Manastir Mileševa: Gejevi pljunuli Belog anđela

Novosti online

24. 09. 2013. u 18:27

Povodom skrnavljenja freske oglasili se Uprava manastira i Crkveni sud Eparhije Mileševske

Povodom skrnavljenja lika Belog anđela, najpoznatije evropske freske koja se nalazi u manastiru Mileševa, otvorenim pismom oglasili su se Uprava manastira Mileševa i Crkveni sud Eparhije Mileševske. Ovo pismo prenosimo u celosti.

„Poštovana Gospodo,

Duboko smo povređeni, nemoralnim ponašanjem, bezobrazlukom, neljudskim i nehrišćanskim gestom organizatora tzv. „Gej nedelje ponosa“, skrnavljenjem Srpske Pravoslavne Crkve, njenih svetinja – lika Belog Anđela.

Nažalost, ovo nije prvi put da se SPC, njene svetinje, kao i verski službenici prikivaju na zid srama „od velikih moralista“, nevladinih organizacija, i svih onih koji mešetare po zemlji Srbiji. Nije prvi put da se u Srbiji pljuje po pravoslavlju, svetosavlju, koje je izvor vode žive koji nas je opismenio, osvetio, prosvetio i u kulturnu baštinu svetskih naroda uveo. Ne treba da se čudimo šta nas je sve snašlo i šta nas snalazi, jer je jedan stari vladika svom proti rekao: „Ko je na ovu kamilavku lajao, grdno se kajao“. Pomenuti organizatori i svi njima slični na sve moguće načine pljuju po svim svetinjama i udaraju po svim šavovima pravoslavlja.

Pred freskom Belog Anđela mnogo je molitava i pesama izgovoreno i suza proliveno, ali eto, Beli Anđeo dočeka da od svojih bude oskrnavljen. Mnogo je lepih reči o Belom Anđelu napisano u Knjizi utisaka u manastiru Mileševi, kako od stranih, tako i od domaćih poštovalaca, ali kako u Svetom Pismu piše: „Svojima dođe, svoji ga ne primiše“ (sr. Jn. 1,11).

Verujući narod SPC, Eparhije mileševske, i Uprava manastira Mileševe, zgranuti su ovim nedopustivim i skandaloznim činom skrnavljenja svetinja SPC i manastira Mileševe, i stoga upućujemo apel svim odgovornim institucijama, kako u Crkvi, tako i u državi, da se zaštite svetinje SPC. Da li oni koji skrnave i obezvređuju značaj Belog Anđela, znaju da je Evropa 1962. godine pozdravila satelitskim snimkom Ameriku upravo likom Belog Anđela. Na hiljade Francuza, Engleza, Rusa, Italijana, Španaca, Japanaca, Kineza, studenata iz Afrike, kao i drugih delova sveta dolaze da se dive i poklone tom remek delu.

Umesto da se bore da freska Belog Anđela bude uvrštena u svetsku baštinu i zaštićena UNESKOM, oni je stavljaju gde ne treba i time je skrnave.

Oni koji govore i „na sva zvona bruje“ kako su njihova prava ugrožena, ovim gestom upravo vređaju i ugrožavaju verska prava i osećanja onih koji svoje svetinje poštuju, hvala Bogu, da nisu oskrnavili Muhameda, ne bi ovako olako prošli kao što kod nas prolaze.

Sa nadom da ćete sve učiniti i zaštiti SPC, njene svetinje, kulturnu baštinu, kao i njene službenike, i da će prestati sa ovom neviđenom hajkom u Srbiji na sve što je srpsko, a uz svo poštovanje drugih religija, konfesija i verskih zajednica, unapred smo zahvalni i blagodarni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (105)

ja

24.09.2013. 19:34

@Milan - A koja to prava ona vasa populacija nema u drzavi Srbiji? Jer se taj vas zivot svodi na samo onaj jedan dan kada setate ulicama? Kako vam jednostavno nije jasno da narod u Srbiji ne zeli da gleda vase parade i dokle vise potencirate te gluposti od kojih drzava ima samo stetu. Posto smo mi ovde neljudi, divljaci, varvari, huligani, maloumnici kako nas vi nazivate onda vi lepo idite u Ameriku, Holandiju ili sta ja vec znam gde, gde su takve manifestacije normalne a nas zaostale ostavite na miru.

SRB-IN

24.09.2013. 19:41

@Milan - nisam neki vjernik, ali pljuvati po sopstvenoj kulturi, tradiciji pa i vjeri...to ne moze normalan covjek...hoces da budes gej ili fensi i moderan, ok tvoja stvar, brate medju cetiri zida i radi sta hoces, kao i ja sa svojom partnerkom...nasilje u vidu nekih parada nije potrebno nikom...a kada pljunes na Svetog Savu, pljunuo si i na mene licno, mog oca i mog djeda, tj na sve moje pretke...to ne mogu da dozvolim...silovanje laznim moralnim normama smatram nedopustivim pritiskom

Marko BG

24.09.2013. 19:50

@Milan - Neka se gej populacija bavi svojim životnim problemima, neka veličaju svoja opredeljenja ali neka ne diraju SPC. Ima nas koji nismo gejevi I koima su svetinje SPC jako bitne. Pravo na ispoljavanje seksualnog opredeljenja nema nikakve veze sa SPC jer ne moramo svi biti gejevi da bi de demokratija u potpunosti sprovela. Vi se bavite vašim životima a ostavite SPC namakoji nismo gejevi. Želim vam uspešnu paradu ili šta već ...

Predarg

24.09.2013. 20:21

@Milan - Sta to pises?sram te bilo.Ko si ti da pises o SPC?gde si video da to radi i jedno Crkveno lice?a kamo li crkveni dostojanstvenici?

Dymitr Ogonowski

24.09.2013. 20:52

@Milan - Ja sam cuo da u gej-paradima ucestvuje ambasada SAD. Siptarsci saveznici SAD i Nemacke unistaju srpsku kulturu na KiM, a gej-saveznici SAD i Nemacke na ostalim slovenskim teritorijama.

Stalker

24.09.2013. 23:39

@Milan - Istopolni parovi ne mogu registrovati svoju vezu, imovinska prava se odnose samo na imovinu stečenu za vreme trajanja zajednice, nemaju pravo na zdravstveno osiguranje preko partnera, nemaju pravo na porodičnu penziju, nemaju pravo odlučiti za partnera u stanjima bolesti i operacije, jer po zakonu nisu porodica, nemaju pravo posete partneru u bolnici (po istom osnovu), nemaju pravo sticanja državljanstva i boravišne dozvole na temelju svoje veze, nemaju pravo na subvencionisane kredite itd.

Nn

24.09.2013. 23:49

@Milan - Ja nosim Belog anđela oko vrata, putujem po svetuI vrlo me cesto pitaju gde se nalazi taj Angeo.Sa ponosom im ispricam , I stvarno se ponosim stoPripada meni i mojoj veri.

Milan

25.09.2013. 10:37

@Milan - Život nije između četiri zida. Biti gej nema veze sa modernim ili fensi, toga je bilo i u vreme sv. Save i mnogo pre njega. A ne znam na koji način su "oskrnavili" fresku, pošto se u šturom saopštenju SPC-a to ne navodi?

penzioner

24.09.2013. 19:03

Aman, i pobogu, Upravo mileševska, ja pročitah sve ali ne doznadoh kakvo je skrnavljenje u pitanju! Zar mora sve biti zavijeno i zakukuljeno? Iz vašeg saopštenja, jedino što sam zaključio je da je "pop lajao na kamilavku"!? To je, pretpostavljam, pogrešan zaključak, ali iz zakukuljenog teksta ništa bolje ne može!

branislav

24.09.2013. 20:53

@penzioner - Bravo penzosu, to sto si napiso je sustina. Crkveni velikodostojnici pljuju i verovatno ocekuju"ko tebe kamenom ti njega hlebom"

Kraljevčanin

24.09.2013. 19:18

Svim silama se boriti protiv demona i đavola koji pljuju na pravoslavne svetinje.Kukolj se mora iz korena iščupati da bi žetva bila berićetna!!

LaraNS

24.09.2013. 19:26

I sta sad?! Nikom nista... Guraju nam balvan u oko, a, navodno, ne zele da provociraju... Ako ovo nije provokacija, sta je onda provokacija? I zasto je to bilo neophodno? Kome?

Maljevic

24.09.2013. 19:35

Srbija naravno nije nikakva Pravoslavna Dzamahirija da se praktikuje "svetogrdje" itd itd......svako moze da kaci sta hoce. Ako je jedan Papa mogao da kaze da ce i ateisti naci spasenje ako cine dobra dela...onda ajde da ne budemo picikato.. Ali i gospoda iz tog LGBT pokreta, pa majku mu, zar ne moze vise takta sa Pravoslavnim osecanjima vernika...kao da namerno provocirate likove iz Dveri i raznih DB organizacija.

KOKABISTROOKA

24.09.2013. 19:46

Mislim da je bolje da SPC ne ulazi u sukob sa gej organizacijom koja ima svoj vrlo jak lobi što SPC svakako nema ali odozgo On nas sve gleda.

dragan

24.09.2013. 20:11

Molio bih nekoga iz SPC da mi objasni sta se podrazumeva pod nazivom '''deca bozija''? Zar osobe drugacijeg seksualnog opredeljenja,koje nisu sami odabrali,nisu deca bozija? Izvinjavam se ali ima mnogo kontradiktornosti tu! Gay osoba moze da bude danas,sutra,bilo ko na ovom svetu! Postojalo je oduvek i postojace! To je manjina koja je veoma prijateljski raspolozena prema celom svetu i svim ljudima i koja nikoga ne ugrozava! A za drugu stranu ne bih smeo da se kladim bas!

djole

25.09.2013. 07:52

@dragan - Gejevi nikada ne mogu biti deca božija već samo đavolja deca!I da manje dižete medisku halabuku bilo bi vam bolje niko se za vama nebi ni osvrno.Ovako kad hoćete svoja prava morate da poštujete i prava normalnih ljudi.

Nada

25.09.2013. 08:36

@dragan - Zasto da ti Dragane crkva objasnjava, protumaci sam, iz tvog komentara se ocituje visokaumnost.

Vučko,25.09 2013.

25.09.2013. 10:56

@dragan - Protvi gej "parade" sam i svega što je nemoralno i neprirodno. Za više informacija o tome, pročitajte iz Svetog pisma tekst iz Treće knjige Mojsijeve, 20- a glava, 13 stih i dobićete odgovor. To preporučujem i onima koji paradiraju.

Milan

25.09.2013. 14:41

@dragan - Vučko, za više informacija preporučujem neku naučnu literaturu, a ne bajke iz Bronzanog doba.

dragan

24.09.2013. 20:14

I da dodam jos jednu stvar! Ovde niko nece da dira gay osobu,dok se ne sazna da je ta osoba zaista gay! E ond sledi pakao od zivota,na razne nacine! E to su ta cuvena ljudks prava i jos jedna stvar? Sta ce dve policijska kombija ispred gay klubova u Beogradu? Od koga policija cuva te ljude? Toliko o ljudskim pravima u ovoj zemlji! Licno nas nikada ne bih primio u EU! Pozz

Maljevic

24.09.2013. 20:34

@dragan - zbog cega ne bi primio Srbiju u EU. Pa to je jedini nacin da se vasa zajednica tretira ljudski. Inace zivim u Americi, i ovde (iako tada nisam ziveo) je bilo sukoba, i frke sa policijom...a posle se prave parade i to nikom ne smeta. Vi ste prva generacija pa je tesko, ali jedini nacin je EU. A to sa Andjelima come on, ....ne bi me cudilo da DB unutar LGBT redova namerno ovo radi da potpiruje anti gej sentiment u Srbiji a time udaljuje Srbiju od EU.

iz vecine

25.09.2013. 09:46

@dragan - To se i ja pitam, zasto placam 2 policijska kombija iz budzeta, da bi cuvali neke dok se poprcavaju u dupe i ispijaju koktele?! Ko mene cuva dok se ... Kad-tad, sredicemo to :)

dragan

24.09.2013. 20:17

Iskreno,ovaj izvestaj SPC bas u ovom momentu mi najvise lici na paljenja narodnih masa pred eventualni dogadjaj parade ponosa,bojim se da tu nema mesta istini,nazalost! Znate,sve je to u drzavi Srbiji odavno providno,sto u ovom slucaju,sto u mnogim drugim!

PanicusVulgaris

25.09.2013. 09:01

@dragan - hahahaha, nije ga bilo tesko provalti, ali si to ucinio majstorski, kratko, sazeto...svaka cast!

zorans

24.09.2013. 20:44

Malinarima je zabranjeno da protestvuju ,odnosno paradiraju a ovima je to dozvoljeno.Ovo je cista diskriminacija i cisto javno nametanje svoje volje drugima,pa to ni crkvama nije dozvoljeno.

Milica

25.09.2013. 09:46

@zorans - Kao i uvek, zamena teza. Malinarima se zabranjuje nacin kako protestvuju (obustava saobracaja). Ja sam protiv ovog paradiranja, ali kako je to paradiranje legitimno u Australiji, i kako je neki od vladika (verovatno koji je vladika za taj deo sveta) gledala sam ga na TV ali je bilo davno, izjavio da se i on popun mnogih koji su se u tom momentu nasli na ulici, mirno tu paradu propratio, kao i svaku drugu. Ako je njima potrebno da paradiraju neka paradiraju, mozemo da ih ignorisemo :)

zorka dragović

25.09.2013. 05:17

@MatijaBG LDP/DS - zanimljivo da ti, Matija, od celog Crkvenog ustrojstva, i 2000 godina tradicije koja je izrodila mnoge mnoge velike ljude - vadiš ova dva primera. elementarno si slep, dakle, i neinformisan, rekla bih i neobrazovan. uzgred, ime ti je hrišćansko - pa se i pitaj šta bi ti pra-baba, na ovo tvoje lupetanje, rekla, ako te nebi i opaučila po tim lajavim ustima.

Nada

25.09.2013. 08:33

@MatijaBG LDP/DS - Bio si i ostao kratke pameti, prazne glave, bez dostojanstva.

Miško

25.09.2013. 09:30

@MatijaBG LDP/DS - Gospodine BG LDP/DS sta reci o vama i vasem komentaru osim da ste podmukli ili ste glupi cim uporedjujete otpadnike Kacavendu i Pahomila sa citavom Srpskom Pravoslavnom Crkvom!

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 11:22

@MatijaBG LDP/DS - Hhahahahah...Muhamede,manje cvaraka papaj.....jednako misljenje imam o katolickoj Crkvi i svakoj drugoj....jednake su to Mantije ,jednake devojcice....Nado,tvoja pamet je na zalost van grlave,jer je mozak blindiran,do njega nikako da dopre...Nado,da ti nisi Kacavenda?Samo nam se predstavljaskao Nada:)

Eklesia

24.09.2013. 21:13

Gay ne moze biti Dete Bozije i nadati se vecnome zivotu zbog toga sto zivi puteno i nemoralno i takav zivot stavlja ispred Duhovnog. Na vise mesta u Svetom Pismu se govori protiv homoseksualnosti a zbog toga je kaznjen i pred potopni svet kao i Sodoma i Gomora. NZ nam govori da ce u poslednje dane ove nastranosti biti opet prisutne tako da se Pismo ispunjava. Ono cega bi se normalan svet stideo bezboznici se danas time dice.

Milan

25.09.2013. 10:29

@Eklesia - A da, kroz istoriju uopšte nije bilo gejeva, i evo, tek sad u 21. veku se naprasno pojaviše. Malo obrazovanja, čoveče, neće te ubiti ako pročitaš nešto. Možda nećeš izjavljivati ovakve stvari.

M

27.09.2013. 20:23

@Eklesia - U Bibliji se takodje govori da je ropstvo u redu, da ocevi trebaju prodavati svoje cerke, da se rad nedeljom treba kazniti smrcu, kao i jedenje skoljki, nosenje odela sasivenih od razlicitih tkanina, brijanje, sisanje...itd...itd...jel i to spada u "moralni" kod kojeg se "dete bozje" treba pridrzavati? Kada bi se neko pridrzavao svega onoga sto pise u bibliji zavrsio bi na psihijatrijskom odeljenju obliznjeg zatvora. Ako je biblija dobar moralni kompas onda je Mein Kampf zbirka decjih bajki.

laza

24.09.2013. 21:23

gejevi i lezbejke su unapred kaznjeni od boga nemogu imati ni roda ni poroda,licno sam poznavao par lezbejki i neke gejeve iz firme,druzili su se sa ostalim ljudima,ali kad smo mi normalni poceli da dobijamo familije i decu gej parovi su polako nestajali i niko ih nije skoro vise ni vidajo,to je realnost,oni su izabrali taj put niko ih nije terao na to.

Milan

25.09.2013. 10:27

@laza - Znači, ti si izabrao da budeš heteroseksualac? I misliš da sutra možeš izabrati da postaneš gej? Zar si toliko nesiguran u svoju seksualnost? Razmisli još jednom koji pol te privlači.

Branko

24.09.2013. 21:35

Biću sasvim konkretan, mislim da se na lik Belog anđela "pale" i likovi kao što su Kačavenda, Amfilohije i još poneko iz njihovog "bratstva".

Nada

25.09.2013. 08:32

@Branko - Branko, ako si Branko, to sto si napisao samog sebe si prokleo od sad pa u buduce, takvim recnikom javno komentarisati moze samo covek kratke pameti, jadnog i zaostalog uma. Ti nisi obavezan isto misliti i osecati, ali biti dostojanstven je nesto drugo sto ti nisi niti ces biti.

Leonid

25.09.2013. 10:33

@Branko - Krah svakog smisla, krah svake uzvišenosti, nestanak poslednjih tragova ljudskosti. To se zapravo krije iza ,,Parade ponosnih''. Pa, uvaženi građani, raskrstimo sa sobom, identifikujmo se sa članovima parade, prošetajmo se na sopstvenom parastosu. ,,ŽIVELA PARADA!''

Peca Srbin

25.09.2013. 11:03

@Anđelko - Nije strasno ako je neko neobrazovan ,ali je strasno kadaa je neko i glup i neobrazovan a o sebi misli da je najpametniji.

laza

25.09.2013. 08:04

Ateista sam i stvarno nedajem nista za ovakve stvari. Ali ,kako je vec napisano, zasto niko ,kad je vec toliko hrabar, ne uradi tako nesto sa Muhamedom?

Shadow

25.09.2013. 08:05

Na 1000 godina vam treba zabraniti da paradirate,ma iz kuce da izlazite,sram vas bilo.

sasa

25.09.2013. 08:28

Nase freske nisu njima namenjene i neka ih ne diraju. Ako ne veruju u Boga neka ne diraju i nase svetinje. A neka LGBT plati za paradu i za obezbedjenje i za blokadu saobracaja i za reklame itd. Suma sumarum neka izdvoje nekoliko milijardi Eura pa neka se setaju ceo dan. U ovom svetu sve je postalo na prodaju. Moral je zaboravljena stvar.

Milan

25.09.2013. 14:37

@sasa - Država po ustavu mora da obezbedi svako mirno okupljanje (protest, kulturne manifestacije, koncerte, utakmice...). Argument o novcu ne pije vodu,

Nole

25.09.2013. 08:39

Dana 1 novembra 2013 u Beogradu odrzava se parada nas placenih ubica jer su nam ugrozena ljudska i manjiska prava .Trazimo od drzave da nas zastiti od nasilja policije i ozaloscenih porodica, od nesavesnih i neredovnih platisa koje ne izmiruju obaveze za nas mukotrpan rad ,takodje trazimo da se iz crkvenih knjiga izbaci da je greh ubiti jer je to za nas samo posao ,trazimo prednost kod zaposljavanja u javnim preduzecima .Mi smatramo da svako skrnavljenje upereno zbog naseg opredeljenja .

PanicusVulgaris

25.09.2013. 08:59

Mene zanima sta su to ucinili topla braca, pa da izazovu ovu reakciju crkve...unaprijed sam protiv svega sto propagira homoseksualiam, pa nek me Cedomir Jovanovic I njegova bratija nazivaju konzervativnim I nazadnim, bas me briga... ali nigdje u ovom clanku ne vidim sta se ustvari dogodilo, na sta reaguje crkva...

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 12:01

@Miha - Ovaj glupi narod sad misli da branis Pedere....shvatas.....mene zanima,kako su se Gejevi organizovali da zagaze bas do manastira Mileseva i tamo "pljunu"...pored tolikih Crkava po Beogradu...rekoh,neko u Crkvi radi u sluzbi Satane,a ko je citao bibliju,moze da shvati da i sam Bog predvidja carevanje Satane unutar same Crkve!Satana se i ne naziva dazaba lazni Andjeo,beli nasi Andjeli!

djidji

25.09.2013. 13:22

@Miha - Kada dvoje glupih nesto izrode dobije se neka nakaza.....to jest nesto poput matije. I matija glupi su ti oni koji su te izrodili i odgojili takvog.

Ljakse Domesticus

26.09.2013. 14:54

@Miha - Glupi narod?! Bravo Matija, pravi LPD način mišljenja. Šta je vređanje i govor mržnje, šta radi administrator? Mada, dobro je da se LPD pokaže. "Ne pada sneg da pokrije breg već ..."

iz vecine

25.09.2013. 09:42

To su vrlo "zanimljive" psihopatske licnosti, velike razdrazljivosti i netolerancije, koje se, za sada, kriju iza svog polnog izbora/poremecaja. U svakom slucaju, za ovakve ispade trebali bi biti kaznjeni i pojedinacno i grupno.

krle - dron

25.09.2013. 09:58

Hajka na sve sto je srbsko zapoceta je 44- upadom divljih komunjarskih hordi iz tamnih vrleti bosne i crne gore u srbiju i traje do dana danasnjih,a ovi sto to nastavljaju da rade sa nasim svetinjama su njihovi klonovi,tek kad se srbija resi ukletih komunjara drustvo vise nece da vonja na pogan.

vracarac

25.09.2013. 10:26

Zazalice te zbog ovoga...Provocirate narod I pljuete na Spc..Dolazimo 28, pa cemo da vidimo, ko kosi a ko vodu, nosi..

Benjamin

25.09.2013. 10:37

Crkvu pod hitno ukinuti, a takozvane svestenike na njivu da zaradjuju za zivot kao i svi ostali ljudi. Vi se leglo nemorala i devijantnosti!!!

Inspektor

25.09.2013. 11:31

@Benjamin - Crkva se ne moze ukinuti, jer crkvu sacinjava narod.Ako bi morao da ukines crkvu, onda bi morao da ubijes ceo narod.Ne treba neki svestenik koji vozi audija ili bmw-a ili nemoralni vladika da bude reper za Crkvu.Oni su samim svojim gresima vec od nje otpali.Oni sami ne cine crkvu, zapamtite vec jednom, i nemoj da pricate o nuklearnoj fizici, ako ne znate prvi Njutnov zakon.Da bi nesto mogao da pricas, moras dobro biti potkovan za tu temu.Mi smo inace skloni povrsnosti kao narod.To nam ne valja.

djidji

25.09.2013. 13:15

@Benjamin - Po tvome pisanju neverujem da si neki radnik i pametan covek a druge osudjujes i teras da rade a i ime ti nakaradno.

mildj

25.09.2013. 18:44

@Benjamin - Ma ne treba ukinuti, samo im se treba uvesti porez i ukinuti finansiranje iz budzeta, pa ako vrede opstace ako ne, nece, neka ih vernici svojevoljno finansiraju ako hoce a ne nametnuti celom narudu da ih izdrzava bili ljudi vernici ili ne.

Benjamin

25.09.2013. 21:58

@Benjamin - Ja verujem da si ti jedva zavrsio osnovnu skolu, posto ni osnove gramatike ne znas. Prvo nauci osnovna pravila srpskog jezika, pa sedi za racunarom i kuckaj poruke.

Benjamin

25.09.2013. 21:59

@Benjamin - Druze inspektore, ne pricam o fizici niti mikro biologiji, pricam o tim istim ljudima, koji otimaju jadnom narodu, propagiraju takozvanu veru u boga, a sami su bolesni devijanti. A oni takvi imaju hiljade i hiljade sledbenika. Pogledaj samo komentare ovih ljudi ovde. Inace "ne mirisem" gejeve, cak sta vise, ne volim ih, a svestenike jos manje, njih u stvari prezirem.

Ljakse Domesticus

26.09.2013. 14:46

@Benjamin - "Ja verujem da si ti jedva zavrsio osnovnu skolu(,) posto ni osnove gramatike ne znas. Prvo nauci osnovna pravila srpskog jezika(,) pa sedi za racunarom i kuckaj poruke." Ovo u zagradama je višak. I koristite Š i Č. Nema opravdanja za njihovu zamenu sa S i C. Toliko o gramatici i pravopisu. Izvin'te na smetnji.

zoks

25.09.2013. 10:49

Narode moj,pa oni su pljunuli na same sebe,na Boga,na sve sto je sveto,pa sto ne bi i na Andjela?Druga stvar za nas narod mora biti vazno da verujemo u Boga na nacin kako to Bog zahteva,jer On najbolje zna sta mu je po volji,bez ikakvih materijalnih posrednika,a kroz Isusa Hristosa!

Andrej77

25.09.2013. 12:18

@zoks - A ti pričaš s bogom pa znaš šta on želi, jel da? Vi vernici ste još patetičniji od homoseksualaca.. stim da su oni rodjeni takvi kakvi jesu, a vi matori još verujete u Deda Mraza..

tamaris05

25.09.2013. 10:51

Oglasi li se Crkva - ne valja. Ne oglasi li se - opet ne valja. Obrni okreni - ne valja. Hrista su pljuvali i ubili njegovi, uopste me ne cudi sto se sve ovo desava. On nas gleda, voli, place za nama, strpljiv je i ceka a onda ce doci, pa ko je spreman... Ko izdrzi - izdrzace, ko razume - shvatice sta zelim da kezem...

Dele se uloge

25.09.2013. 11:01

Nepostoje homoseksualci nemoguce je slusati i citati i gledati ovu propagandu. To su kao Pusi Riot EKSTREMISTI anarhisti. Prava oznaka bi bila homoseksualISTI. Ovo toliko providno. Stvori ekstremni anarhizam i dobit ces ekstremni nacionlizam. Obe partije kada se sukobe (nas trosak zarada EU SAD) stvaraju neku sredinu. Dok se narod smatra radnickom i seljackom klasom nije moguce stvoriti "demokratiju po zapadnom modelu". Najbolje pratiti Dumu Moskve i zabraniti sirenje homopropagande.

sanja

26.09.2013. 11:34

@Dele se uloge - pa nemoj da vređaš nas anarhiste, majkumu! Ekstremni feminizam, novoateizam, LGBT aktivizam su struje neoliberalizma, a ne anarhije. Aman.

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 11:20

Crkva svakog dana pokazuje da je iz verske organizacije prerasla u politicku u sluzbi samog Satane....pitam se zasto Crkva osudjuje Homoseksualce van crkvenih zidina,a one unutar njih stiti?

razumedoh pljunuli bukvalno

25.09.2013. 12:25

Ne bi bilo lose da vi ovo "pismo" novinarski obradite pa da bude jasno i ostalima o cemu se radi, a ne samo kaludjerima i ped...gejevima.

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 12:54

Da li ste culi,nas Beli Andjeo Kacavenda je upravo izasao iz sok sobe....bog je svemocan,voli svoje Andjele!

Ruben Lonuestro

25.09.2013. 14:26

@MatijaBG LDP/DS - Takav kakav je naslikan, Beli Andjeo pored ciste pikturalne lepote nosi i ogromnu spiritalnu vrednost ; vama je spiritulanos izmedju dva g..a Matija ; zato vam freske SPC i smetaju ; a Kacavenda je je jedan od vasih

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 15:10

@MatijaBG LDP/DS - A ti do juce nisi imao ni pojma za tog belog Andjela,daj ne soli....odi u Crkvu.Srbi Crkve su vam prazne,nije ni cudo,pored takvih popova....Pravoslavlje je jako ne na jakim recima,vec po broju vernika u Crkvi...za mene je Bog jedino umetnicko sveto delo,ikone su umetnost,koju postujem i volim,ali budalastine i budalasanja me ne doticu!

Ruben Lonuestro

25.09.2013. 17:39

@MatijaBG LDP/DS - Gresis Matija imam kolekciju vrednih ikona ; jednu od Andreja Rubljeva (nije prosla jos ekspertizu ali sam optimista st se tice njene vrednosti) ili jednog od Andrejevih ucenika

MatijaBG LDP/DS

25.09.2013. 18:50

@MatijaBG LDP/DS - Pa to je jako lepo,izvini....ja sam uvek pristalica da takve stvari budu vrednovane,samo ti nisi razumeo moje poruke i bez razloga si me napao!

Ruben Lonuestro

25.09.2013. 13:14

boze dragi koliko nekompetencije u vasoj redakciji: rec pederasta je latinskog porekla i nije vulgarna ; pederastija itd. kao derivati iz latinskog mogu da se pronadju u svim recnicima ; Sveti Sebastijan je izabran kao svetac zastitnik pederasta jer je obnazen u ikonografiji katolicke crkve ; i jer je izbockan strelama - analogiju izmedju falusa i strele nisam ja izmislio itd. itd. ukratko ne shvacam razlog cenzure. Beli andjeo im smeta jer ne poseduje nijednu simboliku pederasta.

SMOKI

25.09.2013. 14:35

BELI ANDJEO je svetinja nase vere, ko ga ne postuje ne postuje ni nas. Prema tome nam je neprijatelj i treba ga eliminisati u nasoj zemlji. Sva objasnjenja oko znacenja reci nemaju svrhu. Ono sto gej populacija radi ovoj zemlji je skrnavljenje: vere,dostojanstva, porodice a samim tim i drzave. Zna se kako treba postupiti bez obzira na reakciju EU i njenih nastranosti. Ne kazem da tu sramnu populaciju treba fizicki likvidirati, neka rade u svojim domovima sto im volja, ali reklama je nedopustiva.

veerghoen

25.09.2013. 16:47

@ - Ja iz teksta nisam razumeo ni kada se ovo dogodilo, ni kako, ni zasto?

emili

25.09.2013. 17:52

kakoto smeju da rade?samo sam procitala naslov i par recenica vise nisam imala snage...

Miha

26.09.2013. 16:43

@emili - I jesi se rasplakala? Smrc, da si procitala ceo tekst videla bi da niko nije pljunuo, bukvalno, fresku... Kad komentarises procitaj ceo tekst a ne cmizdri odmah kod naslova.

Bez oglavine

25.09.2013. 21:22

@ - Ma recite ko je i kad je pljunuo na ovu svetinju ili je ovo pismo SNS-ovsko pljivanje radi pljuvanja jer Srbi su sa oglavinom i primaju zdravo za gotovo

Logic

25.09.2013. 22:02

SPC smatra provokacijom sledeće: - proslava gej parade započeta na Malu Gospojinu.Beograd išaran grafitima"Srećna slava domaćine" "Na prajd se ne zove na prajd se dolazi" -Svečano otvorenja propraćeno izložbom modela odeće podesne za ovu populaciju."Muška" lutka obučena samo u majicu koja seže do struka, okrenuta leđima publici, na leđima slika belog anđela.Posetioci su mogli da se slikaju sa lutkama, prisutni pozivani da se pojave tako obučeni na paradi.

nadica

26.09.2013. 13:14

Ovo je skandal! Da li se zna koji dripci su to ucinili i da li su uhapseni?! Zaista guraju prst u oko svim ljudima i bolje bi im bilo da zive, kao do sada normalno i da ne masu svojom seksualnom orijentacijom, koja nikoga ne interesuje. Ovaj svet ide dodjavola! Kada sam ja ucila skolu, to se smatralo devijacijom, a sada je, ne samo "normalno", nego jos ispadose zasticeni, kao beli medvedi. Uskoro samo strejt belci jedini nece biti zasticeni u svetu!!

Miha

26.09.2013. 16:41

@nadica - Nadfice, ti jesi ucila skolu ali nisi shvatila da niko nije bukvalno pljunuo fresku... Posebno mi je sumnjivo da su organizatori parade i tamo neki "bolesni" gejevi otisli cak do Mileseve da bi pljunuli fresku... O kakvo rezonovanje. Belog Andjela je pljunuo Pahomije, pa Kacavenda, a verujem da je spisak i duzi..

M

26.09.2013. 22:58

Seksualnost nije izbor, kada smo svi mi hetereoseksualci izabrali da budemo to? Seksualno opredeljenje je nesto sa cim se osoba radja i ono sto ona jeste, cak kad bi u nekom paralelnom univerzumu bilo izbor i dalje ne bi uticalo na bilo koga, a mrzeti nekoga zbog onoga sto jeste a ne zbog necega sto je uradio i time naudio nekome je najobicniji govor mrznje, primitivne predrasude i totalna ignorantnost.

Milan

26.09.2013. 23:22

Sto se tice pravoslavne crkve ili bilo koje druge, religije i boga uopste, svim onim koji brane odredjenog boga, u ovom slucaju hriscanskog, kao da njih neko na licnom nivou napada mogu samo reci da bi isto to govorili za Alaha da su rodjeni u Afganistanu, za Krisnu da su rodjeni u Indiji, za Zevsa da su rodjeni u drevnoj Grckoj, za Tora da su rodjeni u vikinskoj Norveskoj..verovanje u odredjenog boga je pitanje geografije i vremenske epohe i nista vise.

moralisti u crnom

30.09.2013. 10:14

To sto ljudima naplacujete 50 eur da bi ste im krstili decu je visoko moralan cin...o pedofilima, lopovima iz vasih redova i da ne pricam...