Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.09.2013.
06:43
telegraf.rs A

Bosanac glavni inspektor UN u Siriji

Konačna odluka svetskih sila o vojnoj intervenciji u Siriji, koja će u velikoj meri biti politička, u jednom delu će se "osloniti" na stručnu procenu nezavisne komisije Ujedinjenih nacija, odnosno procene predstavnika Evropskog centra za napredne studije bezbednosti kada su u pitanju hemijski, biološki, radioaktivni, nuklearni i eksplozivni materijali. Drugim rečima, o sudbini Sirijaca mogli bi da odluče Bosanac Dženan Šahović i Šveđanin Ake Selstrom.

Odlučuje o sudbini sveta: Dženan Šahović
 
Naime, kako je pisao američki Forin Polisi, Šahović i Selstrom predvode ovu malu istraživačku stanicu, zaduženu da proveri navode da su vlasti Sirije 21. avgusta upotrebile hemijsko oružje u napadu u kome je, prema navodima opozicije te zemlje, preminulo 1.300 ljudi.
 

"Šveđanin okruglog lica", kako ovaj američki magazin opisuje Selstroma, ima tri decenije iskustva u sprovođenju istraživanja o efektima nervnih agenasa na ljudski mozak, a bio je i na najvišim pozicijama u vreme kada su UN kontrolisale upotrebu oružja u Iraku.
 

Dženan Šahović radi sa Selstromom u evropskom CBRNE centru i kaže da mu je pomogao da unapredi smernice i procedure UN za inspekciju oružja. On je čak 2009. godine organizovao simulaciju kako bi istraga mogla da se odvija.
 

- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bilo deo našeg posla – rekao je Šahović.
 

Forin Polisi Selstroma naziva "jedinim džokerom" u onome što izgleda da je marš ka drugoj kampanji američke vojske na Bliskom istoku. Njegovi nalazi mogli bi da legitimišu američku intervenciju u Siriji – ili mogu da obezbede "municiju" neprijateljima Vašingtona, koji smatraju da SAD možda još jednom grubo greši u jednoj arapskoj zemlji na bazi oskudnih informacija o oružju za masovno uništenje. To je čudan položaj za čoveka koji nije ni diplomata ni general, već malo poznat naučnik sa neobičnom – i politički eksplozivnom – specijalnošću.


Ovaj naučnik ima diplomu Švedskog Univerziteta u Geteborgu. Međutim, kako ističe autor teksa u Polisiju, primarni izazovi u uspešnoj inspekciji hemijskog oružja danas nisu naučni – oni su politički.
 

Lideri najmoćnijih zemalja sveta, koji ne mogu da postignu dogovor o vojnoj intervenciji u Siriji, sastaće se ove nedelje na Samitu G20 u Sankt Petersburgu. Tom prilikom će predstavnici francuske obaveštajne službe ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati navodne nove dokaze o događanjima u Siriji.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 09:43
Ako bude kao i njegovi na markalama onda ce biti svega.
Sreda 04.09.2013. 10:59
Inspektori su utvrdili da je koristeno hemijsko oruzje,to se znalo i bez provjere,oni moraju biti 100% sigurni ko je to ucinio,ako oni pogrese tada su oni odgovorni za zrtve koje nastanu,oni predstavljaju UN,znaci ta greska se pripisuje na UN a ne na Ameriku koja ce biti izvrsilac kazne.
Sreda 04.09.2013. 19:21
Znači...Asad je kriv..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online