Vesti

0

Miščević:U timu za pregovore sa EU do 20 ljudi

Autor: RF

Izvor: Tanjug

Miščević:U timu za pregovore sa EU do 20 ljudi

"Specifičnosti Srbije se mogu štititi i biće zaštićene. O tome šta su specifičnosti Srbije najviše će se razgovarati tokom pregovora, kao i šta ima smisla štititi kao našu specifičnost, a šta se ne isplati štititi, što bi se reklo skuplja dara nego mera", rekla je Mišćevićeva RTS-u.

Ona je istakla da uvek ima dovoljno prostora da se zaštiti ono što je za državu jako važno, jer Evropska unija nije neprijatelj, već partner u celom pristupnom procesu.

Prema njenim rečima, EU želi državu koja će sutra postati njena članica i to kao kredibilna i prava članica, a mi želimo da očuvamo neke naše specifičnosti.

"Tu ne govorim samo o ćirilici ili suverenosti, jer te stvari se ni ne stavljaju pod znak pitanja, već o nekim stvarima koje ćemo definisati. Ja ih u ovom momentu ne bih ni smela pominjati, jer bi to bilo otvaranje pregovaračkih karata koje će biti teme razgovora", precizirala je Miščevićeva.

Ona je ukazala da je struktura za pregovarački proces malo izmenjena u odnosu na strukturu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da je jedino kašnjenje bilo u formiranju pregovaračkog tima i njegovog šefa.

Predlog je da u timu bude do 20 ljudi, među kojima će sigurno biti , kako je navela, državni sekretar ministarstva finansija, državni sekretar ministarstva spoljnih poslova i naš šef misije pri EU.

"Nadam se da, ako su tako drugi ocenili - ja imam kapaciteta da kazem ''ne ili da kažem da ovo se mora uraditi'', ali ne zato što je to u opštem interesu bilo Brisela, bilo administracije država članica, već zato što je to u interesu Srbije", naglasila je Miščevićeva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR