• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

URS upozorava Vladu zbog smanjenja poreza na plate

Izvor Beta

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) upozorili su Vladu Srbije da bi najavljena mera smanjenja doprinosa i poreza na plate za trećinu napravila u budžetu minus od 200 milijardi dinara.

Predsednik resornog Odbora za finansije URS-a Filip Kovačević, rekao je na konferenciji za novinare da je ta mera neizvodljiva, jer budžet Srbije ne može da izdrži toliki gubitak, a to neće doprineti zapošljavanju ljudi, niti će poboljšati privrednu situaciju u
zemlji.

"Na osnovu sprovedene analize Odbora za finansije, za krpljenje te rupe u budžetu postojale bi dve varijante - da se poveća stopa PDV-a, što bi bilo bar šest do sedam odsto, ili da se desetostruko poveća porez na imovinu", rekao je on.

Prema rečima Kovačevića, stopa PDV-a od 26 do 27 odsto bi ugušila promet i dodatno oborila bruto domaći proizvod (BDP) i standard građana, a porez na imovinu "niko ne bi mogao lako da podnese".

"To bi značilo da bi prošečna porodica na Voždovcu, koja živi u 60 kvadrata i plaća porez za imovinu od 10.000 dinara godišnje, ubuduće plaćala 100.000 dinara, što je razlika od dve prosečne plate u Srbiji", objasnio je Kovačević.

On je istakao da nije tacno da su u Srbiji visoki porezi i da postoji visoko poresko opterećenje.

"Srbija je ispod proseka u Evropi, što se tiče stope poreza i doprinosa na zarade, a u regionu smo na istom nivou. Kod nas je prosečno opterećenje zarade bruto 64,5 odsto, u Belgiji je 125 odsto, Nemačkoj 99, a u Francuskoj 97, što govori da imamo daleko manje opterećenje od najrazvijenijih zemalja", dodao je Kovačević.

Štetna strana najavljene mere smanjivanja doprinosa i poreza na plate za trećinu bi umanjila prilive u PIO fond, ocenio je on i zapitao "od čega će se isplaćivati penzije, kada se već dobar deo penzija finansira iz budžeta, a ne iz PIO fonda".

Glavni problemi zemlje su prema mišljenju Kovačevića, politička
nestabilnost, siva ekonomija, komplikovana i dugotrajna birokratska
procedura.

Potpredsednica URS-a Verica Kalanović podsetila je da je u ponedeljak, 23. septembra, URS formirao 15 resornih odbora, a 11 odbora je u fazi formiranja.

"Naš cilj je da svih 26 oblasti društvenog života pokrijemo ozbiljnim radom sa resornim odborima i trenutno preko 600 stručnjaka učestvuje u radu tih odbora, neki od njih su članovi stranke, a neki istaknuti stručnjaci u svojim oblastima", kazala je ona.

Kalanović je istakla da URS ubuduće neće "na sve velike problem koji su pred građanima Srbije odgovarati kritikom, nego će praviti sveobuhvatne analize i davati konkretna rešenja".

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kaja

Ali se izdrzavas od penzije...

Sport Bili

Udarite vi malo poreze na penzije pobesnelih našminkanih babetina a ne na radnike koji hrane svoju decu od minimalaca koji su manji za 3 do 4 i više puta od nekih penzija. Ako se taj urs pita onda najbolje bre da sve parkove pretvorimo u nova groblja pa da penzosi mogu za džabe da se sahranjuju.

Ja pa ja

@Sport Bili Kako te nije sramota? Penzioneri su za svoj radni vektodvajali od plata odricali se podela viškova da bi ulagali u preduzeća u kojima su radili. Primaju penzije 40% manje nego što su zaradili. Iz penzionog fonda su uzimane pare i gradili se putevi, banje, sportski centri... Da su penzijskom fondu date bar akcije od svega što je njihovim novcem izgrađeno ne bi bilo problema sa penzijama. I ne zaboravi bićeš jednoga dana penzioner. Danas većina penzionera izdržava svoju decu od većinom bedne penzije. Nisam penzionerka i nezaposlena sam.

special image