Holandija odgovorna za tri smrti

Holandski Vrhovni sud presudio je da se Holandija može smatrati odgovornom za smrt trojice muslimana u Srebrenici 1995.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 06.09.2013.

10:51

Default images

Ovom presudom potvrđena je ranija odluka Apelacionog suda, koji je pre dve godine procenio da je Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana posle pada Srebrenice i naredio vladi te zemlje da plati odštetu njihovim porodicama, javio je Rojters.

Sud je tada presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi, pošto holandski kontingent UN nije smeo da ih izruči snagama bosanskih Srba.

Holandski Okružni sud je 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužioci su uložili žalbu na tu presudu.

Rojters navodi da bi presuda Vrhovnog suda Holandije mogla da utiče na buduće mirovne misije UN, jer će države nerado pristajati da učestvuju u stranim vojnim operacijama ukoliko bi njihovi vojnici mogli da se smatraju odgovornim u slučaju da nešto krene naopako.

Majke Srebrenice: Ohrabrujuće

Građansku parnicu protiv Holandije pred Vrhovnim sudom te zemlje dobile su porodice Nuhanović i Mustafić, čiji su članovi porodica ubijeni u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predsednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić ocenila je da je ta presuda izuzetno ohrabrujuća i daje nadu za dalji uspeh u dokazivanju odgovornosti Holandije u zločinima počinjenim u Srebrenici. Ona je dodala da će još deset žena iz Srebrenice uskoro svedočiti u procesu tužbe protiv holandske vlade kako bi dokazale da je Holandija odgovorna za sve žrtve genocida u Srebrenici, a ne samo za tri osobe.

"Moje dete meni niko ne može da vrati. Ali se mora dokazati da je Holandija odgovorna za smrt svih Bošnjaka, jer su ubijeni pod njihovom
zaštitom. To su žrtve holandske vlade, mininstarstva odbrane te zemlje i UN", izjavila je Subašićeva.

Prema njenim rečima, "ratni komandant holandskog bataljona UN Tom Karemans pobegao je u Španiju" i upitala: "Zašto je bežao ako nije kriv?"

Subašićeva je podsetila da su preživele žrtve iz Srebrenice ranije tužile i UN, ali da su dobile odbijenicu u kojoj se navodi da su "UN pod zaštitom i da ne mogu sudski odgovarati".

Holandski bataljon UN (Unprofor) bio je zadužen da štiti zaštićene zone UN, Srebrenicu i Žepu, gde su vojne trupe Republike Srpske, predvođene Ratkom Mladićem, počinile genocid u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Preživeli tvrde da je holandski bataljon Unprofora za vreme genocida isterao više od 5.000 izbeglica iz svoje baze u Srebrenici i predao ih u ruke vojske bosanskih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: