Politička arena Nemačke dobila je novu partiju koja se do sada nije isticala političkim programom, već svojom neobičnošću i satirom, budući da joj je suština delovanja bila ismevanje drugih partija i desničarskih predrasuda u nemačkom društvu. Federalna izborna komisija nedavno je unela u svoj registar „Partiju“, jednog od 38 učesnika na izborima 22. septembra.

Martin Zoneborn (48), jedan od izdavača satiričnog magazina „Titanik“ i lider Partije, rekao je za EUobzerver da ideja o osnivanju takve stranke postoji još od 2004. „jer nismo imali za koga da glasamo na izborima u Nemačkoj 2005“. „Izabrali smo ime Partija koje je poznato i na istoku i na zapadu. To je poznati brend koji ukazuje na jednopartijski sistem. Želimo da ostale stranke postanu suvišne“, kaže Zoneborn.

„Kreiramo populističku politiku orijentisanu ka cilju, u američkom stilu. Neka stranka može preko noći da promeni stavove kao što je slučaj s Liberalnom partijom Nemačke (FDP), koja je trenutno u koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel, ali to košta. Zamislite da napravite transparente ili plakate i da morate da ih povučete u roku od 24 sata“, objašnjava lider „Partije“.

Upitan da li je njegova stranka za ili protiv evra, Zoneborn je rekao da Partiji to uopšte nije važno. Želimo da dođemo do vlasti populističkim sredstvima, a onda ćemo imati izbore. Ako Nemci žele evro, zadržaćemo ga, ako žele da se vrate na nemačku marku, vratićemo je“, naglasio je Zoneborn.

On je takođe naveo da se Partija ranije zalagala za ponovno podizanje zida koji je nekada razdvajao Istočni i Zapadni Berlin, a da sada sprovodi kampanju da se zid izgradi oko Nemačke. „Želimo da izgradimo zid oko Nemačke da bismo se borili protiv globalizacije i nekontrolisanih finansijskih tokova. Zid je i izvozni proizvod, i Švajcarska bi mogla da iskoristi zid. Grčka je za novac koji je potrošila na vojna vozila i podmornice mogla da podigne veličanstveni zid“, kaže Zoneborn.

On je, međutim, naglasio da ne želi stvarno da gradi bilo kakav zid. „Svi zvaničnici su pričali kako zemlja napreduje kao celina i da i na istoku imamo divne pejzaže“, rekao je Zoneborn. Kada je reč o maršu koji je nedavno organizovao oko čuvene Brandenburške kapije u Berlinu, zahtevajući da turisti odu, Zoneborn je istakao da je to bila „čisto populistička“ inicijativa, jer „građane Berlina nerviraju turisti koji dolaze jeftinom avionskom klasom iz Skandinavije“. „Protiv smo i nemačkih turista. Imamo plakate na kojima piše da ne želimo nikakve Amerikance, Špance, Šveđane ili Norvežane (u zemlji). Kao ni ljude iz Ulma“, dodao je lider Partije. Kako je rekao, izabrao je Ulm, grad na jugu Nemačke, „jer je kratak naziv za grad pa se bolje uklapa na plakatima“.

Govoreći o komičnoj strani na političkoj sceni Nemačke uopšte, Zoneborn je izjavio da to nije nešto što nemački građani očekuju ili smatraju važnim. „To se verovatno smatra neozbiljnim. Za veliki broj stranaka to je zabranjena zona“.

Ozbiljni na glasanju za EP

Zoneborn je glavni kandidat „Partije“ za izbore za EU, koji će biti održani 2014. „Veoma smo ozbiljni u vezi s tim. Sastavili smo listu od 60 kandidata i zvanično je usvojili na partijskom kongresu u Bremenu. Ja sam prvi na listi. Moći ćemo da privučemo podršku velikog broja naših glasača, za razliku od drugih stranaka, a pošto ne postoji prag od pet odsto, smatram da imamo velike šanse da nekoga pošaljemo u Brisel“, kazao je Zoneborn i dodao da „Partija“ sarađuje sa sličnim političkim grupama u Švajcarskoj, Austriji i Španiji s ciljem da se njena poruka „raširi po celoj Evropi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari