Capital.ba

BiH stendbaj aranžmanom vraćena sa ivice kolapsa

14.07.2009. / 10:34

evri12SARAJEVO, Stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ vratio je BiH sa ivice finansijskog kolapsa, rekao je šef Misije MMF-a za BiH Kostas Hristu.

Prema njegovim riječima, važno je shvatiti da nije riječ samo o novcu MMF-a, jer ovaj aranžman omogućava pristup i novcu Svjetske banke, te drugih finansijskih institucija.

On je istakao da uspjeh stendbaj aranžmana i ispunjavanje njegovih ciljeva zavisi od potpune implementacije onoga što je dogovoreno, odnosno mjera štednje na svim nivoima vlasti u BiH.

“Još postoje otvoreni rizici. Spoljne ekonomske okolnosti mogu postati još gore, ali imamo obećanje vlasti u BiH da će svoje aktivnosti prilagoditi u skladu sa okolnostima”, rekao je Hristu.

On je naglasio da će novac iz stendbaj aranžmana spriječiti vlasti u BiH da prave rezove koji bi izazvali socijalne nemire, prenosi “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, u decembru će biti izvršena provjera od koje će zavisiti druga tranša novca iz stendbaj aranžmana.

“Ako sve bude uspješno realizovano, prebacićemo i drugu tranšu. Obaveze koje su uslov za to, između ostalog je i usvajanje rebalansa budžeta na svim nivoima vlasti u BiH, uspostavljanje stalnog komiteta za finansijsku stabilnost, te do kraja septembra dostići fiskalne ciljeve”, objasnio je Hristu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: BiH stendbaj aranžmanom vraćena sa ivice kolapsa

    1. radisa

      Kome je jostaj mmf donjeo dobro.