• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska se pomirila sa EU oko "Leks Perkovića"

Premijer Zoran Milanović je kazao večeras da je Hrvatska kompromisom, po kojem bi izmenjeni zakon o primeni evropske poternice stupio na snagu najkasnije 1. januara 2014, završila spor s Evropskom komisijom.

"Ovo je gotovo. To je dogovor između mene i predsednika EK Žoze Manuel Barosa od pre sedam dana, i potpredsednica Komisije Vivijan Reding je doslovno pročitala što smo tada dogovorili", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV.

Dogovoreno je da se zakon neće primenjivati odmah, već od 1. januara 2014., što dokazuje da se o tome može razgovarati, istakao je Milanović, dodavši kako i druge zemlje imaju sukobe ili nesporazume sa EK.

Hrvatska je samo dva dana uoči priključenja EU izmenila zakon o evropskoj poternici tako što ga je oročila da može biti primenjivan nakon početka avgusta 2002. godine. Tom izmenom Hrvatska je zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkconera Udbe i agenta hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića koji je u Nemačkoj osumnjičen da je organizovao ubistvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

U zajedničkoj izjavi potpredsednice Evropske komisije Vivijane Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića se navodi da će to obustaviti već pokrenuti postupak i sprečiti uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog kršenja evropskih propisa.

"Zakon će stupiti na snagu što je pre moguće, a najkasnije do 1. janura 2014. godine", rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, prenela je Hina.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas u Njujorku da dogovorom Hrvatske i Evropske komisije o rešenju problema u vezik sa takozvanim zakonom "Leks Perković" svi mogu biti zadovoljni.

Josipović, koji boravi u Njujorku povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kazao je da je bitno da je Hrvatska "izašla iz te situacije", javila je hrvatska novinska agencija HINA.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je, takođe, kazala u Njujorku da je dogovorom rešen problem "Leks Perković" između Hrvatske i Evropske komisije, premda će i u budućnosti biti razlika u mišljenjima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image