Četvrtak, 09.07.2009.

11:35

Komisija može da izriče kazne

Novi zakon o zaštiti konkurencije daje ovlašćenje Komisiji da direktno kažnjava svaku zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, kaže ministar trgovine.

Izvor: Beta

Default images

Resorni ministar Slobodan Milosavljević rekao je agenciji Beta da je maksimalna kazna do 10 odsto godišnjeg prometa i dodao da su svi problemi vezani za operativnost rada Komisije iz prethodnih godina otklonjeni novim zakonom koji je juče usvojila Skupština Srbije.

"Novi zakon će stupiti na snagu četiri meseca nakon usvajanja, a u tom roku bi svi podzakonski akti trebalo da budu usvojeni i da onda čitav paket bude operativan", rekao je on.

Prema rečima Milosavljevića, novim rešenjima menja se i sistem izbora Komisije za zaštitu konkurencije, pa će Skupština Srbije birati članove i predsednika Komisije na osnovu javnog konkursa.

"Stvoreni su uslovi da najstručnije osobe i one koje će imati i hrabrosti da se bave tim izuzetno važnim poslom budu na čelu Komisije", naveo je on.

Ministar trgovine i usluga Srbije kazao je da će Komisija biti rasterećena manje važnih postupaka i da će imati vremena da se posveti najbitnijim slučajevima.

"Vlada i Ministarstvo trgovine imaju puno poverenja u rad Komisije, ne pretendujemo nimalo da imamo uticaja njen rad i očekujemo da će odgovoriti izazovima i da će mehanizmima koji su joj stavljeni na raspolaganje obezbediti slobodnu tržišnu utakmicu u Srbiji", rekao je on.

Prema rečima Milosavljevića, novi Zakon o zaštiti konkurencije je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima u toj oblasti i ispravlja uočene manjkavosti prethodnog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

7 h

Podeli: