Ponedeljak, 23.09.2013.

08:00

Novosti: Posle Đilasa oročena vlast

Naprednjaci i socijalisti će u ponedeljak zvanično odrediti scenario za smenu gradonačelnika Beograda. Traži se model kako da se vanredni izbori odlože za mart.

Izvor: Večernje novosti

Default images

DSS je zasad samo za razrešenje, pišu Novosti.

Načelni dogovor o smeni Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda u ponedeljak bi trebalo da bude pretočen i u konkretan redosled poteza. A dan uoči sednice Skupštine grada, čelnici naprednjaka i demokrata prelomiće kako će prestonica funkcionisati do održavanja vanrednih izbora.

Sednica Predsedništva SNS, na kojoj će se razgovarati o promeni beogradske vlasti, zakazana je za 15 sati, dok će čelnici SPS ujutru započeti seriju sastanaka.

"Imaćemo najpre konsultacije unutar naše stranke, a zatim i sa koalicionim partnerima. U neformalnim razgovorima učestvuje i PUPS. Verujem da ćemo na kraju imati zajednički stav cele koalicije", kaže za "Novosti" Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i sekretar IO socijalista.

Na stolu su i dalje dva scenarija - uvođenje privremenih mera ili formiranje nove vladajuće koalicije koja bi Beogradom upravljala najduže pola godine, do marta. Prema našim informacijama, druga varijanta se ozbiljnije razmatra, mada su u centralama stranaka svesni da je teže izvodljiva.

Prinudna uprava posle Đilasove smene, uz sve "vratolomije", mogla bi da potraje najduže četiri meseca, što znači da bi se birališta otvorila krajem januara. Osim zbog zimskog perioda, termin je nezgodan i zato što bi trka za beogradsku vlast počela dok nisu okončani lokalni izbori na KiM i usred važnih poslova u evrointegracijama.

Socijalisti, koji priželjkuju prekompoziciju vlasti, spremni su da budućeg odbornika Miloja Živanovića kandiduju za predsednika Skupštine grada umesto Aleksandra Antića. Čitav plan, ipak, zavisi od DSS, bez čijih glasova nema ni prekompozicije vlasti. Iz Koštuničine stranke i dalje šalju poruke da su spremni za rušenje Đilasa s mesta gradonačelnika, a da će potom razgovarati o svemu ostalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: