• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić: Dinkić je pluskvamperfekat, a biće i Đilas

Izvor mondo.rs

Premijer Srbije Ivica Dačić gostujući u "Utisku nedelje" na B92 o skupštinskim polemikama, kosovskim izborima, rekonstrukciji Vlade, Mrkonjiću, Đilasu...

Premijer Srbije Ivica Dačić gostujući u "Utisku nedelje" rekao je da obožava zasedanja parlamenta i dodao da svako ko želi da se bavi politikom mora da se upusti u polemike u Skupštini.

Dačić je objasnio i zašto je juče na kratko morao da odsustvuje iz skupštinske sale dok se vodila polemika sa opozicijom, rekavši da je morao da obavi razgovore u vezi sa izborima na Kosovu.

"Do 4. septembra traje prijavljivanje izbornih lista za izbore na Kosovu, a još nisu rešeni osnovni problemi na kojima mi insistiramo", rekao je premijer Dačić. On je objasnio da srpska strana insistira da  izborni materijal bude statusno neutralan (bez grba Kosova), da na glasačkom listiću nema grba Kosova i da Srbi imaju predstavnika u Izbornoj komisiji Kosova.

"Verujem da je danas postignut neki napredak, tokom razgovora sa ambasadorima Kvinte, a ako ne budu ispunjeni naši zahtevi, neće biti naše jedinstvene srpske liste na tim izborima", rekao je premijer.

"Ako nema lokalnih izbora sa Srbima, onda nema implemetnacije Briselskog sporazuma, ako nema toga, nema ni prve konferencije Srbija-EU", objasnio je Dačić "spiralni problem".

Dačić je potom objasnio i zašto je rekonstruisana Vlada.

"Prihvatio sam Vučićevu ideju o rekonstrukciji da bi videli da li možemo nešto bolje da uradimo. Važno je organizovati društvo da uđe u reformski proces, ne da bi političari raspoređivali partijske kadrove, nego da bismo krenuli u pravu reformu", rekao je premijer i dodao da su upravo zbog toga na ministarske funkcije predloženi nestranačke ličnosti.

"Više od polovine predloženih kadrova su nestranački ljudi, a predložile su ih stranke. Čini mi se da je sada sedam članova od 22 u Vladi koji nisu stranački opredeljeni", rekao je Dačić.

On je ponovo objasnio i kako je Mlađan Dinkić "ispao" iz Vlade:

"Važno je da je SNS kao najveća stranka koalicije dobila veći prostor u Vladi. Važno je i da se reše problemi u ekonomiji, privredi i finansijama, pa smo smatrali da je to resor koji SNS treba da preuzme. Oko neke druge funkcije Mlađana Dinkića u Vladi nismo mogli da se dogovorimo, jer je imao megalomanske zahteve", objasnio je premijer.

On je podsetio da je postojala i mogućnost da se promeni premijer, međutim da to Vučić nije želeo, a želeo je promene. Zato je SNS-u dat resor koji je važan: ekonomija,finansije i privreda.

Na pitanje da li mu teško pada što je popularnost prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića veća od njegove objasnio je da mu to ne smeta.

"Mogli smo da se dogovorimo, da Vučić postane premijer bez izbora, ali on to nije želeo. Takođe, složili smo se da nije vreme za izbore. Sada imamo i važnije probleme da rešavamo ", prokomentarisao je Dačić učestale izjave naprednjaka da bi Vučić trebalo da postane premijer.

Predsednik SPS-a je objasnio i zašto je smenio svoje ministre.

"Sam  Mrkonjić je ponudio da na njegovo mesto dođe neko drugi. Isto je bilo i sa Žarkom Obradovićem, s obzirom na ovu kampanju koja je vođena protiv njega", reko je Dačić i dodao da tu nije bilo nikakve polemike.

Na pitanje zašto onda Mrkonjić kaže da nije dao narodu ostavku i da je spreman da se vrati, a Obradović se žali i tvrdi da Vučić nije tražio njegovu ostavku, Dačić kaže niko i ne kaže da je Vučić menjao ministre iz SPS-a, kao što ni on ne bi predlagao Vučiću koga da smeni iz SNS-a.

Odgovarajući na pitanje šta je to što će Aleksandar Antić novo doneti u Vladi i kako će rešiti probleme koje Mrkonjić nije rešio, Dačić je objasnio da od Antića očekuje jasnu sliku o napretku Koridora 10

"Ne očekujem od Antića da će čarobnim štapićem završiti sve koridore, ali mora postojati jasna koordinacija i sprovođenje dogovora", rekao je Dačić.

Na molbu da prokomentariše zašto se Mrkonjić hvali Tadićevom slikom u kabinetu Dačić je odgovorio:

"Mrkonjić se lako zaljubljuje i u kabinetu uglavnom drži fotografije bivših (Slobodana Miloševića). Istina, ima i moju", rekao je Dačić.

Dačić je objasnio i da nema istine u tome da je ministar prosvete Tomislav Jovanović izabran na predlog vlasnika Megatrenda Miće Jovanovića.

"Jovanović je izabran na moj predlog. Pozvao sam ga da mi objasni tu svoju izjavu i on mi je rekao da je Miću Jovanovića samo spomenuo kao jednog od ljudi koji su ga predložili", rekao je Dačić i dodao da mu je jako bitno da je novi ministar profesor državnog fakulteta. Premijer je napomenuo da on nije član stranke, mada je nekada, pre 2000. godine bio.

"Ali tada su svi bili članovi SPS-a", dodao je Dačić i potom objasnio zašto je zvao Ivana Tasovca za ministra kulture.

"Tasovca sam zvao jer sam znao da će uzburkati javnost, a biti pozitivno za Vladu. Oni koji se bave kulturom uglavnom su protiv vlasti, pa sam predložio nekog njihovog", rekao je Dačić i dodao da frizura direktora Beogradske filharmonije nije bila uslov da uđe u Vladu. Na pitanje koji su mu sve bili uslovi i da li je to veći budžet za kultutru, odgovorio je:

"Veći budžet za kulturu nije zahtev samo Tasovca, nego i moj. Dao sam mu vremena da razmisli i pristao je. Svestan je da neće biti epohalnih promena, ali može da se napravi reorganizacija", rekao je Dačić.

Dačić kaže da nije nezadovoljan izborom Lazara Krstića za minista finansija, iako je vrlo mlad, premijer veruje da je sposoban, ali napominje i da su velki izazovi pred njim.

"Najviše sam se plašio kako će ti novi ministri da podnesu napade u Skupštini i upozoravao sam ih na taj pritisak i svakodnevni pritisak javnosti", kaže Dačić.

Na pitanje koliko podržava ideju Lazara Krstića o "stezanju kaiša", Dačić je rekao da najsiromašniji sloj društva nema više ni jednu rupu na kaišu da ga pritegne i da o tome mora de se vodi računa. Kaže da se ne protivi ni produženju aranžmana sa MMF-om o kome je govorio Krstić, ali da MMF ne sme da se meša u politiku Srbije i određuje da li će naša država da kupi MIG-ove od Rusije ili ne.

Govoreći o raspodeli vlasti u Beogradu Ivica Dačić je rekao:

"Mlađan Dinkić nije aorist, on je pluskvamperfekat, a Dragan Đilas je na putu da to postane", zaključio je premijer gostujući u emisji "Utisak nedelje" na B92.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloss

Puno prica a nista ne kaze..Olja ga pet puta pita da obajasni zasto je Antic bolji Mrke on pet puta odgovara ali nema odgovora na pitanje..a za Dinkica i Djilasa je u pravu...

Gagulle

Pluskvamperfekat! :D :D :D Bejahu i oni! :D

aorist

valjda ces i ti uskoro da postanes bar aorist,uzevsi u obzir da perfekat mrka drzi i tvoju sliku u kabinetu.lako ces posle iz aorista da predjes u plusvam-perfekat.samo da ne evoluiras u dinosauruse.jedino vidljivo kod tebe je stil govora,da dugo pricas,a nista ne kazes i da kroz tvoj govor provejava blaga doza humora.to je,po oratorskoj tehnici,odlican nacin ublazavanja ostrice onih koji te napadaju.u sustini si zongler,nestrucan za bilo sta.nas narod kaze za takve,dundjer.sve zna i nista ne zna.

special image