Kultura

Četvrtak, 19.09.2013.

12:41

Obeležavanje Milanskog edikta u Nišu

Povodom obeležavanja 1.700 godina donošenja proglasa koji je za cilj imao uspostavljanje religijske tolerancije unutar Rimskog carstva danas (19. septembra) u Galeriji Filip Moris u Nišu svečano će biti otvorena izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije(313)", a 20. i 22. septembra u Nišu će boraviti i papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola.

Izvor: Izvor, B92, Tanjug

Default images

Realizovana povodom obeležavanja 1.700 godina donošenja proglasa koji je za cilj imao uspostavljanje religijske tolerancije unutar Rimskog carstva, Narodni muzej u Beogradu je realizovao izložbu koja živopisno predstavlja doba Rimskog carstva na prostoru današnje Srbije. Zahvaljujući izložbi publlika će biti u prilici da se upozna na koji način su izueztne ličnosti i aktuelne društveno-političke prilike uticale na živote zanatlija, trgovaca, careva, vojnika, veterana i svih drugih stanovnika Balkana.

Težeći da na što celovitiji način predstave epohu koja je prethodila vremenu Konstantinove vladavine, kulturno-istorijske promene koje vladavina ovog cara donosi, kao i nasleđe prvog hrišćanskog cara, autori izložbe odabrali su svedočanstva nezaobilazna u proučavanju i sagledavanju istorije čitavog Carstvu. Iako najveći se najveći broj eksponata koje će posetioci Galerije Filip Moris moći da vide čuva u zbirkama Naronog muzeja u Beogradu izuzetna kulturna dobra za izlaganje su ustupili Istorijski muzej Srbije, Muzej Vojvodine, Muzej Grada Beograda, Muzej Krajine Negotin, Muzej Srema, Muzej u Smederevu, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac, Narodni Muzej Niš.

Raskošna arheološka izložba za mnoge posetioce biće prilika da se po prvi put susretnu sa čuvenim portretom Konstantina Velikog, jedinstvenom Beogradkom kamejom, vojnim paradnim oklopom iz Ritopeka, raznolikim predstavama božanstava rimskog panteona, pozlaćenim paradnim šlemovima kao i odabranim eksponatima sa predstavama hrišćanskog monograma koji pripovedaju o privatnoj i javnoj pobožnosti.

Pažljivo odabranim arheološkim nalazima koji predstavljaju najautentičnija svedočanstva o verovanjima, ideologijama, svakodnevici, estetici, ekonomiji, sukobima, simbolima, autori izložbe su težili ne samo da predstave prilike u tadašnjem Rimskom carstvu već i da nas podstaknu na promišljanje o značaju i funkciji kulturne baštine koja nam je poverena na čuvanje.

Povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, u Nišu će 20. i 22. septembra će boraviti papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola koji će se susresti sa niškim vladikom Jovanom i gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i prisustvovati svečanostima obeležavanja tog hrišćanskog jubileja.

U Sabornoj crkvi, milanski kardinal susrešće se 20. septembra u 16:30 časova sa niškim vladikom Jovanom, a u 17:30 razgovaraće sa niškim gradonačelnikom u Gradskoj kući, saopšteno je iz Beogradske nadbiskupije i župske crkve u Nišu.

U Hali "Čair" u 19:00 časova počinje Prva večernja i klanjanje pred Jubilarnim krstom koji je hodočastio u župama Beogradske nadbiskupije.

Iz župske crkve "Uzvišenja Svetog križa" u Nišu, u subotu 21. septembra u 8:00 časova biće iznete relikvije, čestice Časnog krsta na kome je razapet Hrist i mošti carice Svete Jelene, koje će biti prenete na Stadion "Čair" gde će od 11:00 časova početi sveta misa.

Kako je najavljeno, katolički vernici moći će da posete arheološko nalazište Medijanu i izložbu u galeriji "Filip Moris" - "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije".

Iz Turističke organizacije Niša saopštili su početkom ove sedmice da očekuju dolazak više od 3.000 hodočasnika u Niš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: