Utvrđeni državni praznici BiH

Savet ministara BiH, posle 15 godina, konačno je utvrdio predlog državnih praznika, prema kome bi četiri dana u godini bili praznici za sve građane BiH.

Izvor: FoNet

Petak, 17.07.2009.

14:39

Default images

Predlogom zakona je predviđeno da to budu: Nova godina, 1. maj, 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kao i 26. jun - Dan podrške žrtvama nasilja. Neradni dani predloženi su i za vreme verskih praznika pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske veroispovesti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Političke stranke iz Federacije su ranije insistirale na tome da se državnim praznicima proglase i 1. mart, kao Dan nezavisnost BiH i 25. novembar, kao Dan državnosti BiH, ali su stranke iz Republike Srpske bile protiv tih datuma kao državnih praznika.

Proteklih godina je 1. mart, datum kada se 1992. godine na referendumu više od 64 posto građana BiH izjasnilo da želi nezavisnu državu, obeležavan kao Dan nezavisnosti BiH samo u Federaciji BiH.

Za Srbe je taj datum neprihvatljiv kao praznik, jer ističu da je BiH iz SFRJ tada izašla protiv volje srpskog naroda.

I 25. novembar kao dan državnosti BiH proteklih godina je bio praznik samo u Federaciji BiH, kao sećanje na 25. novembar 1943. godine, kada je na Prvom zasedanju Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) rezolucijom odlučeno da BiH bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Ovaj praznik za Srbe je neprihvatljiv jer na zasedanju ZAVNOBiH nisu učestvovali Srbi, Hrvati i Bošnjaci, tj. Muslimani, kao nacije jer tog termina tada nije bilo u političkom rečniku.

Stoga taj datum, prema njihovom stavu, ne vuče jednakopravnost i ravnopravnost u današnjem smislu u kojem se govori u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: