Svet

0

Američki nosač aviona uplovio u Crveno more

Autor: VM/AM

Izvor: agencije/Novi magazin

Američki nosač aviona uplovio u Crveno more

Kako navode zvaničnici, "Nimic" je uplovio u Crveno more oko 11 sati, ali ta grupa brodova nije dobila nalog da uđe u Sredozemno more, dok pet američkih razarača i jedan desantni brod ostaju u pripravnosti radi mogućih raketnih napada na Siriju, preneo je Rojters.

Cilj uplovljavanja nosača aviona u Crveno more je da se rasporedi još američkih oružanih sredstava u slučaju da se za njima ukaže potreba kako bi podržali ono što američki zvaničnici i dalje opisuju kao ograničeni napad na Siriju, nakon što je u toj zemlji upotrebljeno hemijsko oružje protiv civila.

U pratnji "Nimica", nosača sa nuklearnim pogonom, u vodama Crvenog mora danas je raspoređena još i krstarica "Prinston", kao i tri razarača - "Vilijam Lorens", "Stokdejl" i "Šaup", precizirali su neimenovani zvaničnici.

Rojters je juče javio da su zvaničnici promenili pravac kretanja "Nimica" i brodova u njegovoj grupi, koja je trebalo da plovi ka istoku oko Azije i vrati se u luku u Everetu, u Vašingtonu, pošto je mesecima bila raspoređena u Arapskom moru, navodi AFP.

Oni su dodali da nema promena što se tiče šest brodova američke mornarice koji se sada nalaze u istočnom Mediteranu, ali vojni planeri iznova procenjuju situaciju s obzirom da je odložena pretnja raketnim napadima koji su se očekivali proteklog vikenda.

Američki predsednik Barak Obama u subotu je odložio mogućnost napada koje bi izvelo pet razarača uz obalu Sirije dok Kongres glasanjem ne odobri takvu odluku, a to odlaganje je vojnim zvaničnicima dalo više vremena da procene koji će brodovi i drugo oružje biti zadržani u regionu.

Američka mornarica je udvostručila svoje prisustvo u istočnom Sredozemnju protekle nedelje, dodajući još dva razarača grupi od tri takva broda koja inače patroliraju regionom. 

Razarači nose kombinovani tovar od oko 200 raketa "tomahavk", ali zvaničnici kažu da bi ograničeni napad na Siriju mogao biti izveden i sa 100 takvih raketa, navodi britanska agencija.

Francuski obaveštajci: Asad stoji iza hemijskog napada

Snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu izvele su "snažan i koordinisan" napad hemijskim oružjem 21. avgusta, navodi se u otvorenom izveštaju francuske obaveštajne službe objavljenom danas, saopštio je izvor iz francuske vlade.

Dokument, koji su objavile spoljne i vojne bezbednosne službe, a poslanicima će biti predstavljen kasnije danas - na devet strana iznosi pet tačaka na osnovu kojih se tvrdi da iza napada stoji Asad.

"To predstavlja beliku pretnju za nacionalnu i globalnu bezbednost", rekao je za Rojters izvor iz francuske vlade.

Obaveštajni podaci sadrže satelitske snimke koji pokazuju da je napad izvršen iz oblasti koje kontroliše vlada, istočno i zapadno od Damaska, a da su mu cilj bili kvartovi pod kontrolom pobunjenika.

Prema ovom neimenovanom izvoru, vlasti od tad bombarduju ovu oblast kako bi uništile dokaze.

"Za razliku od prethodnih napada u kojima je korišćena mala količina hemikalija s ciljem da se terorišu ljudi, ovaj je bio taktički i usmeren ka ponovnom osvajanju teritorije", zaključio je izvor iz francuske vlade.

Gorbačov poziva Obamu da sluša narod

Poslednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ocenio je danas da bi posledice američke vojne intervencije mogle "biti veoma loše" i pozvao predsednika SAD Baraka Obamu da uzme u obzir mišljenje naroda.

"I daljem mislim da je predsednik SAD pravi demokrata, ali da ima problema da radi kao demokrata", rekao je Gorbačov na otvaranju konferencije u Ženevi.

Gorbačov je kazao da "predsednika SAD sada kritikuju što nije dovoljno odlučan" i istakao: "Naravno da nije dovoljno odlučan da puca, da baca bombe - to je dobra vrsta neodlučnosti".

"U suprotnom, ako odluči da puca ne uzimajući u obzir mišljenje naroda, uključujući i u SAD... mislim da bi to moglo da bude veoma loše", kazao je Gorbačov.

"Tražim od naših prijatelja Amerikanaca ili od Amerikanaca koji su ovde, da pozovu Vašington i prenesu naše mišljenje", dodao je on.

Gorbačov je, međutim, priznao da je "teško uraditi nešto pozitivno u Siriji".
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR