Sankcije Hrvatskoj gotova stvar

J. KERBLER

18. 09. 2013. u 13:01

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Zagreba zbog „Leksa Perković“. Ostaju bez 80 miliona evra

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA

DAN pošto se lider hrvatske opozicije Tomislav Karamarko sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Evropska komisija je potvrdila da je pokrenula postupak za uvođenje sankcija Hrvatskoj zbog „Leks Perkovića“ i pojačani nadzor nad tom zemljom. Iako hrvatska vlada i dalje želi da obezvredi postupak Komisije, tvrdeći kako će se rešenje veoma brzo naći, iz saopštenja iz Brisela jasno je da je problem veliki.

Evropska komisija je potvrdila da su Žoze Manuel Barozo i komesarka Vivijan Reding upozorili Zagreb na ozbiljan problem jer je zakon o primeni evropskog naloga za hapšenje promenjen svega tri dana pre ulaska u EU. Ni mnogobrojna upozorenja hrvatskoj vladi nisu pomogla i sada su na redu konsultacije Komisije sa zemljama članicama, a onda i konkretne sankcije. Pre svega bi Hrvatska mogla da ostane bez 80 miliona evra namenjenih za prilagođavanje ulaska u šengenski prostor, ali nisu isključene ni druge sankcije. Pominje se mogućnost da bude uskraćeno i finansiranje iz drugih fondova, ali i politička izolacija novoprimljene članice EU.

Mediji u Evropi pišu da je Hrvatska izgubila prijatelje u Evropi, pre svega zbog tvrdoglavosti svog premijera, koji i posle pretnji sankcijama ne popušta. U kritici Hrvatske prednjače nemački mediji, koji najavljuju da će biti i odložen ulazak Hrvatske u šengenski prostor. „Ne može se prihvatiti da jedna nova članica nekoliko dana pre primanja u EU po ‘o-ruk’ postupku zakonom ograničava obavezu koju je prihvatila u pristupnim pregovorima, drskost je slaba reč za takvo ponašanje“, piše ugledni „Frankfurter algemajne cajtung“.

UDBAŠ PREČI OD DRŽAVE?

BURA nezadovoljstva iskazana je i na prvoj jesenjoj sednici Hrvatskog sabora, gde su poslanici optužili Milanovića da „zbog jednog udbaša dovodi u pitanje celu zemlju“. Premijer je ostao istrajan u tvrdnjama da „niko s Hrvatskom ne može da mete pod“, a Karamarka je optužio da „lobira za sankcije“, očito aludirajući na njegov sastanak s kancelarkom Merkel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Bojan @@

18.09.2013. 13:11

Mora da se zna gde je mesto gazdi u kuci,a gde je mesto slugama.Gazde su im pomogle da stala bude samo njihova.Sada je doslo vreme da tu stalu sluge i odrzavaju,da bude uredna i cista.I kada gazde dodje u posetu,konji da budu spremni i uredno osedlani.Pa nece valjda gazdarica da se prlja.

naranca

18.09.2013. 20:02

@Bojan @@ - @slude Uslovi su nama Sever vama Jug +priznanje.Ali oni kazu nema djeljenja suverene drzave.Vidju vraga.A Yu i Srbija nisu suvjerene drzave???Oni to ne priznaju.Naucio ih Musolini i Tito da budu bezobrazni! Normalno kad su tako pohlepni vremenom ce izgubiti sve.

naranca

19.09.2013. 00:51

@Bojan @@ - @bojan Ali sluge polaze od narodne "cija je livada onoga su i ovce".Tako da oni podrazumevaju da su i konji u stali njihovi.

Luda Vlada

18.09.2013. 14:23

Vlda je prolupala,.Upregovorima je potpisan sporazum o europskom uhidbenonom nalogu da bi ga pet minuta prije ponoći anulirali tj izglasali Zakon u Sabora a sve u svezi da zaštite svog miljenika udbaša.To je van svake pameti.Definitvno sadašnja vlada je izgubila kompas.Milanović je postao vrlo bahat ,.Mišljena smo da je izgubio razum.

naranca

18.09.2013. 17:38

@Luda Vlada - @Ludavlada .Normalo da se ne radi o udbasu.Nesto je drugo u pitanju?

Sluge

18.09.2013. 18:44

@Luda Vlada - Kako da ne,najvjerojatnije traže naranče a ne Perkovića koji je harao po Njemačkoj.Ako nije kriv onda se nema čega bojati.Optužnica je jasna i neka na Njemačkom Sudu dokaže suprotno.

naranca

18.09.2013. 22:13

@Luda Vlada - @sluge Pa zatvorite i vase sudove.Sta ce vam,kad imate Njemacke.A bila bi velika usteda.

GALEB BIJELI

18.09.2013. 14:32

Sve napisano maločas je objavio i hrvatski radio. Žalim te birokrate iz EU, u što tzroše energiju.Više vrijedi moje malo misto,nego njihovih pišljivih 80 mil EUR-a skupa sa europarlamentarcima.Dovest ću g-dju Redding i uvjerit je u ovo,ali sve mora biti po mome.

naranca

18.09.2013. 17:43

@GALEB BIJELI - @galedbjeli.U pravu si .EU ce doci i proci kao i druge drzave.....A malo misto je za uvek.

Zika

18.09.2013. 16:38

@Peca R - Mnogi ce da zale za Djurom Pucarom Starim i za Dzemalom Bjedicem. Treba angazhovati Jovanku. Ona je jedina ostala.

naranca

18.09.2013. 17:41

@Peca R - @zika Treba angazovati vojvodu Djujica da ponovo povede antifasisticju borbu.Kao nikad do sada:)

naranca

18.09.2013. 15:29

E a sad samo da se objavi kako je nemacka drzava i tajna sluzba organizovala raspad Jugoslavije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dymitr Ogonowski

18.09.2013. 15:55

@naranca - A za mene je interesantno istina je da Vatikan Jovana Pavle II je saradivao s Nemcima protiv Jugoslavije ili ne? Ne sumnjam da Pij XII je saradivao s rezimom Pavelica a posle II svetskog rata je jadikovao kao "losi Poljaci" isteraju Nemca.

Niki

18.09.2013. 18:41

Beskrajno mi je simpa pm Milanovic.Predlozice novi zakon sa primenom od sl.Jula..Malo Misto ga podrzava,podrzavam ga i ja koji se ne pitam.Zapravo tek sada ga ja podrzavam maxi.Treba pokazati zube pa i vise i duze od toga toj Babi i njenim drugaricama.Razbarusenost,vera i dekadencija sa kojom u duel nastupa ovaj altruista i avanturista je neprocenjiva. Retkost. Nastradace sigurno,bake su strucnjaci za spremanje petlove juhe u vise voda,ali bice zanimljivo za gledanje i navijanje..ZM Vs. Babe

Seljak

18.09.2013. 19:32

To rade da ne bi se ta bananarepublika ispraznila za nedelju dana i napunili radni biroi sirom zapadne Evrope posebno Nemacke! Tako i treba dosta nam svija vise tih maloletnika i njihovoj Kroaciji. Po nemackim crkvama luteranske veroispovesti npr. u Magdeburgu pise "Boze cuvaj nas gladi, kuge i Kroata." A Merkelova sama protestantkinja valjda tokom predizborne turneje procitala! Niko ih ne voli ko krpelji mozda i odakle i ime Krobati.

Distrikt

18.09.2013. 19:32

Znaci ipak ce popiti sankcije... e neka! Htjeli ste iz ''neovisnost'' a cim ste postali ''neovisni'' odmah ste pokucali na vrata nove (kon)federacije...EU!!! Stvarno mi nisu jasni ovi Hrvati!? Umjesto da razvijaju svoju drzavu narednih 50 godina, odmah su poletili u novu (kon)federaciju!!

Kajzer Soze

18.09.2013. 19:38

Kakvu je Nemacka drzavu posadila,takva joj je i nikla.Eve vam ga sada pa vadite oci......

SMOKI

18.09.2013. 21:59

Kakva farsa? Hrvati su samo ukapirali da im EU nece doneti nista dobro. Da ce i dalje ostati svapski robovi a to im je valjda dosadilo. Hrvati su lukav narod. Steta sto su jos uz to i zao narod. Pored svega ja im skidam kapu sto u zadnji cas beze od najveceg zla posle drugog svetskog rata EU.Kamo srece kada bi se jos neko opametio.

Zoran1

19.09.2013. 06:39

@naranca - Hteli su ziveti pod strogom nemackom diktaturom, neka sada uzivaju.

naranca

19.09.2013. 00:43

Pocnimo od poslovice "Ne laje pas sela radi nego sebe radi".Perkovic je ocigledno veci nego sto izgleda.Verovatno uhvacen i zavrbovan u Nemackoj kad je ubio Djurekovica.Verovatno bio glavni igrac u razbijanju YU,vrbovanju Tudjmana &co,kupovini oruzije itd.Spegelj (u stomak,U stomak)je samo kruna dugogodisnjeg rada Nem.tajne sluzbe protiv YU.Verovatno je i gospodja M umesana.cim se toliko pali.Englezi nikad nisu trazili "Ubicu sa kisobranom" iako su UK i BUG odavno u EU.Bice zanimljivo.

Zoran1

19.09.2013. 01:54

Svako zlo koje covek ucini uvek mu se vrati sa kamatom. Sto duze vremna uzme da mu se vrati veca je kamata. Hrvati su ucinili daleko vece zlo nego Kain znaci dibro nemogu proci nikako.