Dačić na Zejtinliku: Odaje počast srpskim junacima
Foto: Sr. Vikipedija

U subotu 95. godišnjica proboja Solunskog fronta

Dačić na Zejtinliku: Odaje počast srpskim junacima

Društvo -
Ceremoniji će prisustvovati delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Ministarstva rada i boračke zaštite, zvaničnici Grčke, diplomatski predstavnici tadašnjih sila-saveznica: Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić predvodiće u subotu, 28. septembra 2013. godine komemorativnu ceremoniju na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu povodom 95. godišnjice proboja Solunskog fronta, saopštila je danas Vlada Srbije.

Ceremoniji će prisustvovati delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija Ministarstva rada i boračke zaštite, zvaničnici Grčke, diplomatski predstavnici tadašnjih sila-saveznica: Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije.

Za nedelju je predviđeno polaganja venaca i odavanja počasti kod savezničkog memorijala u Polikastru, kod Soluna, gde je bila linija fronta.

Probojem Solunskog fronta 1918. godine saveznici i srpska vojska doprineli su porazu Austrougarske, Nemačke i "Centralnih sila" u Prvom svetskom ratu.

Na Solunskom frontu koji je bio dugačak oko 600 kilometara bile su francuske, srpske, britanske, grčke i italijanske trupe, a do 1917. godine i ruske. Srpska vojska je na Solunskom frontu imala gubitke od 42.725 poginulih i ranjenih vojnika.

Poginuli srpski vojnici sahranjeni su na vojničkom groblju Zejtinliku u Solunu. Na srpskom vojničkom groblju u Solunu, od 21.000 sahranjenih, oko 7.000 je Srba, od kojih su posmrtni ostaci 5.500 u kripti ispod spomenika, a 1.440 na groblju.

Dačić je danas počeo posetu Grčkoj, ali je najavio da će prekinuti posetu i vratiti se u Beograd ako bude Parade ponosa u subotu, 28. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja