Dačić se vraća iz Grčke ako bude Parade ponosa

Tanjug

25. 09. 2013. u 11:31

Premijer Srbije, koji se od sutra nalazi u višednevnoj poseti Grčkoj, prekinuće posetu toj zemlji ukoliko dođe do održavanja "Parade ponosa"

BEOGRAD - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se od sutra nalazi u višednevnoj poseti Grčkoj, prekinuće posetu toj zemlji ukoliko dođe do održavanja "Parade ponosa" koja je najavljena za predstojeći vikend, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Premijer Dačić od sutra će biti u trodnevnoj poseti Grčkoj, tokom koje će boraviti u Atini i na Krfu, a 28. septembra bi, kako je ranije planirano, trebalo da prisustvuje obeležavanju godišnjice proboja Solunskog fronta.

Organizatori Parade ponosa su tu manifestaciju pripadnika LGBT populacije najavili za subotu, 28. septembar.

Dačić je ranije danas izjavio da bezbednosne procene za održavanje Parade ponosa mogu po zakonu da budu urađene 24 sata pre samog događaja i istakao da će Prajda biti osim ako ne preti opasnost da ponovo dođe do problema.

PRIPREME SE NASTAVLJAJU U IŠČEKIVANJU BEZBEDNOSNE PROCENE

Nadležni državni organi još nisu doneli bezbednosnu procenu u vezi sa beogradskom "Paradom ponosa", najavljenom za subotu, međutim izvesno je da će, ukoliko bude održana, njoj kao gosti prisustvovati ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson, koje će u to vreme boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji.


ŠVEDSKA MINISTARKA DOLAZI NA PARADU PONOSA


Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson biće glavni govornik na Paradi ponosa u Beogradu tokom zvanične posete Srbiji 27 i 28. septembra, saopštila je danas Ambasada Švedske u Srbiji.

Ulson će, tokom posete imati sastanke sa srpskim ministrima, predstavnicima civilnog društva i posetiće porodice Roma u Beogradu koji su obuhvaćeni programima podrške Švedske agencije za međunarodnu pomoć za razvoj, a planirano je da bude glavni govornik na Beogradskoj paradi ponosa 28. septembra.

"Nadam se da će ove godine Beogradska parada ponosa moći da se održi na miran i bezbedan način. Parade ponosa predstavljaju važan lakmus test da li jedna država poštuje principe demokratije, slobode okupljanja i izražavanja", navela je švedska ministarka u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Parada ponosa održana poslednji put 2010. godine kada su učesnici parade i pripadnici policije bili izloženi napadima desničarskih ekstremista, a da je ministarka Ulson prošle godine doputovala u Beograd kako bi učestvovala u paradi koju su nadležne vlasti obustavile u poslednjem trenutku.

"Država koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji kao što je Srbija, mora da pokaže da se ljudska prava LGBT zajednice poštuju".

DAČIĆ: ODLUKA 24 ČASA PRE POČETKA

PREMIJER Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka o tome da li će održavanje Parade ponosa i drugih skupova zakazanih tim povodom biti dozvoljeno ili ne, biti doneta u zakonskom roku od 24 sata pre njihovog početka.

On je negirao da je pretio homoseksualcima ili da je rekao nešto protiv održavanja Parade ponosa, objašnjavajući da je samo izjavio da homoseksualizam ne treba da se nameće kao sistem vrednosti, kojim svi treba da budu oduševljeni.

"Ali, ono što se mora, što je predviđeno ustavom i zakonom, mora se. O tome se ne raspravlja. Ali nemoj da mi držite predavanja i lekcije o tome kako je to još naša obaveza. To nije naša obaveza, jer to ne postoji ni u svim zemljama Evropske unije", naglasio je Dačić.

On je preneo da policija neće javno objavljivati bezbednosne procene oko održavanja parade ponosa, jer se to nigde ne radi.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Aleksa

25.09.2013. 12:43

Zna se odlično da će parade biti,ustvari mora da bude samo se taktički krije da ne bi kao došlo do nemilih događaja.Koga više briga za to,ljudi nemaju šta da jedu.Inače ovo je samo stepenik ka cilju i naređenju iz Brisela, jer će nakon parade uskoro u skupštini izaći zahtev za usvajanje zakona o brakovima između ovih ponosnih !

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 13:20

Hoce,bice je i beli Andjeo je izasao iz sok sobe i stize na Manjez u subotu!

Mileva

25.09.2013. 14:18

Vidi se dugo nisu ratovali pa se svasta tamo namnozilo. A kako bi i ratovali kad im je ministarka odbrane trudna vrsila smotre garde.

Dymitr Ogonowski

25.09.2013. 16:14

@Mileva - Ne treba da bi zvanicna Srbija ratovala. Treba obracati paznju na bezbednost srpske dece itd. Ali srpsci kriminalci mogu napadati na zapadne ciljeve u svemu miru.

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 14:25

Jel`vama jasno zasto je Dacic 99/te godine kao podanik crvenog vodje izgubio rat....pa oni nisu u stanju 50 Homica da sacuvaju,a da odbrane Kosovo!

Dymitr Ogonowski

25.09.2013. 15:03

@MatijaBG LDP/DS - Slobodan Milosevic je izgubio rat zbog toga da je mislio kao i Ti. Banda NATO je napala a Srbija nista. Jos zarobljenih 3 amerikanaca oslobodio u vreme bombardovanja. Milosevic kao i Ti je mislio samo o "najboljih odnosima" sa Zapadom. A ne u drugoj zemlji, vec u SAD je izmislili da u teorije igara najefilasnija strategija je - odgovoraj istim! Znaci ako Te tuku u jedan obraz, tuci takode, ako bombarduju mostove u Tvojoj zemlji, znas dalje......

Dymitr Ogonowski

25.09.2013. 19:26

@MatijaBG LDP/DS - A ja sada ne pisem dobro ni na jednom jeziku. Mesam ruski i srpski. Ja ovde da bi se uciti srpski. Ja mrzim engleski.:)

Dymitr Ogonowski

25.09.2013. 14:46

Mogli bi srpsci nacjal-radikali zadrzati ovu stranu ministarku i drzati do vremena kada Svedska ce povluciti odluku o priznanju siptarske drzave na srpskom KiM.

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 14:48

Dacicu,ako ovo nije tvoja obaveza,sta je onda?Ej,crvena frulo,drzava ti vri od kriminala i ubistava...vratili se vi,vratile nam se devdesete!Za Srbiju ima da nosis zastavu duginih boja ako treba,jel`jasno....toliko si se radovao pre 2 djurdjevdana,sam sebe krunisao,a sad places zbog 50 homica!

Алексей

25.09.2013. 15:50

@MatijaBG LDP/DS - Зашто не удахнеш дубоко и размислиш мало пре него што почнеш да куцаш? Само постављаш неке неповезане бесмислице које очигледно нису продукт рационалне мисли, већ неке врсте делиријума.

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 18:44

@MatijaBG LDP/DS - Tu si ti tako pametan da razmislis umesto mene...meni je bitno da se takvi kao ti javljaju!

Flavije Jovijan

25.09.2013. 15:02

Zasto svedska ministarka za evropske poslove ne poseti Francusku, koju su organizacije za zastitu ljudskih prava proglasile rekorderom po proterivanju Roma u Svetu!? Po njoj je odrzavanje parade lakmus test za postovanje demokratije itd., ali nema volje da isti taj lakmus ubaci u francusko kazance u vezi sa njihovim neslavnim rekordom proterivanja! Da li ce posetiti sa istom ovom pricom i sve drzave koje su clanice eu a u kojima se parada ne odrzava da i njima malo soli pamet?

Srki

25.09.2013. 15:22

Dacic je najlukaviji politicar, samo ne znam ciji je. Srpski sigurno ne. Vrlo dobro zna da parada moze da preraste u politicke nemire s obirom na njegovu protivnarodnu politiku oko Kosova i na celokupno stanje u drustvu. Zato krije odrzavanje do zadnjeg casa. Nije njemu do parade, nego se boji da ne padne s vlasti kao onomad 5,oktobra

Srki

25.09.2013. 15:24

Dacic se boji da parada ne presraste u politicke nemire i cuva pocetak do zadnjega, ali je sigurno da ce biti

na celom svetu samo Crvena Zvezda

25.09.2013. 15:26

Ta ministarka neka uzme ove topdzije i furundzije za ruku i povede ih u svedsku, gde mogu da zive u blagostanju, sreci i ljubavi. Tamo jeste hladno, al standard jbg, pa neka ih mazi ,pazi i zove djole...

momcilo

25.09.2013. 15:36

neka dacic, vucic a I nikolic objane Srbiji jesmo li mi drzava ili nismo, sta ima svedska ministarka da odrzava govore po Srbiji, ako trojka nije sposobna da vodi Srbiju , podnesite ostavku , ali da strane ambasade vode drzavu Srbiju, to je gore nego nacisticko bombardovanje 6 aprila. ako vucic, dacic I nikolic nemaju nikakvo ljudsko dostojanstvo tada ce dozvoliti da ova ministarska spodoba, drzi lekcije Srbiji. izdaja nije ni mudrost ni patriotizam, dosta silovanja ,sada I od nevinih svedjanki

Dusan pravi

25.09.2013. 15:38

Ako Vucic ne stane na celo uz ministarku iz Svedske, a da ga prate botovi sa ovog sajta, sve ce vas iskljuciti iz Evrope i nikad vas nece pustiti u EU.

Алексей

25.09.2013. 15:49

На шта смо ми спали - да нам шведска министарка у сред наше земље дели лекције о моралности. Понос нам је дезинтегрисан. Боље да тражим руски пасош.

Filip

25.09.2013. 15:55

@Алексей - Ruski pasos mozes samo da trazis, pa da prodjes kao Srbi sa KiM kada su trazili azil u Rusiji.

anonimus

25.09.2013. 16:54

@Алексей - Ja sam vec poslao prijavu u ambasadi. Cim dobijem, trazicu da mi se dokumentacija sva prebaci u Rusiju i odrecicu se srpskog.

Zoran

25.09.2013. 16:15

To se pomalo zove i mešanje u unutrašnje stvari druge države i vrlo neprijatno može da se završi po švedsku ministarku, mislim, da je ovo normalna zemlja, ali na žalost nije, pošto nas svi ucenjuju, od profesionalnih homoseksualaca do profesionalnih lopova iz EU...

mitrovic d ilija

25.09.2013. 17:59

@Zoran - za gradjane srbije ona nije dobrodošla. koji god je zvaničnik iz vlade primi neka ne zaboravi. glasači biraju a ne tudja ministarka. u jeku sledeće predizborne kampanje poimenično i partiski ću vas potsetiti da ste podržali p-----i l-----

Republika Srpska

25.09.2013. 16:16

Hej halo Svedska ministrica da govori sta i kako treba u Srbiji zbog podrske lgbt zajednici u Svedskoj i tolikog zalaganja za njih zato sada imaju 25% imigranata nema ona sta da trazi u Srbiji nije to do vlade vec do naroda to narod jednostavno ne zeli mi sve to treba da proglasimo persona non grata i cao svaka drzava treba da zivi onako kako ona hoce zasto ne probaju da organizuju gey paradu u Saudi Arabiji naj bolje se praviti mutav i uopste neslusati sta oni kazu

dragan

25.09.2013. 17:17

bolesni ljudi,nenormalni,to se treba zabraniti u nasoj zemlji,a ne da zbog neke evrope prave sramotu od svih nas.uzas

Tako je Dragane

25.09.2013. 22:06

@dragan - Zabraniti. Doneti zakon kojim ce se zabraniti homoseksualizam pa cete svi biti "strejt" bez obzira sto sa vlastitom zenom opstite analno. Doneti i zakon kojim ce se zabraniti, kako rekoste, "bolest" pa cemo svi biti zdravi. Ne zaboravite da donesete zakon kojim cete zabraniti glad pa da svi budemo siti. Dragane, ko je ovde "normalan" a ko "nenormalan"?

Pera

25.09.2013. 17:47

Postovana gospodjo ministarka! Krajnje neprimereno i bezobrazno od vas. Vi namerno ismevate volju vecinskog naroda i provocirate reakciju. Kako bi izgledalo da neko od nasih politicara ode i podrzava neke stvari neprimerene za vasu zemlju i kulturu. Nisam za nasilje ali bas me zanima kako cete setati? Desnicari i navijaci ima opet da prave sovove...

mitrovic d ilija

25.09.2013. 17:55

gospodja ministarka je ministarkaš[vedske. dolazi sa ciljem da pokaže kako su u srbiji ugrožena prava p---- i l----- sve to sakriva iza roma i nekakvih nadrisusreta sa našim ministrima. hoće li je tog dana primiti samo ministri lgb ili su oni ministri svih gradjana. zna li ova "dama" koliko će gradjana uvrediti svojim prisustvom sigurno nezna. nek ona lepo obezbedi sva prava ovima koje pomaže u švedskoj ja ću ih se odreći. bravar je otvarao sva svetska vrata a nije voleo p----

Singidon

26.09.2013. 15:41

@mitrovic d ilija - Pa, ne znas ni ti da se recenica zapocinje velikim slovom, a zavrsava tackom, uzvicnikom ili upitnikom. I, sta sad!?

Milena

25.09.2013. 19:09

Svedska ce da dodje da podrzava Rome. I nemam ja nista protiv toga. Ali zasto nas onda ucenjuju da ce nam ukinuti bezvizni rezim kad se svi ti Romi pojave pred njihovim vratima da traze azil. Pa neka ih onda lepo prihvate kad ih toliko podrzavaju.

Mileva

25.09.2013. 19:31

Tako nam i treba kada nismo znali da najurimo radnike IKEA kad su pod Dulicem dosli da nam volonterski skupljaju djubre rasuto u prirodi i da se prave vazni kako oni ciste Srbiju. Uvredjenoj, mnogi su mi govorili da u tome nema niceg loseg i da to nije uvreda za Srbiju. E pa da vidim sada koliko njih ce reci da ni ovo nije uvreda za narod kome pripadam i njegovu drzavu koju je teskom mukom stekao. (Secate li se svedskog ambasadora koji je sa sajkacom na glavi agitovao za proslu ovakvu paradu?)

Sacha

25.09.2013. 19:38

Dosta vise tog cirkusa oko parade. LGBT populacija ima pravo na nju i treba da je organizuje Treba da je organizuju zato sto je XXl vek a mi jos uvek zivimo u mraku, treba da je odsetaju zbog svih xenofoba u Srbiji, zbog politicara koji se uvlace tim istim xenofobima u d... (mislim da bi se to vise svidilo homoseksualcima al' ajde de ako se to i xenofobima svidja), zbog pojedinaca u crkvi koji podrzavaju onog Kacavendu a vamo nam drze pridike o nekom moralu. LGBT, lepo se provedite.

Singidon

26.09.2013. 15:38

@Sacha - Politicare su ti ksenofobi, kako ih ti nazivas, i izabrali! I bilo bi sasvim logicno da politicari postuju ogromnu vecinsku volju tih ksenofoba, jer sada im izbori izgledaju daleko, ali upamtice ovo ljudi pa ce politicari na sledecim izborima dobro osetiti ovu sada paradu. Mislim da ovo pitanje, jednom za svagda, treba resiti referendumom - da se gradjani Srbije izjasne da li zele da trpe takvu paradu ili ne zele, i da se posle tog referenduma to pitanje vise ne povlaci, narocito ne po medijima.

hassan noumk

25.09.2013. 19:43

najpametinje ovoj ministerki predlog dati, neka svedska napravi jednu evropsku republiku gde bi ziveli homoseksualci i lez.a nebi trebalo da se ona mesa u zivot drugig drzava i gradjan svecka je velika teritorija neka je podele gde bi evropski gejovi ziveli nama trebaju deca i zdrave familije.

Vladimir

25.09.2013. 20:23

@ - Zabraniti zakonom. Gde nam je porodica? Koliko dece izgubimo godisnje?Ziveo Palma

Vladimir

25.09.2013. 20:27

@ - Zabraniti zakonom. Gde nam je porodica? Koliko dece izgubimo godisnje?Ziveo Palma

Daci+Taci

25.09.2013. 21:05

Verovatno i on hoce zajedno sa tacijem da malo paradira, svima je vec jasno da je njihov odnos poprilicno intiman. Vise ne treba baronica da im drzi svece, sada mogu i javno da objave svoju vezu. Sta ti je ljubav!

Amerikanac

25.09.2013. 21:18

Dolazi on nazad zato sto mu je EU to rekla, kazu oni mjemu sledece- ako se vratis nema EU plus moraces biti grand marsal parade na celu i jos jedna stvar treba da se ponasas i govoris kao da si gej eli nema EU hehehhe Uradice on sve i svasta sto EU trazi jek je on kao lutka na koncu Eu.

ljiljana

25.09.2013. 22:00

Strašno je da im se posvećuje toliko pažnje. Postoje jedne novine koje svaki dan na neki način pišu o gejevima, travestitima, inače besplatne su. Cilj im je jasan.

ljiljana

25.09.2013. 22:04

Kad ćemo da primenimo rešenje od Putina i das e parada srama zabrani, a svako ko pokuša da ih reklamira da završi gde treba. Dosta više

sl

25.09.2013. 22:20

isti taj Ivica Dacic nije dozvolio proslogodisnju paradu jer su izbori bili blizu, ali sad kad su zaseli u fotelje, sve moze!

jeremija

26.09.2013. 07:01

Бадава ћеш долазити.А можда и није бадава.

Vlado Banja Luka

26.09.2013. 09:12

Jeste li ikada postavili pitanje od cega zive, gdje rade i kolika su mjesecna primanja gej aktivista? Koliko para imaju na racunu? Samo hodaju okolo i vrse strasnu propagandu... Ako je u pogledu te "zajednice" potreban neki novi zakon, onda je su to Putinovi zakon o zabrani homoseksualne propagande i zakon o finansiranju nevladinih organizacija iz inostranstva.

MatijaBG LDP/DS

26.09.2013. 11:06

@Vlado Banja Luka - Samo su nam dali informaciju za jednog od njih...Kacavenda je primao 150.000 dinara mesecno!

HitmanSRB

26.09.2013. 11:19

@Vlado Banja Luka - Kačavenda je platu primao u KM - konvertibilnim markama. Šta si se uhavtio za njega, od kako je počela priča o P...balu tebi samo Kačavenda na pameti :)

LaraNS

26.09.2013. 15:22

@Vlado Banja Luka - Mastam o danu kada ce dezinformacija postati prekrsaj za koji se materijalno odgovara... Bicemo postedjeni kvazipametnjakovica koji "sve znaju i imaju sve informacije"... Bilo kako bilo, kad pas laje, vetar nosi, pa ko razume, shvatice!

Miha

26.09.2013. 09:21

Koliko straha u komentarima zbog setnjice 100 ljudi kroz centar grada... Kao da ce to nesto da nas ugrozi? Nece nam ugroziti sistem vrednosti, kao sto premijer kaze.. Mi sistem vrednosti i nemamo, nazalost. Ljudi imaju ustavno pravo na to. Sreca pa izjavu nije dao Vucic inace bi bilo oko 1200 komentara naprednjaka kako su to evropske vrednosti i da treba da se postuju bla bla...

Sacha

26.09.2013. 11:55

Americki senator Mc Crthy poznat po lovu na komuniste i homoseksualce imao je dva najbliza saradnika koji su krili da su homoseksualci ali su zato bili "dobri" cuvari morala. Kod nas je svez primer Kacavende, koji je, vidi cuda, jos uvek vladika!?! Iskreno, meni ne smetaju ovi koji zele da paradiraju, meni smetaju oni koji ne zele da paradiraju a jos izigravaju velike moraliste i brinu o nasoj tradiciji i familiji.

Zs

26.09.2013. 15:09

Cemu ovolika medijska paznja ovom skupu?? Prvo otkazana fudbalske utakmice, sad se otkazuje putovanje premijera, sta cemo jos otkazati da bi doticni bili zadovoljni???

joca

27.09.2013. 04:50

Dacicu ne prekidaj posetu Grckoj, to nije samo poseta Grckoj vec pocast nasim dedovima koji su svoje zivote ostavili tamo zbog nas, zbog Tebe. Zabrani paradu i mirno se pokloni senima heroja u ime svih nas, u ime slobodarske Evrope. Svi narodi koji su tada bili na pravoj strani ce ti cestitati. Novi crni oblak je opet iznad Evrope, Dacicu pravi prijatelje izvan oblaka. Nije ti lako, ali ni soluncima nije bilo lako zato i jesu heroji.