Neposredno nakon završetka Evropskog prvenstva u Sloveniji, na kojem su košarkaši Srbije zauzeli sedmo mesto i obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji, selektor Dušan Ivković odlučio je da podnese ostavku i da tako završi uspešnu trenersku karijeru na klupi nekadašnje velike Jugoslavije, a potom i Srbije.

Ostaće upamćen kao najuspešniji selektor u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji. Na tri prvenstva Evrope osvojio je isto toliko zlata bez poraza. Na 19 utakmica imao je isto toliko pobeda. Prvi je selektor samostalne Srbije koji je sa velikog takmičenja doneo medalju, tačnije srebro sa kontinentalnog šampionata u Poljskoj 2009. Predvodio je generaciju igrača na čelu sa Draženom Petrovićem koja je na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine rivale pobeđivala sa prosečnom razlikom od 25 poena. Gotovo isti sastav je bio veoma dominantan na Svetskom prvenstvu 1990, kada je u finalu pobedio SAD, u čijoj postavi su bili Alonzo Morning, Keni Anderson, Bili Ovens.

Ivković je uz kuma Željka Obradovića najcenjeniji srpski stručnjak u Grčkoj. Od tri Olimpijakosove titule prvaka Evrope, omogućio im je dva slavlja, od kojih će onaj 2012. ostati u sećanju svih u klubu. Titula je osvojena posle 15 godina, tačnije 1997, kada su crveno-beli prvi put postali vladari Starog kontinenta, takođe pod vođstvom Dušana Ivkovića.

Odrastao je na Crvenom krstu, čime se ponosi. Njegov rođeni brat Slobodan Piva Ivković bio je odličan košarkaš i trener koji je vodeći Radnički sa Crvenog krsta osvojio titulu prvaka 1974. Popularni Duda ima hedonističku crtu u karakteru. Prijatelj je sa Antonisom Remosom, poznatim grčkim pevačem, na čijim je koncertima bio u Atini i Beogradu. Jedna od prijateljica mu je i Tijana Dapčević. Golubarstvo mu je posebna ljubav. Poznato je da kad god bi preuzimao neki klub u inostranstvu, postojala je klauzula u ugovoru da u kući mora biti obezbeđen prostor za golubove. Njegovi golubovi su među najboljima u Srbiji.

Pripadnik je stare trenerske škole i veoma neguje odnose sa kumom Željkom Obradovićem, Božidarom Maljkovićem i Svetislavom Pešićem. Predsednik je Sportskog društva Radnički sa Crvenog krsta, koje je najstarije na prostorima bivše Jugoslavije. Ivković je i rođak sa Nikolom Teslom. Naime, Teslina majka Đuka Mandić i Olga Mandić, Ivkovićeva baka po majci, sestre su. Njegov brat Piva dobio je od Nikole Tesle zlatni dukat. Rođak mu je i Pero Mandić, nekadašnji vladika sarajevsko-mostarski.

Otac mu je bio doktor pravnih nauka, a majka pesnikinja. Dušan Ivković rođen je 29. oktobra 1943. u Beogradu. Dva puta se ženio i ima dva sina. Osim košarke, trenirao je i boks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari