Jovanka neće moći u Kuću cveća?

V. CRNJANSKI-SPASOJEVIĆ - B. RADIVOJEVIĆ

27. 09. 2013. u 12:37

Vlada nije odlučila da li će izaći u susret želji Jovanke Broz da bude sahranjena pored Tita. Ako bude postojala politička volja, Vlada će morati da donese posebne akte

PRAVNE službe Vlade Srbije, do kojih je pre dva dana stigla želja Jovanke Broz, supruge nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ, da bude sahranjena pored muža, utvrdile su da ne postoji nikakva striktna zabrana da u Kući cveća bude još neko sahranjen.

Prema informacijama do kojih su došle „Novosti“, ostalo je da se nađe pravni osnov po kom bi Jovanka, kada premine, tamo mogla večno da počiva, a definitivnu odluku doneće Vlada, ako se pokaže da postoji opšta politička volja partnera u Dačićevom kabinetu.

Do sada, ipak, još niko iz Vlade nije tražio mišljenje Muzeja istorije Jugoslavije, u čijem sastavu je i Memorijalni centar „Josip Broz Tito“. U Muzeju kažu da oni, svakako, nemaju ingerencije da odluče o poslednjoj želji nekadašnje prve dame Jugoslavije, i da će sprovesti odluku Vlade.

- Problem bi moglo da bude pomeranje teške nadgrobne mermerne ploče a da se ona ne ošteti - kaže sagovornik „Novosti“. - Grobnica, koja liči na veliku ozidanu podzemnu sobu, nalazi se ispod jedne betonske i jedne monolitne mermerne ploče, postavljene dizalicom posle Titove sahrane.

Upravo zato, ističe naš sagovornik, vrlo brzo nakon 8. maja 1980, počele su da kruže glasine da Broz nije tamo sahranjen. Jer, na sahrani je viđena jedna, a posle druga ploča.

- Na sahrani je umesto prave ploče postavljena mermerna „maska“, mnogo lakša od ove prave. Kada se pogrebna ceremonija završila, radnici su do ranih jutarnjih sati dizalicom postavljali ovu ploču, visoku 80 santimetara, široku metar i po i dugačku 2,5 metra.

SAM IZABRAO BEOGRAD TITO počiva ispod mermerne ploče od aranđelovačkog belog venčaca, teške devet tona, rešenja inženjera Dragomira Gavrilovića, koji je proveo radni vek uz Tita, a gradio je i rezidenciju u Užičkoj 15 i vilu „Mir“. Kako je kasnije svedočio, upravo njemu je Tito na putu za Kinu, 1975. godine, na prvom putovanju na koje je otišao bez Jovanke, poverio poslednju želju da bude sahranjen u Beogradu, a ne u Kumrovcu, što je tražio hrvatski vrh, ili u Tjentištu, što je želeo SUBNOR. Cela Brozova sahrana je koštala milion dolara, a Gavrilović je, kada su se pojavili zahtevi iz Hrvatske da Tito bude prebačen u Kumrovec, procenio da bi to koštalo novih pola miliona dolara.

Pored rešavanja tehničkih poteškoća, ukoliko odluči da usliši Jovankinu želju, Vlada će morati pravno da reši i kako da je realizuje. Naime, po opštem režimu sahranjivanja, koji propisuje Zakon o grobljima, umrli se pokopavaju samo na mestima koja su za to određena opštinskim odlukama, kaže profesor Pravnog fakulteta „Union“ Vladimir Vodinelić. Sahrana van toga moguća je u krajevima gde opština nema organizovano groblje.

Titovim pokopom, ipak, nije prekršen taj zakon, jer je on sahranjen po posebnom zakonu, kojim je regulisan ceo kompleks Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“.

- Pitanje želje Jovanke Broz Vlada bi mogla da reši podzakonskim aktom, ali bi on morao da bude u skladu sa zakonom. Najbolje bi bilo, ako već za to postoji politička volja, da izmeni postojeći zakon i da ga na usvajanje Skupštini - smatra Vodinelić.

Jovanka Broz je želju da počiva pored muža, od kog je nasilno razdvojena 1977, izrazila sestrama i Žarku Jokanoviću, koji su je do prošlog vikenda svakodnevno obilazili u bolnici. U međuvremenu su posete, odlukom lekara, zabranjene.

- Njeno zdravstveno stanje teško je i neizvesno: otkazuju joj pluća, polusvesna je, intubirana i priključena na respirator - kaže za „Novosti“ profesor dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Od četvrtka, kad je zbog naglog pogoršanja problema sa disanjem koji su počeli 15. septembra i nedostatka kiseonika, priključena na veštačka pluća, nije bilo ozbiljnijih promena, ali svi parametri postepeno pokazuju dalje pogoršanje. Izostanak pozitivne reakcije u prvih nekoliko sati po priključivanju na veštačka pluća za lekare je signal da telo Titove udovice u 89. godini polako posustaje.

- Zdravstveno stanje Jovanke Broz pogoršano je, ona je u šok-sobi, povezana sa aparatom za disanje - kaže Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, gde je udovica predsednika SFRJ primljena 23. avgusta u teškom stanju, dehidrirana i polusvesna.

Jovanka, kako saznajemo, samo povremeno otvara oči, ali reaguje na nadražaje. Lekari kažu da je somnolentna, odnosno pospana.

JOŠKA SE SLAŽE

Titovi naslednici nisu se izjašnjavali o poslednjoj želji nekadašnje prve dame SFRJ. Jedino je maršalov unuk Joška Broz kratko, za „Novosti“, rekao da nema ništa protiv toga da Tito i Jovanka počivaju zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Zika

27.09.2013. 14:50

Aparati mogu da pomognu ali ima i alternativna sansa za spas. Lurd ili Medjugorje. Mnogima je pomoglo.

Zaplanjac

27.09.2013. 15:35

G-đo Jovanka želim Vam brz oporavak i ozdravljenje. Vi ste ikona svih Naroda i Narodnosti bivše SFRJ. Veliki pozdrav

ZORAN

27.09.2013. 16:14

e moji cetnici da li ste sada zadovoljni..ovakav zlocinacki tretman prve i jedine dame na ovim prostorima pa to je necuveno..gde ce vam dusa zato nikada necete imati pravu drzavu onaj revizor gore gleda..

Marko

27.09.2013. 20:25

@ZORAN - Koji si ti pacenik. Toliko mrznje i kada je rec o zdravlju jedne zene. Toliko govori o tebi kao coveku, zalosno....

Jugoslava Pravdic

27.09.2013. 21:00

@Radeta - Da, bas joj u ovim trenucima potrebne sestre, da ne bude sama, jer nema svoje dece. U tome i jeste sustina, da je neko od porodice pored nje. Kakva zabrana poseta sestrama?

Borislav

27.09.2013. 21:01

Ma kakvo sahranjivanje u Beogradu. Zena je rodjena u Hrvatskoj i neka se tamo sahrani. Ujedno bi bilo psteno ako bi se i Tito premestio u svoju domovinu jer uslovi su se promenili od njegove smrti. Da se Jugoslavija raspala 1979 on bi bi sahranjen u Kumrovcu.

KOZARA.

27.09.2013. 21:40

@Borislav - Tito je bio predsjednik Jugoslavije, glavni grad je bio Beograd, on nas nije dijelio kao ovi sada.Živimo u torovima...to se vidi po Vašem komentaru...Normalno je da Jovanka bude sahranjena u Kući cvijeća.

Jugoslava Pravdic

27.09.2013. 22:54

@Borislav - Borislav Zbog ovakvih kao sto ste vi, Jugoslavija sa svojim postenim narodom prolazi golgotu, opet.

Borislav

28.09.2013. 09:11

@Borislav - Alo. O kojoj Jugoslaviji vi pricate? Pa nisu srbi rasturili Jugoslaviju nego titoisti iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Na zalost srbi su sedeli skrstenih ruku i velicali sve antisrpsko dok nije bilo kasno. Cinjenica je da Jugoslavije nema i da su svi osim srba uzeli drzavljanstva drugih drzava pa zasto onada nebi i Tito otisao svojoj kuci i u rodno mesto? Uostalom svi njegovi saucesnici koji su vladali Jugoslavijom kao Kardelj, Dolanc i ostali su sahranjeni u svojim drzavama.

bomba 14223

28.09.2013. 10:56

@Borislav - Tako je.Dok su slovenci pravili sloveniju,hrvati hrvatsku,bosanci bosnu...mi tupavi srbi smo branili jugoslaviju umesto da uzmemo stvar u svoje ruke i napravimo drzavu kakva je trebala da bude.A ne mi to nismo umeli mi nasu stvar drzimo samo kad smo u veceu i sad nam je kao neko drugi kriv.A sto se tice joze ko zna gde je on sahranjen jer ovaj sto je navodno u beogradu zna se ko je i odakle je tako da nemojmo vise o postenju molim vas.

KOZARA.

27.09.2013. 21:36

Normalno je da bude sahranjena pored muža.Naravno da sve zavisi od političke volje.A nje nema dok nam neko ne zavrne ruku.Onda može sve.Bruka i sramota!

Branko

27.09.2013. 22:21

Počeše da Vas sahranjuju novinari i njihovi komentatori, tako je to. "Sahraniše" Vas pre 40-tak godina i Dolanc i Ljubičić tako da znate sve detalje. Svako Vam dobro.

Jugoslava Pravdic

27.09.2013. 22:59

Srbijo, Vlada Republike Srbije Vasa je duznost da sahranite kao prvo, drugaricu Jovanku Broz pored svoga supruga; drugo, kao ratnika, borca, 17-godisnju devojku koja je ustala protiv fiasizma, majora NOR-a, sahranite sa svim pocastima. Prosla sve golgote i dostojanstveno zastupala zemlju.

Milutin

27.09.2013. 23:57

Srbijo, tzv. Kuca cveca nalazi se na privatnom, uzurpiranom, prostoru i taj proctor treba vratiti pravim vlasnicima a ne praviti groblje od njega! Naci mesto na na nekom groblju, za oboje, i poceti sa sredjivanjem imovinskih prava onih kojima su Brozovi oduzeli imanja! Sto pre se to uradi bice manje bolno za celu Srbiju. Odlaganje je samo pomeranje onog sto ce neminovno doci!

Parada

28.09.2013. 14:14

@Milutin - Ma koji su to pravi vlasnici?! Bivsi predratni industrialci koji su oteli zemlju od obicnih ljudi kad taj kraj nije ni bio bitan. Da se vrati nekim otimacima iz proslog veka svasta!

alabaj

01.10.2013. 07:37

@Milutin - Aktuelna "Parada" se izvodi pod onim presarenim zastavama, zato tako i razmisljas !!! U XIX i XX vijeku Srbi nikada nijesu uspjeli da povrate ni ono sto je njima oteto !!! Ovo u drugoj polovini XX vijeka i pocetka XXI pljackaju neki "Srbi" izabrani negativnom selekcijom (komunjare)?!

lejdi di

28.09.2013. 01:21

naravno da je neće sahraniti u kući cvijeća! razlog je taj što bi tada bilo potpuno jasno da ni tito nije tu sahranjen nego je ko zna gdje, što bi otvorilo mnoga neprijatna pitanja. mada mislim da bi trebalo da joj bar tu poslednju želju ispune, s obzirom na to da nikad ništa nije tražila a čuli smo kako je živjela zadnjih tridesetak godina.

joja

28.09.2013. 06:42

@ - Sto smo ti mi.od jedne zelje bivse titove supruge napravimo drzavni problem.ona ima jedan ljudski zahtev da pociva pored supruga.sto je sudbina.komiteja je nasilno rastavila od supruga pa nova komiteja se isprecava novim preprekama te zakon te ptavo te odluka.sramota

gordana

28.09.2013. 13:21

Apsolutno se slazem da bude sahranjena uz muza. Pa ona nije imala 30 godina nista (cak ni njegovu penziju koju inace sve udovice mogu da imaju) i neka u miru pociva pored coveka koja je volela i postovala. Uostalom, mogla bi redakcija da sprovede anketu, pa da konacno i narod kaze sta misli!

Nada

30.09.2013. 16:09

Jovanka Broz nije zivela sa Titom poslednjih godina, niti je imala njegovu podrsku. Kuca cveca je, bez obzira na sve price, kuca jednog specijalnog coveka, specijalnog za ceo svet, kuca mladosti i simbol jednog znacajnog, istorijskog vremena. To je spomenik! I nema veze sto su oni bili supruznici, jer kuca cveca je nesto drugo, i ponavljam, ona nije imala podrsku Tita u zadnjim godinama. Tito je Tito, gde god da je zaista sahranjen i ko god da je bio. Jovanka moze biti ispostovana na drugi nacin

Jadranka

30.09.2013. 18:42

Sve "nase Vlade" šikanirale su ženu predhodnih 30 godina, sve joj uzeli, pa treba li da dozvolimo da je šikaniraju i u smrti. Ako Boga ima , sahranicemo je kako dolikuje!

ivan

20.10.2013. 20:05

I Žaklina Kenedi je sahranjena pored svog supruga,pa zašto i ova žena ne bi bila sahranjena pored svog supruga.

Sramota

22.10.2013. 11:59

Ako je (tadasnja) vlast mogla da donese zakon o oduzimanju njene privatne imovine, moze i ova da odobri njen pocinak uz Tita. Vlast moze sve.