"Rusija nas neće odvratiti od EU"

Predsednik Moldavije Nikolae Timofti je izjavio da njegovu državu od namere da se približi EU neće odvratiti upozorenja i pretnje iz Rusije.

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2013.

17:34

Default images

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin rekao je u ponedeljak u Kišinjevu da bi, ako Moldavija potpiše sporazum o pridruživanju s EU, to moglo zakomplikovati napore da se reši sukob oko Pridnestrovlja, kao i da bi moglo doći do obustave isporuka ruskog gasa tokom zime.

Pridnestrovlje je moldavska oblast u kojoj znatan deo stanovnika čine Rusi i Ukrajinci. Pridnjestrovlje je još 1992. godine proglasilo nezavisnost u nameri da se otcepi od Molldavije.

Timofti je danas rekao da Moldavci ne mogu "živeti pod pritiskom ili pretnjama".

"Građani su izabrali svoje lidere, koji treba da obezbede da zemlja ne zavisi od jednog energetskog izvora", dodao je on.

Timofti je rekao da je Moldavija posvećena evropskim integracijama. Zvaničnici te bivše sovjetske republike se nadaju da bi Kišinjev u novembru mogao dobiti poziv za početak procesa pridruživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

13 h

Podeli: