Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, u prisustvu rukovoditeljke Grupe za normativne poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Jelene Kotević, otvorio je Kancelariju za osobe sa invaliditetom, koja će funkcionisati u okviru Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, koja će obavljati poslove na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Novog Sada.

Time je Novi Sad postao prva i jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je otvorila ovakvu kancelariju, čija je vizija da bude sinonim za organizaciju koja u epicentar rada stavlja potrebe osoba sa invaliditetom.

– Novi Sad je otvaranjem ove Kancelarije postao lider u državi u pogledu efikasnog načina funkcionisanja na polju saradnje sa osobama sa invaliditetom. Ovim potezom je ostvarena obostrana otvorenost u komunikaciji, jer će od sada sve aktivnosti biti usmerene ka njima, odgovori im lakše biti dostupni i odakle će moći da rešavaju probleme zajedno sa lokalnom samoupravom. Delokrug i nadležnost Kancelarije su široki i sastoje se od čitavog spektra aktivnosti, a ova kancelarija je primer kako će Grad Novi Sad svoju administraciju, koja je prilično glomazna, otvarati ka građanima i činiti je efikasnijom i bržom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da otvaranjem Kancelarije nije došlo do novog zapošljavanja i gomilanja administracije, već će poslove obavljati ljudi različitih stručnih profila koji već rade u Gradskoj upravi.

Rukovoditeljka Grupe za normativne poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Jelena Kotević, rekla je da je otvaranje Kancelarije za osobe sa invaliditetom sjajan primer odlične saradnje između te populacije i predstavnika jedinice lokalne samouprave.

– Čestitam na realizaciji ideje koja će doprineti većoj inkluziji osoba sa invaliditetom i jednostavnijem načinu za rešavanje problema sa kojima se one susreću – rekla je ona.

Neza Đurkić, članica Gradske organizacije slepih Novog Sada, obratila se prisutnima u ime oko 3.000 osoba sa invaliditetom koji žive u Novom Sadu, a koji su okupljeni u osam reprezentativnih organizacija.

– Želim da izrazim veliko zadovoljstvo svih nas što je ova kancelarija otvorena kao prvenac u našoj državi i što ćemo sa Gradskom upravom bolje sarađivati i efikasnije rešavati svoje probleme – istakla je Neza Đurkić.

Neki od poslova koji će se obavljati u Kancelariji jesu pružanje brzih odgovora i informacijama strankama i udruženjima osoba sa invaliditetom, praćenje konkursa i saradnja sa potencijalnim domaćim i stranim donatorima, prikupljanje podataka za izradu godišnjeg programa sprovođenja Akcionog plana pristupačnosti, kao i učešće u izradi softverskog programa za vođenje evidencije pristupačnosti. Radno vreme Kancelarije za osobe sa invaliditetom koja se nalazi na prvom spratu Poslovnog centra „Apolo“ biće od 7.30 do 15.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari