"Mi smo ostrvo u evropskom okeanu"

Predsednik Srbije izjavio da je Srbija spremna da otvori pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završi, ali da nikada neće priznati Kosovo, ni po cenu EU.

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2013.

07:36

Default images

"Mi smo državu uglavnom uredili po evropskim pravilima, započeli smo borbu protiv kriminala svake vrste, reformu pravosuđa. Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi", rekao je Tomislav Nikolić, oji boravi u zvaničnoj poseti Kini.

Prema njegovim rečima, Srbija ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda.

"Srbija je lider na Balkanu. EU bez Balkanskog poluostrva nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija EU", odgovorio je Nikolić na pitanje "Global njuza" o Kosovu i uticaju tog pitanja na evropske integracije.

Predsednik Srbije je na veoma posećenoj pres konferenciji podsetio da 28 članica EU pojedinačno odlučuje o tome da li je Srbija ispunila uslove za članstvo u EU i da su 23 zemlje priznale nezavisnost Kosova. "Ali nama nije postavljen taj zahtev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU", istakao je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije je rekao da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. Odgovarajući na pitanje Kineskog međunarodnog radija o saradnji Srbije i Kine, Nikolić je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već "da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno". "Mislim da smo se odlično razumeli", ocenio je predsednik Srbije.

Napominjući da u Srbiju dolaze i privatne i državne kineske firme, koje su uglavnom angažovane na infrastrukturnim objektima, Nikolić je rekao da je delegacija Srbije u Kinu došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini.

"Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope", istakao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje Čajna njuz servisa o ekonomskoj krizi u svetu i kako se ona odražava na Srbiju i Kinu, Nikolić je kazao da dve zemlje nisu izazvale tu krizu, a da Srbija malo može da doprinese njenom prevazilaženju.

"Uloga Kine je ozbiljnija i evidentno je da Kina pomaže mnogim ekonomijama. Mi smo obnovili stara prijateljstva u Africi i svuda smo naišli na Kinu. Kina je danas dragocen partner i Afrike i Latinske Amerike", ukazao je Nikolić, primetivši da istovremeno ima i onih u svetu kojima smeta ekspanzija kineske ekonomije.
Beta-AP
On je novinarima otkrio kako je predsednik Kine Si Đinping tokom jučerasnjih razgovora slikovito opisao kinesku filozofiju: "Ako je čoveku tesna cipela, on ne seče nogu već menja cipelu".

"Za razliku od drugih, Kina će uskoro često da menja cipele i to uvek za veći broj. Želim vam svu sreću i uspeh", poručio je Nikolić.

Sumirajući jučerašnje razgovore sa kineskim državnim vrhom, on je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno po pitanju Kosova i Metohije.

"Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji", rekao je predsednik Srbije, naglasivši i da naša zemlja snažno i principijelno podržava stav o "jednoj Kini".

Nikolić je podsetio da je prvi predsednik iz centrale i istočne Evrope koji je došao u posetu Kini od imenovanja novog rukovodstva, ali praktično i prvi iz cele Evrope.

"Srbija je ponosna na saradnju sa Kinom i nalazi inspiraciju u kineskom modelu razvoja. Dijalog između dve zemlje je značajno unapređen na svim nivoima", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije razgovarao je prethodno u Pekingu i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji. Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija "Haj spi Šengdong Grup", CMEC, CRBC, "Huavei", BETEK, "Šinhen Enrdži grup", "Elefant Alijans", "Pauer Čajna", "Gezhub". Na sastanku su predstavljene mogućnosti za nova kineska ulaganja u Srbiju.

Predsednik Nikolić je ranije danas, sa suprugom Dragicom i članovima delegacije, obišao čuveni Zabranjeni grad u centru Pekinga. Nakon što je prošetao nekadašnjom carskom palatom, sagrađenom 1420. godine, Nikolić je u knjigu utisaka upisao: "Vekovi, slava, moć, nekada. Razvoj, uspon, prosperitet, sada! Kina je u mom srcu zauvek".

Nikolić je na poklon dobio knjigu o Zabranjenom gradu, koji je po obimu najveći i najcelovitiji kompleks starih građevina u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: