Josipović stiže u oktobru

D. M.

02. 09. 2013. u 10:30

Hrvatski predsednik najavio prvi zvanični susret sa Tomislavom Nikolićem. Posetiće Crnu Goru, Makedoniju, ali je u planu i odlazak u Prištinu

HRVATSKI predsednik narednih nekoliko nedelja provešće na turneji po regionu, ali tačan datum njegove posete Beogradu još nije utanačen.

Ivo Josipović u ponedeljak je najavio da dolazi u zvaničnu posetu našoj zemlji u oktobru, ali u Predsedništvu Srbije zasada nisu mogli da nam potvrde ovu informaciju.

- Nakon dobre saradnje i razvoja odnosa za vreme predsednika Borisa Tadića, sada treba nastaviti taj trend. Predsednik Nikolić je pokazao dobru volju. Naš susret bi trebalo da bude podsticaj da svi brojni problemi koje još imamo, počnu brže da se rešavaju - poručio je hrvatski predsednik.

Iako Nikolić „troši“ već drugu godinu mandata, do prvog zvaničnog susreta dvojice državnika još nije došlo. Njih dvojica sreli su se u junu, u Zagrebu, gde je srpski predsednik predvodio našu delegaciju na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u EU.

PODRŠKA PROŠIRENJU KAKO kažu u Kancelariji predsednika Josipovića, jedan od glavnih ciljeva njegove posete zemljama u regionu je potvrda podrške Hrvatske proširenju EU na celu jugoistočnu Evropu.

Posle nekoliko meseci zaleđenih odnosa između Beograda i Zagreba, usledili su susreti, „na oba terena“, najviših zvaničnika dve zemlje. Hrvatski premijer Zoran Milanović u januaru je bio u Srbiji, a posetu je u martu uzvratio prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Inače, pre dolaska u Beograd, Josipović će posetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. On već u utorak putuje na Cetinje, gde će se sastati sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem. Zatim će otići u Podgoricu, gde će razgovarati s predsednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsednikom vlade Milom Đukanovićem.

Tokom prve službene posete Kosovu, Josipović će u petak razgovarati s Atifetom Jahjagom, a zatim će se sastati s Hašimom Tačijem i predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem. Takođe, razgovaraće s članovima hrvatske zajednice u Janjevu.

U subotu, završnog dana posete, Josipović će se sastati s vojnicima Kfora i posetiti Dečane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

02.09.2013. 12:48

Invenstitori koji sede ispred vrata i cekaju promenu od politickog znacaja, strpljivo cekaju.

seljak iz Grocke

02.09.2013. 13:13

Zao ti je prijatelju sto nisi nastavio saradnju sa Tadicem, dobro ste suradjivali. a sto njegovi naslednici izgradise privatni vodovod od korita Dunava pa uzbrdo uz Grocku i sada nam prodaju vodu od 6000 dinara / kubiku to nikom nista. vezano za tekst, vi politicari treba da branite opstedrzavne interese, a ne opsteprivatne po dzepu obicnih ljudi.

Mali bata

02.09.2013. 14:25

Kad mi preuzimamo vlast svaki građanin Srbije imaće mogućnost da kupi sam sebi svoju čokoladu.

EU

02.09.2013. 15:23

Lep gest pokazuje predsednik Josipovic. Mali problem je u tome sta nece vise niko nasesti na stvaranje nove ujedinjene balkanske drzave pa ni po cenu opstanka hrvatske ili bilo koje druge bivse drzave. Tadic i Josipovic su verovatno obavili samo deo posla ujedinjenja po modelu EU. Nadam se da ce sve na tom i zavrsiti. Naprosto nam nije mesto pod jednim krovom.

Čedomir Činić

02.09.2013. 15:42

Nacelno je vazno da imamo razlicite pristupe i iskustva po pitanju nacina resavanja tekucih izazova. Uglavnom radimo sa svojim timom sve sami, a iskustvo izmenjujemo sa kolegama i nemamo tu anbiciju, sa nasiljem i spijunazom da osvajamo svet.

Dani Kovac

02.09.2013. 22:11

Samo za informaciju, prije dolaska u Srbiji, on pesecuje u september Kosovo..

Дане Ковачевић

03.09.2013. 01:07

@Dani Kovac - За почетак, научи барем да пишеш.