Ponedeljak, 13.07.2009.

14:28

Skoplje: Optimizam novih ministara

Na prvoj sednici vlade Makedonije nakon rekonstrukcije, ministri zaduženi za ekonomiju rekli su da su optimisti u pogledu daljih privrednih trendova u zemlji.

Izvor: Beta

Default images

Vladimir Peševski, novi vicepremijer za ekonomska pitanja, naveo je da će odbrana kursa denara i dalje biti prioritet vlade, uz napomenu da je tek došao na funkciju i da mu je potrebno vreme da odgovori na to da li će biti nužno smanjivanje budžetskih troškova koje je do sada forsirala vlada, prenosi danas makedonska televizija A1.

Peševski je rekao da je stabilnost domaće valute od velikog značaja za preduzeća i najavio da će sredstva iz kredita Evropske investicione banke biti dostupna u trećem tromesečju ove godine, što će imati pozitivne efekte.

Iako makedonski ministri navode da će ekonomska situacija tokom leta ostati stabilna a da će budžetski prihodi porasti krajem godine, stanje na terenu nije tako ružičasto, piše A1.

Makedonija je, kako se ocenjuje, pred recesijom, privatni sektor je posustao i pao na kolena, raste nezaposlenost a državna kasa se prazni. U prvom tromesečju ove godine ekonomija Makedonije zabeležila je minus od 0,9 odsto.

Iz vlade odgovaraju da ohrabruje to što već duže vreme blago rastu devizne rezerve, dok stručnjaci kažu da to nije dovoljno u vreme ekonomske krize koja se odražava na izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: