Diplomatski skandal Lagumdžije u Njujorku

M. FILIPOVIĆ

25. 09. 2013. u 20:37

Ministar spoljnih poslova BiH se nije pojavio na otvaranju zasedanja, da bi se potom, dok je govor držao američki predsednik Barak Obama, lagano ušetao u salu

BANjALUKA - Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izazvao je pravi diplomatski skandal na debati 68. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jer se nije pojavio na otvaranju zasedanja, da bi se potom, dok je govor držao američki predsednik Barak Obama, lagano ušetao u salu!

Lagumdžija je, zbog kašnjenja, propustio govor generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, kao i obraćanje predsednika Generalne skupštine UN Džona Eša, potvrdili su u sredu učesnici misije BiH pri UN.

- Dok je Obama govorio svi su sedeli na svojim mestima i slušali. Lagumdžija je ušao na polivini govora, što je nedopustivo. To je diplomatski skandal - istakli su članovi misije BiH pri UN.

Lagumdžija je niz skandala nastavio i kasnije, kada se nije pojavio na zasedanju dok je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić držao govor.

ZAHTEVI ZA SMENU ZBOG samovoljnih poteza u diplomatiji Zlatka Lagumdžije, srpski poslanici su u više navrata pokretali inicijativu za njegovu smenu, ali nikada nisu uspeli da obezbede dovoljno glasova iz Federacije BiH.

Poznato je da je Komšić napustio Lagumdžijin SDP upravo zbog njegovih samovoljnih poteza i odluka u partiji.

Srpski poslanici u parlamentu BiH tvrde da je Lagumdžijin postupak neprimeren i skandalozan.

- Lagumdžija je i ranije imao nekoliko dimplomatskih skandala, ali ovo je zaista sramota za BiH. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje šefa diplomatije bilo koje zemlje - rekao je, za „Novosti“, Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

Partije iz Srpske nedavno su oštro reagovale nakon što je objavljena fotografija Zlatka Lagumdžije sa ratnom zastavom bivše Armije BiH. PDP je zbog ove provokacije zatražio Lagumdžijinu smenu.

- Na zastavi sa ljiljanima sam vidio svoju krv i niko nema osnova da mi drži bilo kakva predavanja - odgovorio je Lagumdžija. - Zastava sa ljiljanima je i te kako legalna i deo je naše tradicije i kulture. Pod tom zastavom bio sam potpredsednik vlade, član vrhovne komande... Ranjen sam pod zastavom sa ljiljanima. To je, dakle, moja zastava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Dvoglava glava

25.09.2013. 20:54

Vidi se po ocima da koristi heroin, otisao u WC da se nasprica, pa se onda pojavio opusten...nije ni svestan...samo opusten...mogao je i gore da uradi...da prekine Obamu i zatrazi upaljac...:)

Filip

25.09.2013. 21:34

Pa sta sto nije bio kada je Obama pricao, hvala bogu da nije bio. Bitno je da bude tu kada bude Lukasenko,Putin, predsednik Irana budu pricali...dosta vise sa zapadom, umiru od gladi na celom zapadu, a mi samo u njih gledmo...u sadu,francuskoj,svedskoj,kanadi,nemackoj, nemaju ljudi hleba da jedu...okrenimo se iranu,s.koreji, kini tu je prosperitet!

naranca

27.09.2013. 14:34

@Filip - @filip Taman posla,tamo je jos gore, pa znas da u S Koreji iskopavaju leseve pa ih jedu (Reuter).A Zlatko je Car.Nema boljeg coveka od Bosanca.Prvi diplomata panker.

niks

25.09.2013. 22:49

Ovaj čovjek jest katastrofa kao i ostali BH političari ali šta ima veze što je ušao kad je obama (namjerno malo o) pričao, ko ga j...! Komšić je još veća budala, on se ionako dodvorava muslimanskoj eliti!

Nele

25.09.2013. 23:42

Ne vidim šta je tu skandalozno, što ne poštuje UN, Obamu? Pa cela UN I USA ne poštuju narod Bosne, uništili su im živote, drže ih pod večnim protektoratom, tako I treba da se ponaša.

Jabre

26.09.2013. 00:04

Još jedan što je radio u vrhovnoj komandi dok su zatvarala Srbe u logore a nije osuđen po "komandnoj odgovornosti" kao 99% Srba.

tuzlak

26.09.2013. 11:15

@<*)))>{ - nisam znao da su kotromanici bili srbi, vi samo prihvatate one velike , mogao si napisati i da je Fatih Sultan Mehmed bio srbin

Marko Petrovic

26.09.2013. 14:50

@<*)))>{ - Vjerovatno Fatih Sultan Mehmed nije bio Srbin, ali je sigurno veliki vezir (predsjednik vlade) Mehmed pasa Sokolovic bio Srbin. Veliki vezir to nije krio i nije se stidio svoga srpskoga porijekla. Ako se vjera promijeni nije se nacionalitet, jezik, kulturna pripadnost, itd. promijenila. To bi bilo, npr. slicno, da se uzme znak mercedesa i stavi na opel ili ficu, pa se onda tvrdi da je opel ili fico sa novim znakom u stvari mercedes. Razmislite malo gosp. Tuzlak o ovome. Prijatno.

I ti si

26.09.2013. 14:53

@<*)))>{ - Srbin. Naravno da je Stefan Kotromanić Srbin (katolici ga zovu Stjepan)... imaš u blizini njegov dvorac iz 1333, u Srebreniku. Jedina nedoumica je da li je bio Srbin katolik ili pravoslavac? Tako je i sa tvojim poreklom.... dok tvoji nisu prihvatili Islam.

dunde

26.09.2013. 07:52

ta tvoja zastava I tvoj bosnjacki identitet su mladji od mene, tako da je smesno ista dalje govoriti. dace bog da se srbi jednog dana zauvek razgranice sa vama.

Itd

26.09.2013. 08:06

Zato takozvana federacija i (ne)funkcionise tako dobro sto su ovakvi ratnihuskacI na pozicijama koje im obezbeduju siguran i ugodan život. Srpska grabi polako ali sigurno ka osamostaljenju.

Ruben Lonuestro

26.09.2013. 10:02

Ma kakvu smenu ; odvojite se od ustasa, turaka i ostlih podrepnih muha i ostavite ih u njihovom mracnom vilajetu pa neka rade sta im volja.

zox

26.09.2013. 10:19

Da ovi mocnici i stranke tako reaguju na siromastvo, kao na ove beznacajne sitnice bilo bi dobro.

Sarajka

26.09.2013. 10:56

Ta zastava jeste krvava, mnogo krvavija nego sto Lagumdzija misli. Ta zastava je zapocela rat i sa tom zastavom na rukavu su pobili desetine hiljada Srba. A sto se tice toga sto nazivate skandalom, pa to je uobicajeno ponasanje politicara u Sarajevu. Nije svacije kroz selo pjevati!

dragutin karlovacki

26.09.2013. 13:16

Joj bolan jes komplikovano snaci se u ovom Nju jorku , mahale im velke, niko ba ne zna pricat bosanski, nidje jarana da se upitamo. Samo da mi je stici do bas carsije BA !

Ruben Lonuestro

26.09.2013. 15:54

Zlatko je bogom dan da prodaje baklave i cevape na Bascarsiji ; na fotografiji koja ilustruje tekst fali mu turban.