Petak, 06.09.2013.

13:37

Ružić: Pitanje EU je političko

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić kaže da će njegova uloga u procesu EU integracija biti pružanje političke podrške reformama.

Izvor: Beta

Default images

"Proces evropskih integracija tretiramo kao političko pitanje par ekselans unutrašnjeg karaktera. Unutrašnjeg, zato što se reforme u društvu i državi dešavaju u Srbiji", kazao je Ružić.

"Neće doći niko imaginaran sa strane da sprovodi reforme i ja svoju ulogu vidim kao veliku političku podršku tom procesu i postizanje rezultata na koje smo se obavezali i njihovo kasnije prezentovanje u Briselu", dodao je on u intervjuu agenciji Beta.

Ružić je kazao i da će prvo predstavljanje rezultata imati 18. septembra, kada će sa glavnim pregovaračem Tanjom Miščević putovati u Brisel, gde će predati redovan izveštaj. On ističe da će Miščevićeva imati "istorijsku ulogu" i da očekuje plodotvornu saradnju i korektan partnerski odnos s njom.

Govoreći o procesu skriniga, odnosno analitičkom pregledu koji počinje u septembru, Ružić je objasnio da će prvo evropski zvaničnici doći u Srbiju, gde će objasniti svoja zakonska rešenja. Potom će uslediti bilateralni skrinig u okviru kog će stručnjaci iz Srbije pokazati dokle se stiglo sa usklađivanjem zakonodavnog okvira Srbije sa onim u EU.

"Nakon toga ćemo, kao u jednačini, dobiti rezultantu koja treba da uobliči način i dinamiku pregovora u svakom konkretnom poglavlju", kazao je on.

Ministar nije mogao da odgovori ko će predstavljati Srbiju na prvoj međuvladinoj konferenciji sa EU u januaru sledeće godine, gde će biti usaglašeni pregovarački okviri Srbije i zemalja EU. Prema njegovim rečima, važno je da će na toj konferenciji, ma ko da predstavlja Srbiju, iskazati jasnu političku volju Beograda da se što brže pridruži EU.

Dodao je da pitanje Kosova i Metohije neće biti problem u daljim evropskim integracijama.

"Evidentno je da su politički razlozi uticali i da i dalje utiču na na proces evropskih integracija...ali, siguran sam da ta dva procesa nisu u koliziji, da će dopunjavati jedan drugi", rekao je Ružić.

Povodom primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), on je rekao da nema razloga za bojazan da će neko u Srbiji "ostati gladan" zato što će i stranci imati ista prava nad poljoprivrednim zemljištem.

"Nisam video da su građani Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Rumunije ostali gladni zato što je neko došao sa strane i primenio sporazum, takvo zastrašivanje nije potrebno", ocenio je on i dodao da je sporazum moguće promeniti tek pošto se dobije saglasnost svih država članica.

Ružić je naglasio da su zemlje EU najvažniji spoljnopolitički partner Srbije i da je analiza troškova i dobrobiti pokazala da je Srbija imala dvaput veći dobit nego trošak u 2012. godini od sprovođenja SSP i da je pozitivan trend nastavljen i u prvih šest meseci 2013. godine.

On je kazao i da bi država trebalo da unapredi svest kod građana o ulasku Srbije u EU, odnosno da objasni da će reforme koje predstoje biti korisne za celo društvo. "Mislim da će ova vlada i na tom polju dosta uraditi, nemam bojazni da će se povećati evroskepticizam u budućem periodu, jer ova vlada je opredeljena da sve obaveze u političkom i tehičkom pogledu sprovede do kraja", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: