Srbi južno od Ibra idu na izbore

Nacionalne vesti - Sreda 21.08.2013 - 01:55

Državno rukovodstvo Srbije i predstavnici Srba koji žive južno od Ibra na Kosovu i Metohijii postigli su dogovor o izlasku na izbore sa jedninstvenom srpskom listom. Čeka se na dogovor sa Srbima sa severa.

Srbi južno od Ibra izlaze na izbore (ilustracija: B92) Srbi južno od Ibra izlaze na izbore (ilustracija: B92)
Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je novinarima posle sastanka, na kojem je učestvovalo 25 predstavnika opština i četvorica načelnika okruga sa Kosova, rekao da je dogovoreno da se na izbore izađe sa jedinstvenom srpskom listom iza koje će stati i državni vrh i institucije i predstavnici kosovskih Srba.
 
"Svi kapaciteti naroda i države biće stavljeni u funkciju da opštine u kojima Srbi imaju većinu steknu preko potreban kredibilitet i zauzmu bitno bolju poziciju u međunarodnoj zajednici od one koju danas imaju", rekao je Đurić.
 
Đurić je istakao i da državni vrh očekuje da će i većina Srba na severu Kosova odlučiti da izađe na izbore.
 
"Naš predlog je jedinstvena srpska lista. Ako izađete odgovornost će biti na nama, na državi, a ako ne izađete odgovornost će biti na vama", rekao jepredsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije na sastanku u Predsedništvu,  saznaje Tanjug.
 
Nikolić je dodao da izlazak na kosovske izbore 3. novembra ne znači priznavanje nezavsnosti Kosova.
 
Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da Srbi južno od Ibra nisu ni imali dilemu da li izaći na izbore i ocijenio da je bitna poruka današnjeg sastanka da će podršku zajedničkoj srpskoj listi dati kompletan vrh države Srbije.
 
"Mi, kao predstavnici institucija Srbije, nismo ni imali dileme da li izaći na izbore, jer je to obaveza koja je preuzeta briselskim sporazumom i jer je Srbija svih ovih godina zaslužna naročito za to što smo mi južno od Ibra ostali", rekao je Kostić.
 
Sastanku, koji je trajao oko sat i po vremena, a iz državnog vrha prisustvovali su i premijer Ivica Dačić i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, kao .
 
Državni vrh Srbije sastao se prošle sedmice sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i pozvao ih da izađu na izbore i tako se "izbore za nacionalne i državne interese na Kosmetu".
 
Privremena Skupština Kosova i Metohije, koju su formirali odbornici opština sa severa Kosova, saopštila je u međuvremenu da je učešće na tim izborima suprotno interesima Srba i Srbije, jer bi značilo priznanje samoproglašenog Kosova.
 
Mondo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: