Nemac Tomas Bah novi predsednik MOK

Nemac Tomas Bah novi je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta., odlučeno je tajnim glasanjem na godišnjoj skupštini.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

17:58

Default images

Bah je do danas obavaljao funkciju potpredsednika te organizacije i bio je favorit na izborima u Buenos Airesu.

Bah će na toj funkciji naslediti 71-godišnjeg Žaka Roga, koji je odlučio da se povuče posle 12 godina. Bivši visoki funkcioner kompanije Adidas u MOK je ušao još 1991. godine.

Bah (59) je imao uspešnu mačevalačku karijeru, koja je uključivala zlatnu olimpijsku medalju iz Montreala 1976.

Glavni Bahovi protivkandidati za Rogovog naslednika bili su još Portorikanac Ričard Karion i Singapurac Ng Ser Mijang, koji je takođe do sada bio potpredsednik.

Karion je doprineo finansijskoj konsolidaciji MOK, a nedavno je potpisao rekordni TV ugovor sa američkom kućom NBA cvredan skoro 5 milijardi dolara.

Preostali kandidati bili su Sergej Bubka, koji je član Izvršnog odbora, predsednik Svetske bokserske federacije Čing-ku Vu i Švajcarac Denis Osvald.

Devetog predsednika u istoriji MOK izabrala su 102 člana sličnom procedurom kojom se bira domaćin OI. U prvom krugu Bah je dobio najviše glasova, ali nedovoljno za pobedu, a Ng i Vu delili su poslednje mesto, pa je u dodatnom glasanju ispao Vu. U drugom krugu Bah je sakupio dovoljno glasova.

Pretpostavlja se da je ključni faktor u Bahovoj pobedi bila bliskost sa šeikom Ahmadom al-Sabahom, koji obezbeđuje velika finansijska sredstva za MOK, a u poslednje vreme njegovi kandidati su rutinski pobeđivali u izborima za niz sportskih funkcija, uključujući novog predsednika Azijske fudbalske konfederacija Salmana al-Kalifu.

Al-Sabah se smatra ključnim lobistom i na dva ključna glasanja obavljena tokom vikenda u Buenos Airesu – u izboru Tokija za domaćina OI 2020, kao i odluci da rvanje zadrži status olimpijskog sporta.

Pred novim predsednikom je zadatak da nastavi uspon MOK, koji je ostvario MOK posle kontroverznog perioda u kojem je na čelu bio Huan Antonio Samaran, optužen za niz korupcionaških skandala, od kojih je dodela ZOI 2002. Solt Lejk Sitiju pretio da nepovratno uruši imidž kuće olimpizma.

Za Bahovo ime vezane su i dve optužbe, koje on odlučno odbacuje. Po prvoj, on je kao mačevalac koristio mokre rukavice, da bi omeo sistem beleženja pogodaka, a druga je povezana sa nedavnim doping skandalom u sportu bivše SR Nemačke. Bah za prvu optužbu kaže da je neistinita, a odbacuje vezu sa drugom.

Tomas Bah je osmi Evropljanin na čelu MOK. Jedini izuzetak u olimpijskoj istoriji je Amerikanac Ejveri Brandiž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: