Italijanska firma prevarila Opštinu Žagubica

Za izgradnju fabrike peleta italijanskoj firmi Opština Žagubica poklonila 2,5 hektara zemljišta, a do danas nije položen ni kamen temeljac. Opština traži raskid ugovora

  • 1

Da treba biti oprezan sa pojedinim stranim investitorima, pokazuje slučaj Opštine Žagubica, koja je izvukla deblji kraj u poslovnom aranžmanu sa jednom firmom iz Italije.

Ova opština je još pre tri i po godine firmi "Europelet Italia" iz severnoitalijanskog grada Monfalkonea, prepisala u vlasništvo, bez ikakve nadoknade, 2,5 hektara građevinskog zemljišta, sa kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Za uzvrat, ova firma je u roku od šest meseci trebalo da na tom zemljištu izgradi fabriku ekološkog goriva peleta i zaposli 34 radnika. Međutim, do danas nije položen čak ni kamen-temeljac buduće fabrike. Zbog toga je predsednik Opštine Žagubica Safet Pavlović, kao zastupnik lokalne samouprave, podneo tužbu Višem sudu u Požarevcu, ne bi li Opština poklonjeno zemljište povratila u svoj posed.

U podnetoj tužbi, u koju je Telegraf imao uvid, navodi se da je u ugovoru sklopljenom u januaru 2010. godine tužena firma položila bankarsku garanciju u iznosu od 128.903 evra, koliko treba da plati ako ne ispuni svoje obaveze.

- Pošto tuženi nije izvršio nijednu od preuzetih obaveza, Opština Žagubica pokušala je da naplati bankarsku garanciju, zbog čega je morala da angažuje advokatsku kancelariju iz Italije. Međutim, nakon pokušaja ove naplate, Opština je obaveštena da tužena firma nema sredstva na računu i da nije moguće izvršiti bilo kakavu naplatu - stoji u tužbi.

Zbog svega navedenog, Opština Žagubica traži od suda da se raskine ugovor sa italijanskom firmom i da se zemljište vrati u posed Opštine. Takođe, traži i naknadu od 128.903 evra zbog neispunjavanja obaveza, kao i 120.000 dinara, koliko je plaćeno za pokušaj izvršenja bankarske garancije u Italiji, za koju je angažovana advokatska kancelarija iz Udina.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. septembar 2013 | 17:27

    Ako je garancija bankarska onda tu garanciju plaća banka. To na veze sa stanjem računa preduzeća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA