Kenija: Vojska pokušava da oslobodi taoce, 68 ubijenih

Tanjug

22. 09. 2013. u 11:00

Žestoki sukobi kenijske vojske i somalijskih islamista u Najrobiju. Ubijeno 68, ranjeno 175 ljudi

Broj žrtava napada u tržnom centru u Najrobiju povećan je na 68, saopštio je Crveni krst, pošto je u kompleksu otkriveno još devet tela.

Tela su izneta iz tržnog centra, pošto je kenijska vojska upala u kompleks i pokrenula operaciju protiv somalijskih ekstremista, preneo je Frans pres.

Zvanično potvrđeni broj žrtava do sada je bio 59, ali je policija upozorila da bi on mogao da bude mnogo veći, sudeći po telima zatečenim u tržnom centru. Dok u Najrobiju traje vojna operacija, u kompleksu centra "Vestgejt" još ima naoružanih napadača i nepoznat broj talaca.

Kenijskai Krizni štab objavio je na Tviteru da se u tržnom centru čuje "sporadična pucnjava", a reporter agencije Frans pres preneo je da se, dok je vojska ulazila u kompleks, čula snažna eksplozija.

Tržni centar trenutno nadleću helikopteri vojske i policije, navodi francuska agencija.

Sekretar u kenijskom ministarstvu unutrašnjih poslova izjavio je u nedelju da je najmanje 59 ljudi poginulo, a 175 ranjeno u napadu pobunjenika iz pokreta Šabab na tržni centar u Najrobiju koji je počeo u subotu oko podneva.

Sekretar Džozef Lenku je rekao da je iz tržnog centra Vestgejt do sada izbavljeno oko 1.000 ljudi, prenosi AP.

On je dodao da se u tržnom centru nalazi između 10 i 15 napadača i da kenijske snage kontrolištu bezbednose kamere koje se nalaze unutra.

Vojska i policija su opkolile zgradu.

Pobunjenički pokret Šabab, koji je povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, preuzeo je odgovornost za masakr u tržnom centru, koji je delimično u izraelskom vlasništvu navodeći da je to direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista.

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata je u televizijskom obraćanju naciji sinoć rekao da je "lično izgubio članove porodice u napadu na Vestgejt", prenosi AFP.

"Biću jasan. Uhvatićemo počinioce gde god da pobegnu. Uhvatićemo ih i kaznićemo ih za ovaj strašan zločin", rekao je on.

Tržni centar Vestgejt je popularan među bogatim Kenijcima i strancima i u njemu se juče oko podneva nalazilo oko 1.000 kupaca kada su naoružani napadači upali i počeli da bacaju granate i pucaju iz automatskog oružja po prestravljenim ljudima.

Kenijska vojska je u nedelju u žestokom sukobu sa somalijskim ekstremistima u luksuznom tržnom centru u Najrobiju, u poslednjem pokušaju da oslobodi zasad nepoznat broj preostalih talaca posle napada u subotu. Čuje se intenzivna puščana paljba dok kenijski bezbednosni zvaničnici kažu da pokušavaju da ubiju ili uhapse preostale napadače i okončaju pokolj u tržnom centru Vestgejt koji traje više od 22 sata.

Pobunjenički pokret Šabab, koji je povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, preuzeo je odgovornost za masakr u tržnom centru, koji je delimično u izraelskom vlasništvu navodeći da je to direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista. Osudama napada danas se pridružila i visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Tužna sam zbog brutalnog napada na nevine građane u tržnom centru Vestgejt i upućujem iskreno saučešće onima koji su izgubili članove porodice, prijatelje i drage osobe i podršku povređenima i svima koji su pogođeni tim događajima", poručila je Eštonova.

"EU nudi punu podršku kenijskim vlastima u ovoj situaciji. Želimo da učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo ponavljanje takvih napada u budućnosti", dodala je ona.

Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio napad na tržni centar.

"Članice SB UN najoštrije osuđuju teroristički napad u Najrobiju u kome ima veliki broj poginulih i povređenih", navedeno je u zajedničkom saopštenju 15 članica SB UN u kome je, takođe, upućeno saučešće žrtvama i njihovim porodicama, prenosi AFP.

SB UN, takođe, je ponovio da osuđuje terorizam u svim oblicima i obećao je da će se "boriti protiv svih vrsta terorizma".

Francuski predsednik Fransoa Oland takođe je osudio napad i izrazio žaljenje zbog žrtava, među kojima je i dvoje francuskih državljana, saopštila je Jelisejska palata.

Predsednik "osuđuje najoštrije kukavički napad i deli bol porodica naših sunarodnika", navedeno je u saopštenju iz Pariza.

Američki Stejt department saopštio je nešto ranije da raspolaže informacijama da u napadu u Najrobiju ima povređenih američkih državljana, istovremeno osudivši pucnjavu kao "bezuman čin nasilja".

"Ambasada SAD čini sve da pruži pomoć američkim građanima", izjavila je portparolka Stejt departmenta Meri Harf, preneo je Rojters.

Napad u Najrobiju osudila je i Bela kuća i saopštila da "počinioci ovog gnusnog akta moraju biti privedeni pravdi".

"Mi smo ponudili našu punu podršku kenijskoj vladi ", rekla je portparolka americkog Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hejden, preneo je AFP.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg, takođe, je "bezrezervno" osudio "posebno kukavički i brutalni napad".

On je dodao da je premijer Dejvid Kameron razgovarao sa kenijskim predsednikom Kenijatom i ponudio pomoć.

IZRAELSKI SAVETNICI POMAGALI KENIJI U KRIZI S TAOCIMA

Izraelski savetnici pomagali su formulisanje strategije kako bi se okončala kriza s toacima, koje su držali islamski teroristi u šoping centru u Najrobiju, saopštio je u nedelju izraelski bezbednosni izvor.

''Ima izraelskih savetnika koji pomažu u pregovaračkoj strategiji ali nema Izraelaca umešanih u operaciju upada'', rekao je taj izvor Rojtersu bez ulaženja u detalje.

On je samo precizirao da šačica Izraelca ima čisto savetničku ulogu na poprištu napada u šoping centru u kome je nekoliko radnji čiji su vlasnici Izraelci. Nešto ranije je jedan kenijski bezbednosni izvor rekao AFP-u da su se izraelske snage pridružile naporima Kenijaca da se okoča smrtonosna opsada somalijskih terorista u šoping centru u Najrobiju. Izraelci su upravo ušli i oni spašavaju taoce i ranjene, reko je jedan izvor AFP-u, pod uslovm da ne bude i imenovan. Taj izveštaj AFP-a nije potvrdio ni jedan drugi izvor.

U Izraelu je porptarol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Pol Hiršon odbio da potvrdi ili porekne da su izraelske snage umešane.Nemamo običaj da komentarišemo bezbednosnu saradnju ni jedne vrste koje može ili ne mora biti, rekao je on AFP u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

darko

22.09.2013. 14:16

Čudi me zašto se "demokratski " zapad zgražava kada ih oni direktno finansiraju i obučavaju.Ko ne veruje neka pogleda Siriju .