DSS neće koaliciju, novi izbori u Beogradu

P. V. - N. P.

26. 09. 2013. u 16:56

Posle odluke Demokratske stranke Srbije da odbije savez sa naprednjacima i socijalistima u glavnom gradu, nema većine za prekompoziciju vlasti. Koštunica traži glasanje na svim nivoima

PREKOMPOZICIJE vlasti u Beogradu i koalicije naprednjaka, socijalista i DSS definitivno neće biti. Širom su otvorena vrata za vanredne izbore u prestonici.

Predsedništvo DSS u četvrtak je jednoglasno odlučilo da ta stranka neće bez izbora ulaziti u vlast u glavnom gradu. Posle sednice stranačkog rukovodstva, politički potez obrazložio je lider DSS Vojislav Koštunica.

- Tražimo istovremeno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora u što kraćem mogućem roku. Smatramo da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj, ekonomskoj i moralnoj krizi zbog potpisivanja Briselskog sporazuma kojim se predaje Kosovo i zbog podaničkog odnosa sadašnje vlasti prema EU. Smena Dragana Đilasa omogućava da se istovremeno raspišu beogradski i republički parlamentarni izbori - poručio je Koštunica.

Tako je, praktično, otpala varijanta formiranja novog vladajućeg bloka u prestonici, pošto naprednjaci i koalicija oko SPS bez Koštuničinih odbornika nemaju potrebnu većinu.

DVA SCENARIJA ODBIJANjE DSS da napravi koaliciju s naprednjacima i socijalistima otvorilo je samo jedno pitanje - kada će Beograđani ponovo da izađu na birališta? Jasno je da predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović pre 24. oktobra neće moći da raspiše izbore, jer je to rok da skupština pokuša da izbere novo rukovodstvo. Ukoliko padne odluka da posle toga privremena uprava preuzme kormilo u glavnom gradu, izbori će biti, najverovatnije, krajem februara ili u decembru, spojeni sa voždovačkim.

Ostala je dilema - da li će SNS i SPS odlučiti da po isteku mesec dana od razrešenja Đilasa, odmah raspišu izbore ili će se ići na privremene mere. O tome će, prema našim saznanjima, rukovodstva tih stranaka razgovarati po povratku lidera socijalista Ivice Dačića iz Grčke.

Pre odluke Koštuničinog tabora, iz SNS i SPS su najavljivali međustranačke pregovore o narednim potezima.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović poručila je da će, u svakom slučaju, Beograd bolje da funkcioniše posle smene gradonačelnika Đilasa:

- Sada je važno da se razgovara o načinu funkcionisanja grada i svih komunalnih preduzeća. Mi nemamo problem sa izborima, ali ćemo i o tome voditi dijalog sa partnerima.

Branko Ružić, funkcioner SPS, najavljuje da tek predstoje pregovori posle novih okolnosti:

- Ovih dana ćemo videti kako će funkcionisati javne službe u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

majself

26.09.2013. 17:28

Bravo za DSS. Ne slazem se sa njihovim politickim opredeljenjem, ali su odrzali lekciju iz demokratije u vise navrata do sada. Ne bih glasao za Djilasa u zivotu, i slazem se sa smenom, ali ovo sto su hteli da urade SNS i SPS, da bez izbora naprave neku preogromnu koaliciju samo da bi dosli na vlast, je vise nego nedemokraticno...

ljubica

26.09.2013. 18:09

Pamet DSS nas je i dovela u ovu situaciju pocevsi od 2000. god. pa na dalje sa koalicionim i kohabitacionim vladama. N evod eoni racuna o narodu jer da je tako ne bi zagovarali trosenje paar na izbore za koje se vec zna kakve ce rezultate dati. Ili su oni kao i obicno neobavesteni.

Prava Opozicija

26.09.2013. 19:07

@Crnjanski - Sta je problem preći ili ne cenzus? Valjda ima i nesto u moralu i nekom principu? Vidi moja stranka nije prešla cenzus, ali sam ja mnogo ponosniji na mog predsednika i moje članove nego sto vi borci za "bolju " Srbiju možete biti. Kupujete glasove, ucenjujete ljude, pričate jedno radite četvrto. Sve radi cenzusa, radi upravnih odbora, javnih preduzeća i ostalih pogodnosti.

allo allo

26.09.2013. 18:22

dss je u ovom trenutku zaista u poziciji da postavlja uslove i odlucuje s kim ce u koaliciju.a posebno im odgovaraju vanredni izbori jer imaju visok rejting u narodu koji jedva ceka da gomila parazita iz te stranke ponovo pokaze svoje umece.

bane

26.09.2013. 18:29

DSS se ovim preporučuje DS-u i LDP-u, i sada mogu zajedno da rade na svaranju novog DOS-a, ali Koštunica mora biti nosilac liste, a pridržiće im se i Čanak, ali će opet morati noć pre glasanja da sedi na ruci dok mu ne utrne kako bi mogao da zaokruži ime Vojislava Koštunice na glasačkom listiću.

relejac

26.09.2013. 18:59

DSS nastavlja sa svojom dezorjentisanom politikom, po principu: " E SAD NEĆU NI KAK' JA 'OĆU".

zlatan

26.09.2013. 19:02

Ovi iz DSS su van vremena i stvarnosti. Posle izbora kada god da ih bude nece preci ni cenzus. Pa zato nece ni biti ni u kakvoj vlasti.

relejac

26.09.2013. 19:02

Sada doslednost Koštunice hvale oni koji su ga do juče žestoko kritikovali zbog toga. SNS treba da id na izbore na svim nivoima, i da nakon izbora sama, ili uz podršku stranaka manjina, formira vladu, i pošalje u opoziciju i lažne patriJote iz DSS-a, i LDP, i DS, i SPS, jer zaslužuju svi da budu u opoziciji. Ako zatreba još poslanika za većinu pre bih uzeo Dinkića nego bilo koje od ovih navedenih stranaka.

Cherry

26.09.2013. 21:33

@relejac - Kojim rezultatima je SNS zasluzila da bude na vlasti? Smucilo se narodu sa DS-om, pa resili da glasaju i za SNS misleci da ce biti bar male razlike i malo bolje, kad ono isto, a bogami idemo i na gore. Pitam se da li ce ovaj srpski narod udahnuti malo vazduh? :(

mikula

26.09.2013. 19:22

Kako su DS-ovi botovi naseli na ovu vest, pa još počeli da hvale Voju Koštunicu, a Koštunica dogovorio sa SNS-om celu strategiju. Mislio sam da malo razmisle ovi DS-ovi botovi pre nego što počnu da pišu hvalospeve Koštunici, ali izgleda ne razmišljaju uopšte.

Frank Martin

26.09.2013. 19:24

Jedini "problem" je što DSS jedva prelazi cenzus i vodi politiku prošlosti koja je skoro potpuno uništila Srbiju i ne vidim šta će im novo doneti prevremeni izbori. Naprednjacima izbori odgovaraju, a Beograd će u najgorem slučaju dobiti prinudnu upravu.

кисели

26.09.2013. 19:37

Каже Коштуница неће у власт без избора. Неће ДСС ући у власт ни са изборима ни без њих. ДСС ће да буде вечита опозициона, а надам се ускоро, и опозицона ванпарламентарна странка.

Na krilima 5.oktobra

26.09.2013. 19:41

Jednom ste prevarili ovaj narod, necete vala nikada vise. Za sve lose sto se u Srbiji desilo u zadnjih 13-15god. i sto se danas desava, kriva su gospoda iz dosa. Kao da mu nije jasno sta su jato ptica zlosutnica doletele da mu poruce prvi dan kad je preuzeo vlast. Skinite se sa grbace ovog naroda jer vas ni zapad, koji je ulozio silne milijarde dolara ovde a vi ste ih u svoje dzepove strpali, vise ne podrzava. Zbog toga vas sada i hapsi taj isti zapad a ne Srbija. Nema Srbija para za bacanje.

Cherry

26.09.2013. 19:48

Igre bez granica! Sve sam sigurnija da se nasi politicari igraju politike i vlasti. Tuzno! Sto se igraju politike, nego se igraju sa svojim narodom i zemljom. Dokle vise?.

gela

26.09.2013. 20:33

Bio bi DSS mnogo konstruktivniji da im je Vucic dao aboliciju za sve njihove fukcionere aktere privatizacija.

Pera

26.09.2013. 21:14

Kostunice legendo, ovog puta si podpuno u pravu. Neka SNS pobedi na izborima u Beogradu kao i u celoj Srbiji pa neka pravi vladu sa kim hoce. Od proslih izbora promenili su politiku, pogled po pitanju KiM EU i mnogih stvari. Neka im narod kaze na parlamentarnim izborima koliku podrsku imaju.

Milica

27.09.2013. 08:20

Postavlja se pitanje šta DSS dobija sa vanrednim izborima u Beogradu i sa kim to oni žele da prave koaliciju kada neće sa SNS. nteresantno je da oni koji najviše odgovaraju vanredni izbori u Beogradu nisu isključivi da se na njih ide. Izbori koštaju i zatro bi trebalo da se oformi vlada u Beogradu bez izbora. Međutim ako gospoda iz DSS zahteva , onda će izbora biti pa neka onda odlučuju sa kim će ići u koaliciju.

Dusan pravi

27.09.2013. 11:26

@Milica - DSS pokusava da strpa nekog u zatvor zbog krsenja Ustava. Ja shavtam da tebi tu nista nije jasno.

pakom

27.09.2013. 08:47

Naravno, izbori pa cemo se jos druziti s dss kao i sa ds om ali van drzavnih institucija

Bojanovic

27.09.2013. 14:36

DSS vec sigurno duze vreme nema politicku viziju i polako klizi u samounistenje

Bojanovic

27.09.2013. 14:37

Meni je tog DSS-a iskreno zao, oni sami sebe istrebljuju, nece sa DS-om u vlast niti sa SNS-om, ludost da se bavis politikom a neces na vlast

Bojanovic

27.09.2013. 14:38

Tu nema nijednog coveka koji ima politicku viziju, samo im je bitno odaaaaaavno otislo Kosovo.......a ja ih pitam sta je sa Starom Srbijom i to je nekad bilo nase

rade

27.09.2013. 15:29

Ako bude izbora moraju svi jasno da kazu sa kakvom politikom izlaze na izbore i sa kime bi pravili koaliciju,a ne da se posle cudimo kako nam je glas otisao nekome za koga nismo.Dosta je istine u kampanji a onda neke suprotne u stvarnosti.

sneshkica

27.09.2013. 18:08

Salonski politicari koji odavno nemaju dodir sa narodom sada traze izbore a nece preci 5-6%. Moze samo da se desi da naprednjaci dobiju vise nego sto su imali podrske gradjana a ovi sto traze vanredne izbore na svim nivoima da odu konacno u istoriju.

AleksandarBG

27.09.2013. 21:12

Jedina stranka kojoj je Srbija ispred licnih interesa njenog rukovodstva.

Pjer

27.09.2013. 21:42

Trebalo bi predhodno da razmisle kako ce proci na eventualnim izborima bilo na kojem nivou u Srbiji.

CANE - SREMAC 54

27.09.2013. 22:19

Ne znam da li da se svojevrsnoj politickoj autisticnosti gospodina Vojislava Kostunice divim zbog navodne doslednosti, ili ovim potezom tvrdi pazar. Ili da se smejem zbog nedostatka osecaja za vreme i prostor u kome obitava. On je krenuo stopama Dragana Djilas da stranku i ovako orunulu potpuno unisti da nestane sa politicke scene kao sto je to slucaja sa SRS.

C

28.09.2013. 03:54

Ne znam da li da se svojevrsnoj politickoj autisticnosti gospodina Vojislava Kostunice divim zbog navodne doslednosti, ili ovim potezom tvrdi pazar. Ili da se smejem zbog nedostatka osecaja za vreme i prostor u kome obitava. On je krenuo stopama Dragana Djilas da stranku i ovako orunulu potpuno unisti da nestane sa politicke scene kao sto je to slucaja sa SRS.