Srbija

Petak, 23.08.2013.

11:00

NIS će izvoziti u Evropsku uniju

Naftna industrija Srbije je tokom ovog leta privela kraju investicione poslove u Rafineriji nafte “Pančevo”, vredne gotovo šest milijardi dinara.

Izvor: Dnevnik

Default images

Na taj način nastavljen je proces stalnog unapređivanja prerađivačkih kapaciteta koji je usledio nakon prošlogodišnjeg završetka kompleksa na kojem se uspešno proizvode derivati “Evro 5” standarda.

U ovom periodu kompanija je završila modernizaciju pristaništa na Dunavu i nastavila modernizaciju auto-punilišta. Uz to, rekonstruisano je najveće rafinerijsko postrojenje za proizvodnju benzina i benzinskih komponenti.

Okončane su i brojne investicije radi smanjenja troškova proizvodnje i podizanja stepena energetske efikasnosti, među kojima je i termozaštita 24 rezervoara na koje se nanosi specijalni tečni keramički izolacioni materijal.

U naredna dva meseca stvoriće se svi uslovi za proizvodnju biodizela s odgovarajućim sadržajem biokomponenti, navodi se u saopštenju. Tom investicijom, vrednom više od 100 miliona dinara, NIS otvara vrata za izvoz derivata u zemlje Evropske unije.

Osim pomenutih investicija, do kraja godine će se u Rafineriji realizovati još oko 40 manjih tehničko-tehnoloških projekata i poboljšanja. Kako je saopšteno, svakako najveća investicija tokom letnjeg perioda, ukupne vrednosti od gotovo četiri milijarde dinara, jeste završetak modernog pristaništa na Dunavu. Tom investicijom omogućiće se utovar i istovar derivata po najstrožim svetskim standardima.

Reč je, pre svega, o ekološkoj investiciji jer će se s novim utovarnim “rukama” i uređajima za povraćaj gasova praktično u potpunosti eliminisati emisija štetnih materija u vazduh, zemljište i vodu. Sledeća u nizu je modernizacija rafinerijskog auto-punilišta, koja se radi u četiri faze. Završena je druga etapa, vredna gotovo 700 miliona dinara, kojom je obezbeđeno punjenje cisterni sistemom nalivanja odozdo, u skladu s najsavremenijim evropskim standardima, čime se ostvaruje nulta emisija zagađujućih materija u atmosferu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

4 h

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: