara

Početkom septembra iznosile su “samo” 503,9 milijardi dolara, a taj pad je za mnoge bio neočekivan jer je 4. januara 2013. Rusija u rezervama imala 537,4 milijardi dolara što je bilo najviše od prve dekade septembra 2011. godina.

Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije je napravilo korekciju prognoze koliko će biti ove godine odliv kapitala - umesto planiranih 30 milijardi dolara, ove godine iz Rusije će na račune na Zapad otići čak 71 milijarda dolara. Samo za prvih sedam meseci ove godine odliv kapitala iz Rusije je bio 45 milijardi dolara. Eksperti tvrde da se taj novac uglavnom investira na Zapadu.
Smanjenje deviznih rezervi zbunilo je obične građane jer su cene nafte i gasa, koji predstavljaju 80 posto ruskog izvoza, bile visoke i stabilne. Glavni razlog tanjenja rezervnog fonda je visoki odliv kapitala iz Rusije.

Istorijski rekord ruskih deviznih rezervi je bio 8. avgusta 2008. kada je u državnim trezorima bila čak 598,1 milijarda dolara. Već na jesen su devizne rezerve počele da padaju jer je i Rusiju počela da zahvata svetska ekonomska kriza. U martu 2009. iznosile su 376 milijardi dolara.

Poređenja radi, istorijski minimum ruskih deviznih rezervi zabeležen je 2. aprila 1999. kada je Rusija imala samo 10,7 milijardi dolara.

U to vreme je cena nafte i gasa bila veoma niska, pa je predsednik Boris Jeljcin morao da uzima zapadne kredite što mu je u međunarodnoj areni “vezivalo ruke” i dovelo do stalnog popuštanja pred zahtevima Vašingtona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana