Na aukciji pismo Hemingveja upućeno Marlen Ditrih sa opisom seksualnog čina

Pismo pisca Ernesta Hemingveja upućeno glumici i pevačici Marlen Ditrih, u kojem autor zamišlja nadrealni seksualni čin na pozornici, ponuđeno je na aukciji.
Pismo pisca Ernesta Hemingveja upućeno glumici i pevačici Marlen Ditrih, u kojem autor zamišlja nadrealni seksualni čin na pozornici, ponuđeno je na aukciji.

Hemingvejevo pismo holivudskoj zvezdi datira iz avgusta 1955. godine, a počinje sa "Najdraža Švabice".

Neobični par upoznao se na putovanju preko Atlantika 1934. godine, a njihovo prijateljstvo je potrajalo sve do Hemingvejevog samoubistva 1961.

Iako njihova "ljubavna afera" nikada nije ostvarena, imali su prepisku kroz serijal od najmanje 30 ljubavnih pisama i telegrama. Pisma su njihove porodice donirale biblioteci Džon F. Kenedi, a javnosti su predstavljena 2007. godine. Pisma otkrivaju Hemingvejeve igre rečima u izražavanju dubokih i intenzivnih emocija prema Ditrih.

Jedno od pisama počinje njegovim maštarijama o teatarskom projektu, za koji ga je, sudeći prema pismima, glumica ranije pitala za saradnju.

"Nakon što padneš na pozornicu pijana i gola, prišao bih ti odpozadi ili spreda, u večernjoj odeći koju bih žurno skinuo, a zatim bih te pokrio, otkivajući stas NBerta Lankastera", pisao je Hemingvej.

Jednom prilikom je poverio svom prijatelju i kasnijem biografu, A. I. Hočeru, kako su on i Ditrih bili "žrtve nesinhronizovane strasti". Kada je jedna strana bila slobodna, druga nije.

Nedostatak fizičkog dodira uticao je na osećanja koja je Hemingvej izražavao u pismima.

Hemingvej je većinu svojih radova napisao između '20-ih i '50-ih godina prošlog veka, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine. Veliki broj njegovih dela smatra se klasicima američke književnosti.

Ditrih je bila popularna tokom čitave svoje karijere, zahvaljujući stalnim promenama. Karijeru je počela kao pevačica i glumica u nemim filmovima u Berlinu, da bi kasnije prešla u Holivud.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.