Od rekonstruisane Vlade Srbije očekujem nastavak dosadašnje korektne saradnje, s obzirom na to da Agencija koordinira rad ministarstava u borbi protiv korupcije, kaže za Danas Tatjana Babić, direktorka antikorupcijske Agencije.


Babićeva ukazuje novim funkcionerima da treba da, poštujući Zakon o Agenciji, prijave svoju imovinu, kao i da ministri treba Agenciju da obaveste kojim funkcionerima je prestao mandat, a koji su stupili na dužnost, kako bi Agencija efikasno vodila registar funkcionera.

Upitana da li će uz više nestranačkih ličnosti na visokim državnim pozicijama borba protiv korupcije biti bolja, Babićeva odgovara da je principijelno dobro da profesionalci vode posao, ali da će vreme pokazati da li je to pravo rešenje za smanjivanje korupcije.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas ukazuje da borba protiv korupcije i dalje figurira kao jedan od glavnih prioriteta Vlade, ali da planovi u tom pogledu nisu dovoljno jasni ili ne obuhvataju sva bitna pitanja.

– Neko bi mogao da kaže: Vlada je nedavno usvojila Strategiju i Akcioni plan za borbu protiv korupcije, zašto bi premijer obrazlagao mere u „rekonstrukcionom“ ekspozeu? Neke antikorupcijske promene o kojima je premijer govorio, a to je sužavanje prostora državne intervencije u privredi, nisu prioritetne u toj strategiji. Ni sama Strategija ni najznačajnije mere za borbu protiv korupcije koje sadrži nisu pomenute u ekspozeu, poput uređenog lobiranja, javnih rasprava, zaštite uzbunjivača – upozorava Nenadić.

Prema njegovim rečima, neke stvari nisu jasne ni iz Strategije ni iz Dačićevog ekspozea i to, na primer, kako će Vlada da obezbedi transparentnost rada svih korisnika javnih sredstava. Hoće li, na primer, objaviti pretraživu bazu podataka o svim prihodima i rashodima, hoće li pokrenuti postupak za smenu rukovodilaca institucija koje ne poštuju ni sadašnje zakone? Hoće li sama Vlada uvek poštovati Zakon o slobodnom pristupu informacijama, hoće li konačno vratiti u proceduru izmene tog zakona radi efikasnijeg nadzora i hoće li objavljivati sporazume i ugovore sa investitorima pre nego što ih iko zatraži?

– Iz ekspozea smo saznali brojke o dosadašnjem broju krivičnih prijava specijalnom tužilaštvu, čemu je mesto u izveštaju o radu, ali ne i kakvi su planovi o broju takvih slučajeva koje će policija istražiti u narednom periodu – kaže Nenadić.

Naš sagovornik ocenjuje da je ostalo nedorečeno koja ovlašćenja i obaveze ima prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u oblasti borbe protiv korupcije, pošto i dalje nisu propisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari