Posle Đilasa oročena vlast

D. M. S.

22. 09. 2013. u 15:25

Naprednjaci i socijalisti će u ponedeljak zvanično odrediti scenario za smenu gradonačelnika Beograda. Traži se model kako da se vanredni izbori pomere za mart. DSS zasad samo za razrešenje

NAČELAN dogovor o smeni Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda u ponedeljak bi trebalo da bude pretočen i u konkretan redosled poteza. A dan uoči sednice Skupštine grada, vrhovi naprednjaka i demokrata prelomiće kako će prestonica funkcionisati do održavanja vanrednih izbora.

Sednica Predsedništva SNS, na kojoj će se razgovarati o promeni beogradske vlasti, zakazana je za 15 sati, dok će čelnici SPS ujutru započeti seriju sastanaka.

- Imaćemo najpre konsulatcije unutar naše stranke, a zatim i sa koalicionim partnerima. U neformalnim razgovorima učestvuje i PUPS. Verujem da ćemo na kraju imati zajednički stav cele koalicije - kaže nam Nikola Nikodijević, član Gradskog veća i sekretar IO socijalista.

HOĆE UBEDLJIVIJU VEĆINU FORMALAN predlog za razrešenje gradonačelnika može da podnese trećina odbornika, a plan je da se za izglasavanje nepoverenja Đilasu prikupi mnogo više od 56 glasova, koliko je najmanje potrebno. Time bi se, navodi naš izvor, sprečile i spekulacije da se smena obavlja trgovinom odbornicima. A SNS, SPS-JS i DSS sada zajedno imaju 55, od 110 mesta u parlamentu.

Na stolu su i dalje dva scenarija - uvođenje privremenih mera ili formiranje nove vladajuće koalicije koja bi Beogradom upravljala najduže pola godine, do marta. Prema našim informacijama, druga varijanta se ozbiljnije razmatra, mada su u centralama stranaka svesni da je teže izvodljiva.

Prinudna uprava posle Đilasove smene, uz sve „vratolomije“, mogla bi da potraje najduže četiri meseca, što znači da bi se birališta otvorila krajem januara. Osim zbog zimskog perioda, termin je nezgodan i zato što bi se u trku za beogradsku vlast krenulo dok nisu okončani lokalni izbori na KiM i usred važnih poslova oko evrointegracija.

Socijalisti, koji priželjkuju prekompoziciju vlasti, spremni su da budućeg odbornika Miloja Živanovića kandiduju za predsednika Skupštine grada umesto Aleksandra Antića. Čitav plan, ipak, zavisi od DSS, bez čijih glasova nema ni prekompozicije. Iz Koštuničine stranke i dalje šalju signale da su spremni za rušenje Đilasa s mesta gradonačelnika, a da potom razgovaraju o svemu ostalom.

SNS I DSS SUTRA PREDAJU PREDLOG ZA RAZREŠENJE ĐILASA

Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) predaće u ponedeljak ujutru, u Skupštini grada Beograda, a u skladu sa Statutom grada, Predlog za razrešenje gradonačelnika Dragana Đilasa, rekao je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.

"Argumenti za takav predlog su potpuno jasni, a to su činjenice na koje ukazujemo već godinu dana - neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps...", rekao je Jovičić Tanjugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (78)

ana

22.09.2013. 15:38

Očekujemo da i Beograd konačno krene nekim novim putem. Previše dugo smo stajali u mesto i dok su pojedinci radili u svom ličnom interesu narod je sve više propoadao.

Grcanski Despot

22.09.2013. 16:38

Dogovor o daljem vodjenju prestonice na onaj domacinski i ekonomsko isplativiji nacin. Gradjani, a pre svega deca moraju imati prioritet. Mislim da Beograd dobija uskoro dobrog gradonacelnika.

Kapadokija

22.09.2013. 16:44

Smatram da ne treba osudjivati ovakve poteze.U politici je sve dozvoljeno,pritom SNS ne radi danas nista sto Djilas i SPS nisu radili juce.

Vini Pu

22.09.2013. 19:48

@Kapadokija - Ne vidim zasto bi bilo ko osudjivao ovo. Gradjani su razocarani trenutnom situacijom u Beogradu i njegovim vodjenjem, tako da je ovakav sled dogadjaja opravdan.

Грчански Деспот

22.09.2013. 17:40

Definitivan dogovor je na pomolu. Samo se gleda da ne bude bolan rez, jer posle ovoga demokrate su potucene do nogu. Raskol u njihovim redovima je doveo do ovoga, tako da ne treba da krive druge, krivci su sami, na srecu onih koji ne zive bas lepo kao pojedini funkcioneri zute firme.

Zoran Maletic

22.09.2013. 21:28

@Грчански Деспот - Posle "pada BG", DS više praktično ne postoji kao ozbiljna politička opcija vladajućoj koaliciji.

Marijana Vladetic

22.09.2013. 17:57

Kad se svugde vrsi prekomponovanje vlasti, zasto to ne bi moglo i u Beogradu? Nova, kvalitetnija, sposobnija vlast donece bolje sutra nama gradjanima? Zasto bi neko vladao doveka?

Vetropir

22.09.2013. 18:01

Ne razumem zasto se svi toliko pribojavaju vlasti SNS-a u Beogradu... Da li je Djilas doneo boljitak Beogradu?!Jedna od njegovih ideja je Bus-plus i karta koja sada kosta 72 din.,zar je to malo?!Ako podrzavate ovu ideju i gledate blagonaklono na ovaj njegov potez,kako objasnjavate da se i dalje vise od 50% putnika svercuje?!A kontrolori svoj posao rade selektivno,maltretiraju zenski pol,a cim udje muskarac malo jace konstitucije ni ne pitaju ga da li ima kartu.Dokle vise?!

zozon

22.09.2013. 18:47

Jednostavno, nema kvoruma, gradska vlast nema vecinu i uvodjenje privremenih mera a potom izbori.

Nika

22.09.2013. 19:10

Beograd kao prestonica zaista zaslužuje vlast koja će brinuti o interesima građana, o njihovim osnovnim problemima i potrebama. To trenutno nije zadovoljeno i zato je najbolje promeniti ono što ne štima.

Pepeljuga

22.09.2013. 19:15

Beograđani plaćaju veliku cenu, sa jedne strane populizma koji je tako prisutan u potezima gradonačelnika (Dragana) Đilasa,necemo vise da placamo hocemo da ga smenimo,mnogo godina je bio na vlasti a nista nije dobro uradio.

DushaC

22.09.2013. 19:25

Sve odluke koje su doneli su bile iskljucivo u interesu grdjana, a onaj ko s funkcije gradonacelnika nije bio vodjen istim ciljom i nijedokazao da je spreman da iskljucivo radi u interesu Beogradjana i treba da bude smenjen.

Amanda Lir

22.09.2013. 20:02

Beograd ce konacno dobiti novu vlast. I ne krijem odusevljenje jer je ovaj covek zasluzio odavno da ode.Njega vise niko ne ceni,cak ni njegovi partijski drugovi,a narod ima jako lose misljenje o njemu.

Vojvotkinja

22.09.2013. 20:14

Vlast treba uskladjivati shodno promenama raspolozenja u birackom telu.Sada je doslo vreme za to.Treba videti na kakav nacin izvrsiti promenu-izbori ili nova skupstinska vecina!

Nebojša sa Zvezdare

22.09.2013. 20:41

Vreme je došlo da se Đilasu pokažu vrata od kancelarije gradonačelnika Beograda.

PATULJAK

22.09.2013. 21:01

Konacno i u Beogradu da sine sunce,SNS sa Vucicem na celu zna kako treba upravljati glavnim gradom i kako iz njega izvuci najbolje,gotovo je sa unistavanjem i rusenjem ugleda,krece novo poglavlje i ozivljavanje stare slave.

Vojislav

22.09.2013. 23:14

@PATULJAK - A zasto je onda Djilas 2puta pobedio Vucica na izborima u Beogradu ako ga Beogradjani toliko ne vole?

Glas razuma

22.09.2013. 23:52

@PATULJAK - E, kako ces se samo razocarati. Pogledaj malo kako znaju upravljati Novim Sadom. Nista ne funkcionise. To je pet puta manji grad od Beograda. Verovatno ces kad se osvestis, posle godinu-dve, pod drugim pseudonimom, pljuvati i tadasnju vlast.

Nebojša sa Zvezdare

22.09.2013. 21:10

Na dnevni red je došao rad vlasti u Beogradu. Sasvim je za očekivati da će najviši organ jedne stranke odlučivati o narednim potezima oko rada vlasti u Beogradu.

Desko

22.09.2013. 21:34

Sta mogu da odluce sem izbora ne ceruje da ce sebi dozvolit da se vlast prekomponuje pa posle da ih prozivaju kako nemaju legitimitet.

gela

23.09.2013. 13:55

@Desko - Nije vazno sta ce da kazu demokrate po pitanjima legitimiteta. Pa oni bi svako malo da menjaju izborni zakon kako kad procene da im odgovara. Mada im danas nema spasa. Nece im pomoci nijedan izborni zakon.

Carpe diem

22.09.2013. 21:37

Smatram da treba doci do promene vladajuce vecine u Skupstini Beograda.Pa,da li je pokazatelj da je Djilas dobro radio to sto jos uvek ,u 21. veku, u nekim prigradskim naseljima nema kanalizacione mreze?! Imao je dosta vremena da to resi,citavih 5 godina.

Drena

23.09.2013. 05:16

@Carpe diem - @Carpe Diem, ko bi rekao da u Kosjeriću imate tako dobar internet :D.

jovo

23.09.2013. 09:06

@Carpe diem - Nisam simpatizer DS niti sam glasao za Đilasa to ističem , ali ovaj politički linč neće ništa značajno da promeni.Više mi deluje da je to" politički performans" SPS - SNS koalicije koji ima za cilj da se eto nešto dešava u nedostatku ozbiljne politike i nemogućnosti rešavanja ozbiljnih problema . Za SPS kao nastavljača KPS politička demagogija je potpuno prirodna , a SNS izgleda nija nosilac promena kako su naglašavali u kampanji .

gela

23.09.2013. 13:49

@Carpe diem - Nije nikakv "linc". Smenjuje se po potpuno istom principu po kom i izabran. A pri tome niko ne trazi da se menja izborni zakon kao sto su demokrate trazile da bi Djilas i mogao da bude izbran.

koske

22.09.2013. 21:39

Pojedine opštine prilikom dodele sredstava su bile privilegovane od strane gradonačelnika i njegovih saradnika, a samo zato što je u njima na vlasti DS, a opštine poptu Zemuna, gde je na vlasti SNS, su za gradonačelnika bile opštine drugog reda. Tako se ne može ponašati jedan ozbiljan gradonačelnik, jer za gradonačelnika bi trebali da budu isti i oni građani koji su glasali za DS, kao i oni koji to nisu.

Maksimilijan

22.09.2013. 21:55

Iako je Djilas na neki nacin u Beogradu kupio socijalni mir,postoje mnoge stvari koje nisu radjene u skladu sa zakonom i koje latentno otezavaju svakodnevni zivot gradjana.

dana

22.09.2013. 22:14

Sasvim očekivana smena gospodina gradonačelnika. Trebao je da spakuje već kofere. sasvim je očekivano da prizna da je imao dosta pogrešnih poteza i da mu u beogradu nije više mesto. ovo već prerasta u pokušaj držanja za fotelju.

Ivana

22.09.2013. 22:54

@dana - Jadnog li komentara. Molim Vas da mi navedete bar jedan pravi potez ovih koji ga smenjuju.

Nikola

23.09.2013. 10:32

@dana - "pokušaj držanja u fotelji"????? Ne gospođice, ovo je otimanje fotelje. Sve treba nazvati pravim imenom. Zar vi mislite da narod ovo neće osuditi zato što vi pišete ovakve komentare po medijima? Totalno glupo i suludo

Zoran Maletic

22.09.2013. 23:53

@Maya - Ne povratila se nikad više ovakva demokratija.Ovo ako je demokratija,glasam za diktaturu.

Srbin100%

23.09.2013. 00:37

@Maya - U demokratiji se postuje vecina a ovde postoji vecina dovoljna za smenu Djilasa tako da tvoj ocigledno stranacki nastrojen komentar apsolutno nema nikakvo uporiste u cinjenicama,nadam se da ces sledeci put razmisliti makar malo o onome sto pises

MilanCh

22.09.2013. 23:43

Posle godinu dana prazne price, dosli smo do tacke smene Djilasa. Jedino sto nema resenja posle smene, niti kandidata koji bi preuzeo odgovornost.

Veliki Getsbi

23.09.2013. 00:16

Vlast u Beogradu je postal tema o kojoj se danima prica,gotovo nedeljama,Nadam se skorom okoncanju ove situacije jer Djilas ne zasliuzuje ovoliku reklamu,cak ni negativnu.

Dolce Vita

23.09.2013. 00:30

Sutra je konacno “The Day”.Beograd nije zasluzio da se ovoliko mrcvari zbog jednog Dragana Djilasa!

Dolce Vita

23.09.2013. 00:31

Nece ti pomoci ni to sto vrbujes PUPS ,nista vise ne pomaze.Niko ovde nije od juce pa da se ti nadmudrujes jeftinim politickim trikovima,A Krkobabice izbaciti iz vlade!

Nikola

23.09.2013. 10:26

@Dolce Vita - Ne mogu da verujem da ovi zaista misle da je narod toliko glup i slep. Svi ti odbornici bi trebali da rade u našu korist, a oni??? Šta oni rade? Borba za ličnu vlast i korist. Zaposliće 10 000 svojih ljudi i? Šta nakon toga? Šta sa ostalima? Ovo neće izaći na dobro

Nevidljiva xy

23.09.2013. 00:56

Neka se desi bilo koji scenario,svejedno ce dovesti do istog.Do smene ovog loseg coveka, a vreme ce pokazati koliko j bio los.Nec e mu vredeti sto je placao novinama dag a hvale …jadno…

OPTIMISTA

23.09.2013. 01:41

Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu Beogradu treba gradonacelnik koji ce da radi za interes naroda gradjana Beograda i drzave, na privlacenju stranih investicija i na zaposljavanju gradjana Beograda. Beogradjani su zasluzili gradonacelnika koji ce raditi na poboljsanju zivotnog standarda gradjana. Nadam se da ce sutra predsednistvo SNS-a doneti pravu odluku u korist ngradjana Beograda.

Александр

23.09.2013. 01:52

Неће дуго трајати ни та Ђиласова власт у Београду

Hamlet

23.09.2013. 05:06

Iskreno ne razumem! Kako Djilasa vise nije sramota da sedi na funkciji gradonacelnika? Zar nije svestan koliki je otpor Beogradjana protiv njega?

Drena

23.09.2013. 05:13

Haha, ovde ćete nagrabusiti..:) Beograd je najveći grad u Srbiji, i voditi Beograd je POSAO, a ne šala i šega, a vi pojma nemate ni o čemu...

Allium sativum

23.09.2013. 06:10

Dosao je napokon i taj trenutak da vladajuca koalicija uzme vlast i u glavnom gradu,da opozicija bude opozicija a da vladajuca koalicija nastavi sa dobrim rezultatima i nastavkom oporavka na celoj teritoriji Srbije

SAN MARKO

23.09.2013. 08:14

Za jedan glas resava se sudbina Beograda,nastavak propadanja ili nov pocetak.Iskreno se nadam da ce konacno i Beograd dobiti pravu vlast koja brine o gradjanima a ne samo o sebi.Nagomilalo se problema od kada je DS na vlasti,centar sija a periferija kao u Kusturicinom filmu,bruka i sramota.

srb

23.09.2013. 08:29

Mozda je i bolje za Djilasa da se povuce,pa da vidimo novu vlast kako ce da sacuvaju BG od predstojece Parade ponosa koja sledi!

MIŠA

23.09.2013. 08:36

Pitajte ljude u preduzecima kojima je osnivač grad Beograd, neka malo progovore o nameštenim tenderima, o tome da strahuju za svoje plate, da strahuju od toga što nemaju posla. Jedan Beograd put ima podizvodjače, firma koja je osnovana da asfaltira to ne radi da bi to radio neki podizvodjač. Zašto plaćamo najskuplju kartu u gradskom prevozu, odakle da to plaćamo. Neka Djilas ode, a ko će ga naslediti videćemo, eto može onaj mladi momak, mislim da se zove Jovičić

Dwarf

23.09.2013. 08:36

Krajnje vreme je bili da dodje do promene vlasti u Beogradu,godinama vladaju Djilas i socijalisti a sve gore se zivi.Samo promenama do boljeg zivota za sve ,ako treba raspisati izbore i promene su sigurne.

bikicki

23.09.2013. 08:37

Smena Đilasa je potpuno opravdana, jer on više nema podršku Beograđana. Izbori u Zemunu su pokazali da DS i Đilas nemaju više ni blizu onih 35% podrške građana Bograda koju su imali prošle godine, i da je ta podrška najmanje prepolovljena, a sada tu podršku od 35%, pa možda i više, ima SNS.

rajkić

23.09.2013. 08:46

Đilas je samo obečavao, a malo toga uradio u Beogradu, a i ono što je uradio skupo će nas koštati, kao što je Most na Adi, a o tome kakav je efekat imao pompezno najavljeni Bus Plus da i ne pričamo. Koliko je samo ojađen gradski budžet uvođenjem Bus Plusa. Toliki su se pravili hvalospevi o Bus Plusu, a na kraju se ispostavilo da je posao dobila firma sa kapitalom od 500 evra i jednim zaposlenim, a na ovom poslu je takva firma ostvarivaje prihod od nekoliko miliona evra mesečno.

Nikola

23.09.2013. 10:23

@Radeta - Bolje da ne znamo, jer će nas sahraniti. Beograd vrtoglavo juri u propast, a dok ne budu izbori više neće imati ni šta da se spašava

Teodor

23.09.2013. 09:54

Ovo je očekivana vest,današnjim zahtevom za smenu Đilasa otpočinje promena vlasti u Beogradu. Stvara se nova koalicija koja će voditi Beograd do novih izbora. A na novim izborima će građani potvrditi da su i sami želeli promene. Naprednjaci su mogli i sada da postave novog gradonačelnika ali su se odlučili za nove izbore. Ne verujem da bi druga strana postupila isto.

Breath-of-life

23.09.2013. 10:02

Da nas nije potkradao,da nije obezbedio sebe i svoju porodicu nasim parama a njegovim milionima,da su te njegove investicije isle u korist gradjana a ne u propast onda bi ostao sigurno ostao gde je dosad bio..

Haven

23.09.2013. 10:47

Beograd nije privatno preduzeće već je uvek bio otvoreni grad i zaslužuje gradonačelnika i interesu svih građana a ne jedne političke partije.

Amon

24.09.2013. 11:33

@Haven - A to je ko po tvom misljenju? Zar stvarno mislite, vi botovi SNS-a, da su ljudi ludi i da neznaju sta je ovde po sredi. Dzaba vam pisanija, nece vas ovi vasi nigde zaposliti :)

Allium sativum

23.09.2013. 12:23

Dosao je napokon i taj trenutak da vladajuca koalicija uzme vlast i u glavnom gradu,da opozicija bude opozicija a da vladajuca koalicija nastavi sa dobrim rezultatima i nastavkom oporavka na celoj teritoriji Srbije

Jevgenija

23.09.2013. 15:22

A meni se cini da su ovi branioci Djilasa ukljucujuci i njega velike matematicke neznalice. Inace bi tacno znali sta je nadpolovicna vecina od 110.

Radojica Pantovic

23.09.2013. 21:10

Ne razumem kako neko moze biti protiv smene coveka koji je unustio mnogo toga u gradu a i unistio svoju stranku.Videli smo njegovo diktatorsko ponasanje.To sve govori.

Marko P.

23.09.2013. 21:13

Smena Djilasa je jednostavno prirodna. I oni su u Beogradu prosli put napravili vlast na isti nacin kao stio sada rade i naprednjaci.Ako tad nije bilo sporno, zasto je sada?

Miletic54

23.09.2013. 21:17

Cujem da je Djilas prodao firmu, sto znaci da mu je politika isplativija .Po meni to je pokazatelj da ga treba odmah skloniti od drzavne imovine i novca .Za svaki slucaj.

Allium sativum

23.09.2013. 21:17

Ironicno je da u glavnom gradu na vlasti bude opozicija…Beograd treba da bude nosilac promena I pocetak svega sto se desava u Srbiji kao politicki centar zemlje,a pre svega da se spasi uzaludnog rasipanja novca od kojeg se kupuju glasovi radi sto duzeg ostanka na vlasti pojedinaca

DANKA

24.09.2013. 18:13

Đilas je mnogo godina bio na vlasti a nista nije dobro uradio. Nova, sposobnija vlast donece bolje sutra nama gradjanima.