Upozorenja EU Hrvatskoj ne prestaju

Tanjug

10. 09. 2013. u 11:32

Evropska unija ne prestaje da upozorava Hrvatsku na posledice koje bi ta država mogla imati zbog izmene Zakona o evropskom nalogu za hapšenje

ZAGREB - Evropska unija ne prestaje da upozorava Hrvatsku na posledice koje bi ta država mogla imati zbog izmene Zakona o evropskom nalogu za hapšenje kojom su od izručenja državama članicama pošteđeni mnogi počinioci krivičnih dela, među kojima i bivši funkcioner jugoslovenske tajne službe Josip Perković.

Evropska poverenica za pravosuđe Vivijana Reding je komentarišući taj zakon, kolokvijalno nazvan "Lex Perković", izjavila da joj je veoma žao, ali da hrvatska vlada radi loše za Hrvatsku i njen ugled.

Dan nakon priključenja EU Hrvatska je dobila osamdesetak zahteva za izručenje, među kojima je i zahtev Nemačke za izručenje Perkovića, koji se sumnjiči za ubistvo hrvatskog emigranta i nekadašnjeg drektora INE Stjepana Đurekovića jula 1983. godine u Bavarskoj.

Inače, Perkovićev sin Saša zaposlen je kao savetnik u kabinetu hrvatskog predsednika Ive Joispovića.

U izjavi za RTL, Redingova je juče u Strazburu rekla da je Evropska komisija "čuvar" hrvatskog ugovora o priključenju i da, ako postoji država koja ne poštuje ono što je potpisala i ide protiv reči, obećanja i protiv zakona, onda je odgovornost te komisije da kaže da to tako ne može. " Nažalost, jako mi je žao što to moram reći, Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska vlada, radi jako loše za Hrvatsku i za njen ugled", rekla je Redingova, preneli su hrvatski mediji.

Zagrebački "Večernji list", takođe, je preneo upozorenje jednog neimenovanog funkcionera EU koji je rekao da se hrvatski premijer Zoran Milanović "igra sudbinom svih hrvatskih građana" koji očekuju njen ulazak u šengensku zonu.

Navodeći da je reč o zvaničniku EU koji je upoznat s raspravom koja se u Evropskoj komisiji vodi o mogućim sankcijama Hrvatskoj u slučaju da Zakon o evropskom nalogu za hapšenje ili "Lex Perković" ne bude promenjen po hitnom postupku, list piše da ako i kada EK odluči da kazni Hrvatsku zbog nepoštovanja evropskih propisa, te sankcije najverojatnije neće biti uskraćivanje novca iz kohezijskog fonda i strukturnih fondova, već upravo iz manjeg, ali veoma važnog fonda koji služi pripremi Hrvatske za što brži ulazak u Šengen.

U toj stavki budžeta EU, poznatijoj i po engleskom izrazu "Sćengen facility", za Hrvatsku je ove godine rezervirano 40 miliona evra, a od 2014. do 2020. dodatnih 203,7 miliona evra. Ukupno 243,7 miliona evra moglo bi, dakle, biti zamrznuto ne promeni li Hrvatska zakon koji, kako naglašavaju u Briselu, krši evropske propise.

"Ako dođe do aktiviranja člana 39. hrvatskog pristupnog ugovora, kazna će biti u obliku zamrzavanja novca koji je predviđen za pripremu Hrvatske za ulazak u Sćengen", rekao je za "Večernji" dobro upućeni zvaničnik EU koji je, kako se navodi, želeo da ostane anoniman jer nije ovlašćen da otkrije opcije koje EK priprema. Dodao je da svi u Komisiji koji su upućeni u proces pregovaranja i primanja Hrvatske u EU nameravaju da podrže potpredsednicu EK Reding ako ona na kolegijumu poverenika predloži da se na Hrvatsku primeni člana 39. zbog neispunjavanja obveza.

List, naime, podseća da je Redingova zapretila da će aktivirati pomenuti član hrvatskog pristupnog ugovora koji predviđa "odgovarajuće mere", a pravni stručnjaci i evrobirokrati su proteklih sedmica proučavali koje bi to tačno mere mogle biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Saša

10.09.2013. 15:16

Znači, Hrvatska vlada je do potpisivanja "Ugovora o pristupanju" bila dobra a samo dan kasnije, kada je potpisani ugovor stavljen u sef a još jedna zastava u Briselu podignuta, optužbe i nepravilnosti su izvučene iz fioke. Koji licemeri su ti Evropljani ali - sa kim si, takav si.

Stefan Perovic

10.09.2013. 16:27

Prazne priche....vech su dozvolili da hrvati rade sta hoche oko chirilice u Hrvatskoj,rekavshi da se EU neche mjesati....kao da se to dogadja na drugoj planeti,a ne u EU.....

Милан

10.09.2013. 16:35

@ - Како ли их интересује Перковић, чудо једно, па пуцају критике са свих страна, док им протеривање ћирилице не смета уопште. То је ок!!

dragutin karlovacki

10.09.2013. 16:47

Ovi EU cetnici ne daju mira Hrvatskoj pa je za ocekivati da lijepa nasa uskoro zatrazi odcepljenje od te SrboEUslavije.

GALEB BIJELI

10.09.2013. 20:11

@dragutin karlovacki - DRAGUTIN KARLOVAČKI - ne,rano je za tražiti otcjepljenje. Prvo ćemo je podrivati iznutra,da g-dja Redding bude manje arogantna,a i da vidi da i mi znamo lupiti po stolu.Očekujem da se pridružite.

englez

11.09.2013. 07:27

@dragutin karlovacki - Od sta vi da lupite covjece, kad vam vasi gospodari odvale jednu vaspitnu ima da cutite ko zaliveni. U situaciji ste da naprijed ne moze, a bogme ni nazad. I na kraju sta se moze zakljuciti, razvalili ste onakvu drzavu sa onakvom industrijom i vojskom koja je mogla odbraniti sve zarad ropstva u EU. Samo da ovi moji Srbi imaju pameti pa da zabrane uvoz vasih proizvoda, ali i to ce doci polako.

GALEB BIJELI

11.09.2013. 12:04

@dragutin karlovacki - ANGLEZ - polako! Da li znate koliko smo mi u Dalmaciji prodali kuća ili parcela birokratima EU i njihovim gradjanima nakon prijetnji? Po mojim saznanjima- ni jednu! A bit će i manje poželjni ovamo.Vidi se da Vam ekonomija nije struka_ industrija bivše SFRJ je bila skroz nekonkurentna,i kao takva bez berspektivna.Razlozi-mnogostruki,a jedan od njih je bila i vojska.Srbi iz Srbije imaju pameti,radi njih žalim za zbivanjima u 90.tim,a sve radi vas-tvrdoglavih Prečana.

Aleksandar69

11.09.2013. 12:40

@dragutin karlovacki - Galebe,precani su samo vojvodjani.A industrija pocivse Juge nije bila konkutrentna,zahvaljujuci birokratiji i tehnokratiji iste.Perspektive je imala u mladim skolovanim "kadrovima",prirodnim resursima,morskim putevima,saobracajnim,blizina Evrope...ali politika je svuda gurala nos kao i danas.Aveti proslosti se tesko odvajamo.

sreto

10.09.2013. 18:11

EU se s njma "usrecila," kao sto se svojevremeno usrecio Srpski Kralj, kad ih je primio u Kraljevinu !!!

Miki -Zg

10.09.2013. 18:32

HRV.do kraja god. treba uplatiti 260 .milijona EURA.za članstvo .S obzirom da ima deficit 3,4 %, a po EU stand. 4,2 %,i preko 60 % BDP-a deficita ,slijedi kazna za 2 tjedna.EK uvodi stječajne mjere ,gdje Brisel komandira ovoj Vladi.Tu se ne poštuje zakon o hapšenju koji je promijenjen 2 dana prije ulaska u EU,misle da su u Yugi i da će to proći .Slijedi prodaja INE ( Rusima -bljak ) ,Kutine -pretrokemija ),Croacija -osiguranje )i svega preostalog -malo.Slijedi bankot -rejting smeće.

Zoran1

12.09.2013. 02:30

@Miki -Zg - Miki, Po ugovoru velikih sila posle drugog svetskog rata bilo je zabranjeno da Srbin bude predsednik YU i svi predsednici osim Tita su bili Hrvati. Hrvatima to nije odgovaralo iako su upravljali sa zemljom. Hteli su da budu deo EU gde Hrvat nece nikada vise voditi kolo i sada se zale zato sto su dobili bas ono sto su trazili. Hajde sada mi reci da njima moze iko ikada ugoditi. :)

komentarac

10.09.2013. 18:35

stavice oni hrvate u toj fijoki sve i sengen vize i onda ce gledati odakle im sunce grije ali ce biti kasno samo nek se igraju sa eu i videcete posledica

sreto

10.09.2013. 19:01

"Perkovic" je samo pocetak. Uskoro stize ono puno vaznije, kad "zidovski svetski kongres" dostavi zahtev za naplatu retnog zlocina, i otimanja imovine, tadasnjim zidovima, koji su zajedno sa Srbima ubijani po logorima. Nemacka je to platila i jos uvek placa, pa zasto bi Hrvatskoj oprostili. Izrael ih je priznao medju prvima, i to je "takticki" vrlo "lukavo", cekali su da izadju iz drzave koja ih je stitila, tj. Jugoslovenske zajednice, od koje nisu nista mogli da traze !!!

Srki

10.09.2013. 19:38

Naravno, javni izlivi nacionalizma u Vukovaru i nepostavanje manjinskih prava ih ne zanimaju. Zanima ih ovo i nesto sto lici na svastiku koju je Litvanski kosarkas nacrtao na svojoj privatnoj torbi. O tome su izvestili svoju javnost. O Vukovaru ni slova.

Indijanac iz Paracina

10.09.2013. 21:19

Sve je to najobicnija frsa, oni su uvek na istoj strani posebno kada treba Srbima ucinitii zlo !!!

Zoran1

10.09.2013. 23:39

Hrvati su vecno nezadovoljan narod, na zalost jos nisu shvatili da to nezadovoljstvo potice iz njihovih dusa an ne necega spoljnog.