Predsednik Republike Tomislav Nikolić, njegov savetnik Marko Đurić, premijer Ivica Dačić i šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin juče su u Predsedništvu Srbije razgovarali sa predstavnicima kosovskih Srba južno od Ibra – načelnicima okruga i članovima privremenih uprava u srpskim opštinama koje je imenovala vlada.

Marko Đurić je posle sastanka izjavio da je „postignuto suštinsko jedinstvo predstavnika srpskog naroda na KiM i države da se izađe na lokalne kosovske izbore sa jedinstvenom srpskom listom“. Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da je izlazak na izbore obaveza iz Briselskog sporazuma i da će iza zajedničke liste „stajati vrh države Srbije“.

Uoči sastanka iz državnih izvora je, kako prenose agencije, „procurelo“ da se „većina načelnika već priprema za učešće na lokalnim kosovskim izborima“ i da posle sastanka sa Nikolićem „planiraju da registruju građansku inicijativu ili grupu građana u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova“.

Prošle nedelje u Predsedništvu Srbije sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarali su politički predstavnici Srba sa severa KiM, koji nisu popustili zahtevima Beograda da učestvuju na izborima 3. novembra, koje organizuje Priština. Privremena skupština AP KiM, u kojoj su predstavnici Srba i severno i južno od Ibra, izjasnila se protiv srpskog učešća na opštinskim kosovskim izborima zato što su „u suprotnosti sa Ustavnom i zakonima Srbije“.

Premijer Ivica Dačić je uoči jučerašnjih razgovora u Predsedništvu izjavio da je „interes svih Srba na KiM da izađu na lokalne izbore“. On je istakao da se razgovara o formiranju jedinstvene srpske liste i da će zajednica srpskih opština biti prvi međunarodno priznat entitet na Kosovu. Pojašnjavajući svoju izjavu da će biti smenjeni svi funkcioneri na KiM koji ne sprovode državnu politiku, Dačić je rekao da „nije mislio na radnike u školama, bolnicama, opštinama, nego na one koje imenuje Vlada Srbije“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, posle smena u zdravstvu na KiM u pripremi je i otpuštanje direktora javnih preduzeća i blizu 400 ljudi u administraciji. Aktuelna vlast je, kako je rečeno Danasu, počela da „čisti“ srpske institucije i smanjuje broj zaposlenih u njima što posle 2003, kada je doneta odluka o „kosovskom dodatku“, nijedna od prethodnih vlada nije želela da uradi.

Novi kadrovi na KiM, tvrde izvori Danasa, biće postavljani iz redova SNS i SPS, navodno, prema kriterijumu bliskosti sa Dačićem i Vulinom. Novi funkcioneri će najverovatnije biti kandidati na jedinstvenoj srpskoj listi, od njih se očekuje i da pomognu finansiranje predizborne kampanje.

– Problem je što političari u Beogradu koji vode kosovsku politiku ne poznaju KiM i zavise od informacija svojih aktivista, čiji je jedini interes da vladaju Srbima i da se na tome bogate. SPS i SNS možda u novoj situaciji ne mogu da promene politička sredstva, ali mogu da promene igrače. Beograd treba da razgovara sa ljudima koji su zaista opredeljeni za izlazak na izbore – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

U CIK Kosova Danasu je nezvanično rečeno da se još ne zna kako će izgledati glasački listići i da u vezi sa tim za sada nisu dobili nikakve instrukcije koje proističu iz Briselskog sporazuma. Izvori našeg lista nisu mogli da potvrde pisanje prištinskih medija da su pojedini članovi CIK razrešeni dužnosti zbog izjava da „ne žele da budu deo manipulacija oko skidanja državnih simbola sa glasačkih listića“. Predsednica CIK Valdete Daka ranije je izjavila da se o izgledu glasačkih listića nije razgovaralo u Briselu, dok je zamenica kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri nedavno najavila da će glasački listići biti isti kao i na prethodnim izborima posle proglašenja nezavisnosti i da će „ceo izborni proces, uključujući i dokumentaciju i glasačke listiće biti održan u skladu sa kosovskim zakonima“.

Generalni štrajk u Gračanici

U organizaciji sindikata desetak društvenih preduzeća s KiM juče je počela dvadesetčetvorosatna blokada puta Kosovska Mitrovica – Raška kod mesta Donje Jarinje. Za danas je najavljen generalni štrajk u Gračanici. Radnici su najavili da će protestovati do ispunjenja zahteva – isplate zaostalih novčanih nadoknada, usklađivanja nadoknade sa minimalcem, vraćanja raseljenih lica na spiskove za nadoknadu i stavljanja novozaposlenih radnika na spisak za minimalce. Iz Kancelarije za KiM juče je saopšteno da se „obaveze Srbije na teritoriji AP KIM ispunjavaju prema stečenom pravu, a ne prema pritiscima i blokadama koje remete normalno funkcionisanje stanovništva“.

Lekari protiv Andrejevića

Kolegijum lekara Doma zdravlja Gračanica saopštio je juče da se ne slaže sa odlukom Vlade Srbije o smeni v.d. direktora ove ustanove Rade Trajković i da je „nezadovoljan imenovanjem Alekse Andrejevića“. U saopštenju se navodi da je „Andrejević bio osuđen zatvorskom kaznom u periodu kada je obavljao poslove direktora Ginekološke klinike u Prištini i da mu je izrečena mera zabrane obavljanja poslova na rukovodećim mestima“. Ovo pismo poslato je na adrese predsednika Srbije, vicepremijera, ministra zdravlja i šefa vladine Kancelarije za KiM, potvrđeno je Danasu u Domu zdravlja Gračanica. Do zaključenja ovog izdanja naš list nije dobio zvaničan komentar Ministarstva zdravlja o navodima lekara iz ovog Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari