Petak, 27.09.2013.

14:37

Zbog ćirilice Vukovar menja statut

Gradsko veće Vukovara prihvatilo predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada čime se stvara mogućnost da Vukovar bude proglašen mestom posebnog pijeteta.

Izvor: Beta

Default images

To zapravo znači da u Vukovaru ne bi mogle da budu postavljene dvojezične table.

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević.

Kako prenose lokalni mediji, za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici Socijaldemokratske partije, dok je Samostalna demokratska srpska stranka bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo".

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh rekao je da se u proceduru promene Statuta kreće da bi se on uskladio s nizom zakona koji su se u međuvremenu promenili, dok su većnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i većnicima podelili svoj predlog izmena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mestu posebnog pijeteta.

Tako se, između ostalog, traži izuzeće Vukovara od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

O izmeni Statuta govoriće se na idućoj sednici Gradskog veća.

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara prošli su bez incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: